Üretim azalınca fiyatlar yükseldi
Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, süt üretiminde ciddi azalmaların fiyatları yükselttiğini belirterek, 'Dişi hayvanlar kesime gönderiliyor. Büyükbaş hayvanların sağımı yapılmıyor. 30 kg süt verecek olan büyükbaş hayvanda 3 kg süt alınıyor. Bu durum da ister istemez süt üretimini düşürüyor, üretim düşünce fiyatlar yükseliyor' dedi.
Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, gazetemize, süt ve süt ürünleri fiyatlarında yaşanan artışlarla ilgili açıklamada bulundu. Kurtoğlu, Malatya’da süt için soğuk zinciri oluşturulmadığından kayıp kaçağın çok yüksek olduğunu bundan kaynaklı olarak fiyatların yükseldiğini söyledi.
Hem tüketiciyi hem de üreticiyi etkiliyor
Süt fiyatlarının yüksek olmasının hem tüketiciyi hem de üreticiyi etkilediğini dile getiren Kurtoğlu, "Süt üretiminin az olması, süt fiyatlarında yükselişe neden oldu. Süt üretimi azaldı ama kayıt dışı sütler kayıt altına alınsa aslında azalmamış görünüyor. Büyükbaş hayvanların sağımı yapılmıyor çoğu bölgede çünkü soğuk zincir olmadığından dolayı ekonomi dışında kaldı. 30 kg süt verecek olan büyükbaş hayvanda 3 kg süt alıyor vatandaş. Hayvanlara yem verilmiyor meraya bırakılıyor. Bu durum da ister istemez süt üretimini düşürüyor. Fiyatların yüksek olmasına neden oluyor" dedi.
İnsanlar üretimden uzaklaşıyor
Kurtoğlu, büyükbaş süt hayvanlarının çoğunun kesime gittiğine dikkat çekerek, "Büyükbaş hayvanların çoğu kesime götürüldü. Bu durum gelecek nesil hayvanların çoğalmasını etkiliyor. Büyükbaş hayvanların kesimi durdurulmalı yada üretici üretime teşvik edilmeli. Kesime giden hayvanların olması fiyatların çok pahalanmasına neden oldu. Büyükbaş hayvanlarda 25-30 bin TL olan inek şuanda 75-80 bin TL oldu. İnsanlar ister istemez üretimden uzaklaşıyor ve kimsenin gücü yetmiyor ki büyükbaş hayvan almaya buna bir çözüm gerekiyorsa tek çaresi üretim ve soğuk zincirin kurulması yani üretici kapısının önünde sütü satacak ki üretim olsun" diye konuştu.