Üreticileri uyardı

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, çiftçilerin kabusu olan Akdeniz sineğinin zararları hakkında açıklamalarda bulunarak üreticileri sinekle mücadele kapsamında uyardı.

Üreticileri uyardı

Yeşilyurt Ziraat Odasında Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü tarafından bu yıl yoğun olarak şeftali, Trabzon hurması, armut, elma, erik ve benzeri meyvelerde görüldüğü için yüzde 90’a yakın ürün kaybı yaşatan Akdeniz Meyve Sineği ile etkin mücadele hakkında bilgilendirme semineri yapıldı. Seminerde konuşan Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, sineklerin meyvelerin çürümesine neden olduğunu vurgulayarak, "Akdeniz sineğinin meyvelere bıraktığı larvalar, meyvede yüzde yüzlük bir hasar yapıyor. Bu nedenle çürüyen meyveler bahçelerde aşarı derecede kötü bir kokuya neden oluyor.  Akdeniz sineğiyle mücadele konusunda teknik elamanlarımız çiftçilere önemli bilgiler verdiler. Akdeniz sineğiyle ilgili en önemli mücadele de kültürel mücadele olduğunun üzerinde duruldu. Kültürel mücadelede Akdeniz sineğinin döllenme ve yumurta bırakacakları zaman belirlenip kesinlikle meyve tuzakları kurulması kararlaştırıldı" dedi.

Akdeniz meyve sineği soğuğa karşı hassas

Solmaz, "Dölleme zamanında güneşe bakan meyve kısımları ilaçlanıyor. Bu ilaçlama atlatılarak kısım kısım yapılıyor. Diğer bir ilaçlamada ise ilaçlanmayan kısımlar yapılıyor. Bunun için Tarım İl ve ilçe müdürlüklerinde kitapçıklar verilerek Akdeniz sineğine karşı hangi ilacın kullanacağı söyleniyor. Talep olursa eğer bizler Tarım İl Müdürlüğümüzle görüşerek her köy ve mahallede eğitim seminerlerinin verilmesi için çalışma yaparız. Mutlaka bizler bu konuda kamuoyunu aydınlatacağız. Odamızda bu yıl iki defa bu konuyla ilgili eğitim verdik. 10 defa daha verebiliriz. Yeter ki, çiftçilerimiz bu konuda duyarlı olsun. Akdeniz meyve sineğine bizim çiftçilerimiz yabancı. İnşallah kış ayımız bu yıl sert geçer. Çünkü kış sert olursa Akdeniz meyve sineği soğuğa karşı hassas. Dayanmıyor. Bu yıl Akdeniz meyve sineğinin yaygın olmasının sebebi kışın ılıman geçmesinden kaynaklandı" diye konuştu. Gerçekleştirilen seminere Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit ile çok sayıda üretici katıldı.