Vaka sayıları arttı

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, son 4-5 gündür biraz da mevsimsel gribin etkisi ile pandemi polikliniklerine başvuru talebinin arttığını belirterek, 'Vaka sayılarımız da bununla orantılı olarak bir miktar artıyor. Eylül ayında yaptığımız pikten sonra Ekim ayının ortalarına doğru bir düşüş yaşadık. Şimdi tekrar Eylül ayındaki rakamlara yaklaşmak üzereyiz' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Vaka sayıları arttı

Eylül ayında Malatya'da pik yapan vaka sayılarının, Ekim ayının ortalarına doğru düşüşe geçtiğini dile getiren Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, son zamanlarda vaka sayılarının tekrar yükselişe geçtiğini söyledi. 

Vaka sayıları henüz düşmedi

Cumhurbaşkanımızın açıkladığı kısıtlamalarla önümüzdeki 15 gün içerisinde vaka sayıları düşmesini beklediklerini ifade eden Bentli, "Bir önceki alınan kısıtlamalarda sadece, hafta sonları akşam sokağa çıkma yasağı vardı. Bu bir miktar da olsa gençlerin, kafelere gitmesini, insanların birbirlerini evlerin de ziyarete gitmesini engellemişti. Ama henüz onun sonuçlarını alamamıştık. Vaka sayılarımız henüz düşmedi. Ama umuyoruz ki bu alınan kısıtlama daha geniş çaplı ve daha etkili olacak. İnşallah vaka sayılarımız önümüzdeki 15-20 gün içerisinde belirgin bir şekilde düşecek diye umut ediyoruz" diye konuştu.

Yeni yoğun bakımlar açıldı 

Hastanelerin yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranıyla ilgili konuşan Bentli, "Şu anda hastanelerimizdeki yoğun bakım doluluk oranlarımız yüzde 70'lerde. Servislerdeki doluluk oranlarımız da yüzde 40-50'lerde. Hatta küçük ilçelerimizdeki hastanelerimize de kendi hastalarını yatırıyoruz. Şu ana kadar yoğun bakım doluluk oranımız genellikle yüzde 60 ile 70-75'i arasında seyretti. Bunun yanında vaka sayımızdaki yükseliş, Eylül’de yaptığımız pikten sonra Ekim ayının ortalarına doğru bir düşüş yaşadık. Şimdi tekrar o Eylül’deki rakamlara yaklaşmak üzereyiz. Bu da her geçen gün vaka sayısının artmasına, yavaş yavaş yoğun bakım doluluğumuzun da artacağını bu durum bizi düşündürüyor. Yeni yerler açıldı. Yeni yoğun bakımlar açıldı. Ona rağmen gerçekten bu oranlarla bu sayılar devam ederse ileride sıkıntı yaşayabiliriz diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Pandemi polikliniklerine başvuru arttı

Bentli, hastanelerde önlemlerin alındığını ifade ederek, "Hem İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde, hem Turgut Özal Üniversitesiyle afili olduğumuz Malatya Eğitim Araştırma Hastanemizde (MAEH) şu an herhangi bir yer sıkıntı yaşamıyoruz. Numune alma konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Hem MAEH'te hem de Yeşilyurt Hasan Çalık Hastanemizde insanlarımız çok beklemeden numune verebiliyorlar. Ama bu son dört beş gündür biraz da mevsimsel gribin etkisi ile gerçekten Pandemi polikliniklerine başvuru talebi arttı. Vaka sayılarımız da bununla orantılı olarak bir miktar artıyor" dedi.

65 yaş üstü en çok korktuğumuz yaş grubu

Vatandaşlardan kısıtlamalara harfiyen uymalarını tavsiye eden Bentli, "Tabii ki her zamanki gibi üç altın kuralımıza yani maske, mesafe ve temizlik konusu uyumalarını tavsiye ediyoruz.  Ama altını çizerek her zaman söylediğimiz şey şudur. Ev içinde de lütfen artık dikkatli olalım. Çekirdek ailemiz dışında bu önümüzdeki bir buçuk, iki ay evlere misafir kabul etmeyelim. Kimseyle ev ortamında görüşmeyelim. Evimizde de yaşlı varsa lütfen onları mümkünse, tabii ki bazen mümkün olmayabiliyor. Onları ayrı bir odada, ayrı zamanlarda yemek yemeleri sağlayalım ve onların yanına yaklaştığımızda ev içinde de olsa maske ile yaklaşalım. Çünkü 65 yaş üstü bizim en çok korktuğumuz yaş grubudur. Vefatlarımızın da, yoğun bakımda yatan hasta sayılarımızın da, yüzde 80'i maalesef bu yaş grubunda. O nedenle bu yaş grubunu korursak gerçekten salgınla mücadelemizde başarılı olacağız diye umuyoruz" ifadelerini kullandı.