Üretim şart

Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, üretime sahip çıkma noktasında yerel yöneticilere çok büyük işler düştüğünü belirterek, 'Her belediyenin kendi ilçesinde bir tarım fizibilite raporu çıkartması gerekiyor. Burada bizlere ne düşüyorsa bizlerde destek vermeye hazırız, üniversiteyi de yanımıza alarak çok ciddi işler yapabiliriz. Fahiş fiyatları ancak üretim yaparak engelleyebiliriz' dedi.

Üretim şart

Malatya'da süt üreticilerine yönelik üretimin artırılması noktasında yerel yöneticilere üreticilere destek çağrısında bulunan Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, fahiş fiyatların ancak üretim yaparak engellenebileceğini söyledi. Ülkemizde ciddi anlamda stokçuluk olduğunu savunan Kurtoğlu, "Var olan şeyleri yokmuş gibi gösteriyorlar. Burada en büyük önem arz eden durumun üretim. Ben bu durumun geçici olduğunu düşünüyorum. Malatya'mızda soğuk zincir olmadığından dolayı şuan süt hala 2,8 TL'ye satılmakta. Ayın 8'inden itibaren süt konseyi, sütün en az referans fiyatını açıkladı. 4,70 TL olarak, 2 Kuruşta devletin desteği var 4,90 TL. Muhakkak üreticimiz bulunduğu her bölgede süt almaya gelen, süt satışı yapmak isteyenlere sütünü 4,70 TL'den aşağıya vermesinler. Bizim birlik olarak da inşallah bir projemiz var. Battalgazi ve Yeşilyurt bölgesinde soğuk zincir kurulacak ama mutlaka bunun alt yapısını üretici doldurursa inanın birlikte olabilirsek biz üretici birlikleri güçlü olursak piyasaya istediğimiz fiyatta süt verebiliriz, hem tüketiciye katkı sağlar, hem de marketlerdeki fahiş fiyatları engelleyebiliriz. Marketlere bakıyorum, '2 paketten fazla almayın' yazıları var. Bunlar bence bu ülkeye ihanet ediyorlar. Vatandaş bugüne kadar onları zengin etti alış veriş yaptı.  Ama biz hepimiz bir geminin içerisindeyiz. Gemi batarsa hepimiz batarız" diye konuştu. 

Yerel yöneticiler üretime sahip çıksın

Kurtoğlu, yerel yöneticilere gıdaya ve üretime sahip çıkma noktasında çağrıda bulunarak, "Bizlerin mutlaka gıdaya ve üretime sahip çıkmamız gerekiyor. Burada yerel yönetimlere çok büyük işler düşüyor.  Malatya'yı ele alalım her belediyenin kendi ilçesinde bir tarım fizibilite raporu çıkartması gerekiyor. Burada bizlere ne düşüyorsa bizlerde destek vermeye hazırız. İlçeleri fizibilite edip, üniversiteyi de yanımıza alarak çok ciddi işler yapabiliriz. Fahiş fiyatları üretim yaparak engelleyebiliriz. Damızlık hayvanlarımızın kesime gitmemesi lazım. Yurt dışından bir düğe 30 bin liraya geliyor. Bizim dügemiz onlardan daha kıymetli çünkü burada uyum sorunu yaşamayacak, gelenlerde bir buzağı alıp ikinci buzağıyı almama sıkıntıları yaşanıyor. Dügelerimize, sahip çıkılsın. Malatya'da süt sorunu yaşayan üreticilerimiz mutlaka sorunlarını bize getirsinler" şeklinde konuştu. 

Kaba yem üretimini artırmalıyız

Kaba yem üretiminin sürekli artan yem fiyatlarına çözüm olacağını ifade ederek, " Malatya'mızda kaba yem eksiği olduğundan dolayı fiyatlar yükse olduğunu düşünüyorum. Yazıhan'da 126 bin dönüm yer sulanıyor, yakında Arguvan Yoncalı barajından 178 bin dönüm yer sulanması planlanıyor. Malatya kaba yem bakımından çok ciddi anlamda bir potansiyel olan bir il olacak. Bunu da yine birlikte hareket ederek başarabiliriz. Hayvancılık yapanla, tarlası olanı bir araya getirip sözleşmeli ekimi hayata geçirmek gerek. Kesif yeme bağlı kalmadan mutlaka hayvanı doyurabilecek, hayvanın yaşam süresinin artıracak kaba yeme yönelmeliyiz. Sadece yonca bile hayvanın bütün vitaminlerini karşılıyor. Sözleşmeli ekimler yapabilirsek, her sene yem fiyatlarının oynamasını engellemiş oluruz, artı bu stokçuluğu da ortadan bizzat biz kaldırmış oluruz" ifadesinde bulundu.