Üreticinin gözü yağışlarda
Malatya'da yağışların mevsim normallerinin çok altında olmasından dolayı çiftçilerde kuraklık endişesi başladı. Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Mart ve Nisan yağmurlarının tarımsal anlamda kuraklığı belirleyeceğini belirterek, kar yağışının olmaması ile bazı ürünlerde verimlerin azaltabileceğine dikkat çekti.
Malatya’da yağışların mevsim normallerinin çok altında olmasından dolayı çiftçilerde kuraklık endişesi yaşanıyor. Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Uzun yılladır böyle bir durum yaşamadıklarını belirterek, “Meteorolojik kuraklık olarak baktığımızda uzun yıllar ortalamasına göre dönem itibarıyla yani içinde bulunduğu aylar özellikle geçtiğimiz Aralık ayı ve şu an içinde bulunduğumuz Ocak ayı itibariyle uzun yıllar ortalamalarına göre yağış çok düşük miktarda. Bir önceki Kasım ayına göre bazı bölgelerde uzun yıllar ortalamasının üzerinde de yağış aldık. Bu nedenle değerlendirmeyi meteorolojik ya hidrolojik kuraklık değil de tarımsal kuraklık üzerinden yürütmek istersek, 2021-2022 yılı dönemine göre içinde bulunduğumuz dönemde özellikle sonbahar ekili işlerin yapıldığı Ekim ayında ve çıkışları takip eden Kasım ayında korkulan o endişeli duyduğumuz tarımsal kuraklığı yaşamadık. İlçelerimiz bazında, bölgesel bazda yeterli miktarda yağış aldık. Çünkü kuraklık aynı zamanda bitkinin suya ihtiyaç duyduğu dönemde kök miktarındaki nemle tarif edilir. Dolayısıyla Ekim ayında almış olduğunuz yağış çıkışları olumlu etkiledi. Tabii ki kışlık ekimlerde sadece yağışlar önemli değil içerisinde bulunduğumuz dönem gibi iklimin seyri de çok çok önemli. Gece sıcaklıkları çok düşük olması, gündüz sıcaklıklarını Güneş açarak açık gün olmasından dolayı sıcaklık yükselmesi gece gündüz sıcaklık ararlar artması topraktaki nemin de uzun vadede kaybolmazsa sebebi verir tabi ki bu bir risktir. Ancak bölgemizde genel olarak yağışlar ilkbahar döneminde özellikle Mart ve Nisan ayında aldığımız için tarımsal anlamda şu an için ‘kulaklık var’ diyemeyiz. Dediğim gibi Mart ve Nisan aylarını beklememiz lazım. Bizlerde süreci sürekli olarak takip ediyoruz.” dedi.
Kardeşlenme dönemi endişesi
Bazı hububat ürünlerinde verimin yüksek olmasının kardeşlenme döneminde olduğunu dile getiren Çiçek; “Tabii ki mevsim itibariyle şu an özellikle bu kışlık ekilişlerin üzeri karla kaplı olması gerekiyordu. Kardeşlenme ve verimi etkilenmesi açısından. O yönlü bir endişemiz var. Ancak yüksek rakımlı bölgelerde baktığımızda miktar olarak az olmakla beraber oralarda da kar yağışı olduğu bilgileri var. Dönem olarak itibarıyla meteorolojik olarak baktığımızda uzun yıllar ortalamasının altında bir yağış almakla beraber İçinde bulunduğumuz dönemde kulaklığı anlamda çok ciddi endişelenecek bir durum söz konusu değil ilkbahar dönemi takip etmemiz gerekiyor. Bu hava şartları böyle devam etmesi durumunda ilkbahar döneminde de beklediğimiz yağışlar olmazsa evet ciddi bir sıkıntıdır. Ancak bütün yağışların aylık rejimlerine, dağılımlarına baktığımızda biz bölgemizde özellikle mart ve nisan ayında yağışlar alıyoruz. Bu da bu kapatır. Sadece kardeşlenme dönemi dediğimiz ve içerisinde bulunduğumuz dönemde bir süreliğine de olsa karla kaplı olması verimli büyük oranda etkiler, olumlu etkiler karla kaplı olmaması kısmen verim düşüklüğüne sebebiyet verebilir ama bunu konuşmak şu an için erken” şeklinde konuştu.