Üreticimiz devletinin yanında

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, 'Ülkemiz ekonomi konusunda son bir yıldır sıkıntılar yaşamaktadır. Ekonomik savaşı çiftçiler veriyor. Buna rağmen gübre fiyatları 3 liraya Doların dalgalanmasıyla ne kadar yükselmiş olsa da, biz üreticimize tüm Türkiye kamuoyu olarak müteşekkiriz' dedi.

Üreticimiz devletinin yanında

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon toplantısı yapıldı. Ziraat Odası koordinasyon toplantı salonunda yapılan toplantıda, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durum değerlendirilerek, milli ekonomiye katkı sunmak amacıyla yerli ürün üretimi yapılması ve yerli üretime destek verilmesi konusu ele alındı. Toplantı sonrasında Malatya Ziraat Odası İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç yaptığı konuşmada, ülkenin son 1 yıldır ekonomi konusunda büyük sıkıntılar yaşadığını kaydetti.

BUĞDAY İTHAL ETMEYELİM

Kılınç “Ülkemiz ekonomi konusunda son bir yıldır sıkıntılar yaşamaktadır. Ekonomik savaşı çiftçiler veriyor. Buna rağmen gübre fiyatları 3 liraya Doların dalgalanmasıyla ne kadar yükselmiş olsa da, biz üreticimize tüm Türkiye kamuoyu olarak müteşekkiriz. Çünkü tarlalarını boş bırakmadılar. Yine üreticimiz her şeye rağmen üretmeye devam ediyor. Bu konuda üreticimizin yapmış olduğu mücadeleyi biz bir kahramanlık olarak görüyoruz. Ülkemizde 22 milyon ton buğday üretilirken, bu yıl Rusya’dan 3 milyon ton buğday ithal ettik, bize maliyeti kilogram başına 2 liraya mal oldu. Demek ki eğer üreticimiz üretmezse bunu dışardan temin ile ithal etmek suretiyle ülke nüfusu, mülteciler ve turistlerle beraber yaklaşık 100 milyona yakın bir nüfusu doyurmamız mümkün değil. Bu konuda vazife üreticiler düşüyor. Üreticilerde elinden geleni yapıyor” dedi.

ÜRETİCİYE YAPILAN YATIRIM BOŞA GİTMİYOR

Kılınç, “Malatya’mızda Recai Kutan Boztepe Barajı’nın sulama açılmasıyla bu yıl Yazıhan ilçesinde 17 bin dekar alanda pancar üretimi yapıldı. Ve şuan şeker fabrikasına teslim edilen pancar, 160 bin ton. Bu yıl şeker fabrikasının almış olduğu fiyatlarla 40 milyon lira bir gelir elde edildi ve sadece 17 bin dekarda. 120 bin dekarlık bir ovada sulanan bir alandan böyle bir üretim yapılıyorsa devletin, Devlet Su İşlerinin(DSİ) bir an önce Yoncalı Barajını da devreye sokması lazım. Ve diğer Medik barajı sularının Battalgazi, Yazıhan ilçeleri ve sulanan tüm bölgeler için mutlaka kapalı sistem uygulanması lazım. Malatya’nın dört bir yanının sulanması gerekir. Bu projeler devlet desteği ile yapılırsa üreticimiz elbette ki üretecek ve en sıkıntılı günlerde dahi devletinin yanında, milletinin yanında bir kahraman gibi üretimine devam edecek” ifadesinde bulundu.

DESTEKLERİN DEVAMINI BEKLİYORUZ

Yunus Kılınç, “Tarım İl Müdürlüğümüz geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanımızın da ziyaretleri ile 200 bin liralık bir Yonca tohumunun alımının gerçekleşeceğini söylemişlerdi. Yüzde 50 hibeli yonca tohumu dağıtıldı. Yaklaşık 17 ton yonca tohumu ilimizde dağıtıldı. Bunun 6,5 tonu yine Yazıhan ilçemizin Recai Kutan Barajının sulayacağı alan için üreticilerimize teslim edildi. İşte böyle güzel projeler yapılırsa gelecek yıl 2019 sezonunda sırf Yazıhan ilçemizdeki ekilecek alan için 14 bin ton Yonca ilimizdeki hayvancıların kullanımına sunulacaktır. Halen bugün Konya’dan ve çevre illerden ilimize Yonca yem bitkileri satın alınıyor. İşte biz bunu kendimiz üretirsek, bunu maliyetini düşürürsek, hayvancılıkta da büyük başarı elde edeceğiz. 160 bin ton pancarın Yazıhan ovasında yetişmesi buradaki tüm besicilik ve hayvancılık yapan insanlara yem olarak da katkı saplayacaktır. Bizler üretim noktasında devletimizin verdiği doğru teşviklerle, doğru desteklerle yaklaşımını bekliyoruz” diye konuştu.