Usta öğreticilerin ücret sevinci

Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın sosyal medya üzerinden yaptığı ücretli öğretmenler ve usta öğreticilerin yaşadığı mağduriyetin giderileceğini, bu süreçte ek ödemelerin yapılacağını açıklaması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Malatya Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Halise Can, alınan kararın kendileri için müjde olduğunu söyledi.

Usta öğreticilerin ücret sevinci

Malatya Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Halise Can, basın mensuplarına ücretli öğretmenler ve usta öğreticilere yapılacak ek ödeme ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kovid-19 hastalığı artık dünyanın da dolayısıyla ülkemizin de tek gündemi olduğunu anımsatan Can, ülke genelinde usta öğreticilerin canı pahasına karşılıksız olarak yüz binlerce maske ürettiğini söyledi. Can,  "Türkiye'de ilk korona virüs vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020 tarihinden beri büyük bir sınav veriyor. Türkiye’nin süreci başından beri ciddiye alarak attığı adımlar tüm dünyanın takdirini topluyor. Bildiğimiz gibi korona virüsün yayılmasını önlemeye yönelik atılan en büyük adımlardan biride 16 Mart 2020 tarihi itibariyle 30 Nisana 2020 ye kadar eğitime ara verilmesi ve uzaktan eğitim modeliyle öğrencilerin eğitimlerine devam edilmesiydi. Bu önlemle birlikte kadrolu öğretmenlerinde maaş ve ek derslerinde herhangi bir kesintiye gidilmemesine karar verildi. Fakat kadrolu öğretmenlerle aynı işi yapan sayısı 80 binin üzerinde olan ücretli öğretmenler ve sayıları 90 bine bulan kadrosuz usta öğreticilerin durumunda bir belirsizlik hâkimdi. Çoğu zaman aldıkları maaş asgari ücretten bile az olmasına rağmen, birçok ücretli öğretmen ve kadrosuz usta öğretici geçimlerini bu maaşlarla sağlıyordu. Bu süreçte maaş almamalarına rağmen birçok usta öğretici sağlık çalışanlarına destek olmak ve artan ihtiyacı karşılayabilmek için maske üretimi için gece gündüz can pahasına çalıştı ve kısa sürede yüz binlerce maske üretti. Bu sırada sendikalar, sivil toplum kuruluşları, dernekler, federasyonlar ve siyasetçiler çeşitli mecralarda bu mağduriyetin giderilmesi için kamuoyu oluşturmaya çalıştılar" dedi.

Girişimler sonuç verdi

Can, ücret konusunda farkındalık yarattıklarını ifade ederek, yapılan girişimlerin sonuç verdiğini belirtti. Can "Müjdeli haber 01 Nisan 2020 itibariyle Twitter üzerinden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan geldi. Berat Albayrak konuyla ilgili Twitter paylaşımında "Ekonomik İstikrar Kalkanı ile Covid-19 salgınında etkilenen meslek gruplarımızın taleplerini yerine getirmeye devam ediyoruz. Ücretli öğretmenlerimizin ve usta öğreticilerimizin ek ders ücreti ödemelerini de bu süreç boyunca yapmaya devam edeceğiz. Az önce de belirttiğim gibi, meslek eğitimcileri usta öğreticiler federasyonu önderliğinde bütün usta öğreticiler derneği ve emekçi usta öğreticiler olarak, yaklaşık 15 gündür usta öğretici ve ücretli öğretmenlerin, Corona (Covid-19) virüsün sebep olduğu salgından dolayı verilen zorunlu arada, maaşlarımız alabilmek için var gücümüzle, her mecrada mücadele verdik. Gelinen son noktada ücretlerimizin yatırılacağı müjdesini aldık. Destek veren herkese teşekkürü borç biliriz, iyi ki varlar. Meslek eğitimcileri usta Öğreticiler federasyonu usta öğreticiler dernekleri ve üyelerimizle beraber hareket ederek tüm özlük haklarımız için birlik olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.