Vaka sayıları düşüyor

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, geçtiğimiz haftalarda Omicron varyantının etkisini artırmasıyla kentte vaka sayılarında kısmi bir artış yaşandığını ancak kentteki vaka sayılarının son 3-4 günde 100'lü rakamların altına düştüğünü belirtti.

Vaka sayıları düşüyor

Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Kentteki son Covid-19 tablosu ve MHRS sistemi ile ilgili basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Bentli, kentteki, vaka sayılarının Omicron varyantı ile birlikte çok hızlı bir şekilde yükselerek, binli rakamları gördükten sonra çok hızlı bir şekilde düşerek, 100’lü rakamları gördüğünü söyledi.

Omicron varyantı gündemden tamamen düşecek

Covid’ten hastanelerde yatan hastalarla ilgili bilgiler paylaşan Bentli, “Şuanda yatan hasta sayımız tüm il genelinde toplam 54, Bunlarında 24’ü yoğun bakımda. 10 tanesi de hala entübe olarak takip ediliyor. Burada her zaman altını çizdiğimiz şey entübe olan hastalarımızın çok ileri yaşta olmaları özellikle bu omicron varyantında ve çoğunun da hatırlatıcı dozlarını yapmadığını görüyoruz. Hemen hemen hepsinin 4. Dozları yapılmamış durumda. Birkaç tanede olsa aşısızlarda var. Aşılama oranlarımız yüzde 70’lere yaklaştı ama 3-4. Dozun önemini yatan hastalarımızdan daha iyi anlıyoruz. İnşallah Omicron varyantı gündemimizden tamamen düşecek. Diğer sağlık hizmetlerimizi daha düzenli yapacağız. Hastanelerimizde, servislerimizde yer sıkıntısı yaşamayacağız ve inşallah bir daha dolmayacak diye umut ediyoruz. Yeni bir varyantta dünyada henüz duyulmadı” dedi. Servislerdeki doluluk oranları ile ilgili Bentli şu ifadeleri kullandı; “Servislerde doluluk oranlarımız yüzde 40-50’lerde ama yoğun bakımlarda kovit dışı hastalar çok. Özellikle bahar aylarında daha çok görülen inme, kalp krizi gibi vakalardan dolayı arttı. İlimizde bildiğiniz üzere son 2-3 gündür artan trafik kazlarıyla birlikte yoğun bakımlarda doluluk yaşıyoruz ama bir şekilde çözmeye çalışıyoruz.”

MHRS sistemi devam edecek

Bentli, MHRS sisteminin devam edeceğini vurgulayarak, “Bakanlığımız pandemide ‘artık randevusuz hasta bakılmayacağını’ belirtmişti. Bizlere de bu anlamda yazı göndermişti. Biz kovit’in yoğun olduğu dönemlerde böyle çalıştık ama kovit sayılarının az olduğu dönemlerde de randevusuz hasta baktık. Ama 2 gün önce Bakanlıktan gelen yazı üzerine MHRS randevusu olmayan hastalarımızın da ‘muayene olabileceği ‘ bildirildi. Yoksa MHRS kalkmış değil. MHRS randevusu almayan hastalara da hizmet vermeye devam ediyoruz. Şuanda halen randevu sürelerimiz uzun.  Hekimlerimizde bildiğiniz gibi 2-3 gündür de grev durumu vardı. Her hangi bir ciddi bir yoğunlukta yaşamadık. Acil servisimiz her şekilde çalıştı” diye konuştu.  

Ek ödeme artacak

Tıp Bayramında Cumhurbaşkanı’nın verdiği müjdeyle sabit ek ödemenin genel bütçeye aktarılacağını anlatarak, “İnşallah ek ödemelerimiz ciddi bir şekilde artacak. Tabi bu çalışmalar şuan devam ediyor. Önümüzdeki aylarda hem bunların etkisiyle, hem de bu randevusu olmayan hastaların muayene olmasıyla inşallah uzun olan randevu sürelerinin kısalacağını bekliyoruz. Randevusuz gelen hastalarımızı orada bulunan sekreterlerimiz ayarlayacaklar. Arada boşluk olduğu zaman randevusuz hastaları alacaklar. Bakanlığımız şimdi 10 dakikada bir randevu veriyor ama bazı hastalarımızın hastanedeki işleri çok daha kısa sürüyor. Çünkü burada çoğu zaman her yerde demeç verirken bunu hatırlatmak istiyorum, 2 ve 3. Basamağa bazen gerçekten hiç gerekmeyen hastalarda başvurduğu için burada hastalarımızın işleri çok kısa sürebiliyor. Birinci basamağa girip ilaç yazdırmak yerine gelip 2-3’üncü basamakta ilaç yazdıran vatandaşlarımız o randevu sürelerini doldurmuş oluyor. MHRS randevumuz 3 bin iken, son 1 aydır 7 binlere kadar çıkıyoruz. Birde sıkıntımız, hastalarımız randevu alıyor ama randevusuz gelip muayene oluyor ve aldıkları randevuyu da iptal etmedikleri için randevu süreleri sürekli dolu görünüyor” şeklinde konuştu.