Üreticiye hibe verilsin
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatyalı üreticilerin don ve fırtınadan kaynaklı zararlarını yerinde tespit ettiklerini belirterek, don nedeniyle bazı bölgelerde yenilecek meyve kalmadığını söyledi. Zararın tespit edilerek, üreticilere geri ödemesiz hibe verilmesini gerektiğini söyleyen Ağbaba, 'Bankalara olan borç faizleri silinmeli, anapara taksitlere bölünmelidir. Devlet zor günlerinde üreticilerin yanında olmayıp ne zaman olacak?' dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, partisinin Malatya İl Başkanlığında, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ile düzenlediği basın toplantısında, ülke ve Malatya gündemine dair açıklamalarda bulundu. Ağbaba, gri pasaport skandalı sonrası Almanya'nın diplomatik, gri ve yeşil pasaporta kısıtlama getirdiğini savundu.
Çelişkiler ülkesi
Ağbaba, 31 Mayıs 2017 tarihinde Şırnak’ta meydana gelen helikopter kazasında şehit düşen, Jandarmanın ilk kadın komutanı Jandarma Yarbay Songül Yakut'un adının Malatya'da önemli bir yere verilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan’a talepte bulunduklarını kaydetti. Tüm dünyada pandeminin yaşandığını Türkiye’deki gibi çelişkilerle dolu bir süreç işletilmediğini dile getiren Ağbaba, "Evde kal diyenler, binlerce kişinin katıldığı kongreler düzenlediler. Sokağa çıkma yasağı yönetmeliğini imzalayan İçişleri Bakanı, kendisine desteğe gelenlere “Ayağınıza Sağlık” diyor. Maske mesafe diye yüzlerce uyarıda bulunan Sağlık Bakanı binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde boy gösteriyor. Bir yanda, evsize, garibe, atık toplayıcısına, esnafa cezalar yağdırılıyor. Diğer yanda, Gençlik ve Spor Bakanlığı Boğaz'da yüzlerce insanın katıldığı fetih kutlaması yapıyor. “Evde kal” diyorsun, ne beş kuruş yardım yapıyorsun, ne kirasına, ailesine bir gelir sağlıyorsun. Evde aç susuz, bu insanlar taş mı yesin? Hukuk devletinde yasalar gibi cezaların da bir mantığı olur. Atık toplayıcısının çöp toplamakta günahı ne? Bunlar çöplerden ekmeğini kazanan, alnının teriyle geçinen insanlar… Üç kuruş evine ekmek götürmek için çabalayan insana 3 bin 150 TL ceza kesiyorsun. Bu iktidarı işte bu adaletsizlik, bu vicdansızlık yıkacak" diye konuştu.
Almanya kısıtlama getirdi
Gri pasaport skandalı sonrası Almanya diplomatik, gri ve yeşil pasaporta kısıtlama getirdiğini anımsatan Ağbaba, "Dün bir skandalla daha karşılaştık. Barcelona'yı yenerek şampiyon olan Anadolu Efes'te baş antrenör Ergin Ataman, Alman hükümeti ve organizasyonu ağır bir dille eleştirdi. “22 yaşındaki kızıma, iki kızıma vize vermedi Alman hükümeti. Bir tek oğlum gelebildi zorla. Onu da kaçak soktuk içeri kupa törenine zor aldım” dedi. Almanya’nın uygulaması kabul edilemez” dedi.
Esnaf bitip tükendi
Ağbaba, esnafın, Haziran ayında normalleşme adımlarının atılmasını ve işyerlerini açmayı beklediğini dile getirerek, "Esnaf, tam kapanma sürecinin ardından tam dükkânlarını açmayı beklerken bir de kademeli normalleşme sürecine takıldı. Şimdi bu süreçte bugün itibariyle bitiyor ama iktidardan tek bir açıklama gelmedi. 15 aydır aç kapa yapılan yeme-içme sektöründe yer alan lokantalar, kafeler, kahvehaneler, çay ocakları, halı sahalar, hamamlar, düğün salonları, eğlence merkezleri, birahaneler, meyhaneler 1 Haziran itibariyle gerekli hijyen ve sağlık koşullarının sağlanması şartıyla artık açılmalıdır. Bu işletmelerde çalışanlar ve işletme sahipleri aşı da öncelikli sıraya alınmalıdır. 2021 yılı yapılandırma, kredi, SGK ve vergi ödemelerini 2022 yılına ötelenmelidir. Özellikle esnaf ve sanatkârlara bağlı olmayan büyük işletmelere faizli kredi değil faizsiz iki yıl ödemesiz can suyu kredisi verilmelidir" dedi.
Devlet üreticinin yanında olmalı
Malatyalı üreticilerin don ve fırtınadan kaynaklı zararlarını yerinde tespit ettiklerini söyleyen Ağbaba, "Ardından da geçtiğimiz hafta TBMM Genel kurulunda yaptığım konuşmada Türkiye’nin gündemine taşıdık. Kuraklık nedeniyle ekinler biçilemez duruma geldi. Don nedeniyle bazı bölgelerde yenilecek meyve kalmadı. Zarar tespitleri yapılarak üreticilere geri ödemesiz hibe verilmelidir. Bankalara olan borç faizleri silinmeli, anapara taksitlere bölünmelidir. Devlet bu zor günlerinde üreticilerin yanında olmayıp ne zaman olacak? Aylardır Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarının yapılandırılmasını bekleyen çiftçiler yine hayal kırıklığı yaşadılar. Hani şu eski milletvekillerinin, AK Partililerin önemli görevler aldığı, 150 bin lirayı bulan maaş alan tosuncukların doldurulduğu Tarım Kredi Kooperatifi var ya, işte o kurumun dillere destan icraatlarından biriyle daha karşılaştık. Borç faizlerinin sıfırlanmasını talep eden çiftçilere yüzde 6'sı Hazine, yüzde 12'si çiftçiler tarafından ödenmek üzere yüzde 18 faizle yapılandırma yapıldı. Yapılandırmada borcun yüzde 30'unun peşin ödenmesi zorunluluğu getirilmesi çiftçileri isyan ettirdi. Yüzde 30’u peşin ödemeyen üreticiye icra takibi başlatılacak. Çiftçiler, “Borcumuzun yüzde 30’unu peşin ödeyebilecek olsak zaten borçlu kalmazdık” diyorlar. Traktörünü ya da tarlasını satmadan hiçbir çiftçimiz yüzde 30 olan peşinatı ödeyemez" dedi.