Üretime destek verilmeli

Temel gıda maddelerinde KDV oranlarının yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesi kararını desteklediklerini belirten Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, ancak üretimde devamlılığın sağlanması için sadece tüketilen ürünlerdeki KDV indirimi değil, gübrede, yemde, mazotta, ilaçta sulama suyunda kullanılan elektrikte de KDV indiriminin yapılması gerektiğini, üreticiye ürün bazlı ve ÇKS sistemli destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Üretime destek verilmeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde temel gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini açıkladı. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, gazetemize yaptığı açıklamada, indirim kararını destelediklerini, üretim devamlılığının sağlanması için üreticilere ürün bazlı ve ÇKS sistemli destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Tarımsal girdilerde de KDV indirimi yapılmalı

Solmaz, enflasyon rakamlarının aşağı çekilebilmesi için kesinlikle üreticinin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, Bugün gübre yüzde 30 kadar indirildi fakat bu tatminkar bir rakam değil. Gübrenin fiyatı yüzde 300 arttı. Evet devletimiz her platformda üreticinin yanında oluyor ama biz çiftçiler tarlaya giderken ürün maliyetlerimizin düşmesi lazım ki, ekini seve seve ekelim. Üretici bahçeye endişe ile gidiyor.  Ekeceğimiz ürünün fiyatının ne olacağını, enflasyonun altında olduğu zaman şu günün şartlarında ektiğimizde kesinlikle ürettiğimiz ürünün fiyatını kurtarmıyor. Mazota yüzde 111 zam geldi. Gübre fiyatlarına yüzde 300 zam geldi. İlaca, yeme yüzde 200 zam geldi. Tarım Kredi Kooperatifleri, gübrede indirime gitti ama bu üreticiyi tatmin edecek indirim değil. Şu şartlarda ekim yapacak durumda değiliz. Yaz dönemine kavuşturabilmemiz için devletin ciddi bir destek vermesi gerekir.  Şuan ki verilere gösteriyor ki, çiftçi ekeceği ürünün karşılığını, maliyetlerini karşılayamıyor. Bu şartlarda üretim yapma şansımız yok. Sulama elektriği çok çok yüksek. Çiftçinin ürün ekesi gelmiyor.  Gelen zamlarla üreticiye sen üretme git asgari ücretle çalış demeye getiriyorlar. Bu kadar bizi zora sokuyorlar. Sadece tüketilen ürünlerdeki KDV indirimi değil, üretim devamlılığının sağlanması için gübrede, yemde, mazotta, ilaçta; sulama suyunda kullanılan elektrikte de KDV indiriminin yapılması, mazotta Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) kaldırılması. Girdilerde de KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi gerekir. Sadece bu değil üreticiye ürün bazlı ve ÇKS sistemli desteğin gelmesi lazım. 

Çiftçi tarımdan uzaklaşıyor

Artan girdi maliyetleriyle birlikte Malatya'daki üreticilerin üretmekten vazgeçtiğini anlatan Solmaz, "2016 yılında ÇKS sisteminde 39 bin kayıtlı çiftçi varken, bu rakam bugün 30 binlere düştü. Bu ne demektir, çiftçi yavaş yavaş tarımdan uzaklaşıyor demektir. Üretici ektiği ürün, yaptığı masrafı kazandırmıyor. Üreticide merkeze gelip çalışmak istiyor. Biz ürettiğimizle bu ülkede yaşayan insanları beslediğimiz gibi, 20 milyara yakın ihracatımız oluyordu. Devlet bütçesine katkı sağlıyordu.  Ürettiğimiz zaman enflasyonun düşmesine de katkı sağlıyordu. Bugün Tarım BAĞKUR prim bin 600 TL'yi geçmiş, bunu ödeyecek durumda değiliz.  bunu yapamadığımızdan çiftçi sosyal güvenceye kavuşmak için şehre geliyor. Devletimizin, esnafın, tüccarın çiftçiyi düşünerek, desteğini esirgememesi lazım. Üretmemiz lazım, yoksa bugün gıdaya ulaşamayız. Bugün Rusya ve Ukrayna'dan buğday ithal ediyoruz. Orada sorun çıktığı zaman ekmek ve unu nerden bulacağız.  Üretimde devamlılık için üretim desteklenmeli. Üretime destek vermediğin zaman ne kadar KDV'yi indirirsen indir, olmayan ürün pahalı olur. Üretim olacak ki enflasyon düşsün" şeklinde konuştu.