Üreticileri uyardı

TMMOB Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, fidan dikimlerinin ay sonunda başlaması gerektiğini söyleyerek üreticileri uyardı.

Üreticileri uyardı

Fidan dikimi ve sebze yetiştiricileri uyararak gazetecilere açıklamalarda bulunan Çiçek, havaların sıcak gitmesi nedeniyle fidanların henüz yapraklarını dökmediğini kaydederek dikim yapacakların biraz daha beklemelerini istedi. Çiçek ayrıca üreticilere uyarılarda bulunarak, ister sebze ister meyve ağacı alımında mutlaka faturalı ve sertifikalı ürün almalarını, sertifika ve faturalara da ürünün ismi ve miktarının mutlaka yazılı olması gerektiğini hatırlattı.

ÜRETİME YANLIŞ BAŞLAMAYIN

Çiçek, “Meyvecilikte ise Fidan dikiminde ismine doğru çeşidi bulamamışsanız üretime baştan yanlış başlamış olursunuz. Doğru fidanı seçmek için ise nasıl bir üretim metodu belirlediğinizi ve hangi bölgede bunu yapacağınıza göre fidan seçimi yapmanız gerekir. Rakımı yüksek olan bir bölgede bir bahçe kuracaksınız, plantasyon kuracaksanız, her ürünün çeşidi ayrıdır. Eğer kurutmalık bir kayısı bahçesi tesis edeceksiniz kuru kayısı üretmek üzere bir bahçe tesis ediyorsanız yaygın olarak kabaaşı, hacıhaliloğlu çeşidi seçersiniz. Sofralık kayısı yetiştireceksiniz Hasan Bey gibi ve yeni geliştirilen çeşitler seçersiniz. Öncelikle ne yetiştireceğinize karar verip daha sonra bu seçime girmeniz gerekiyor. Birçok üreticimiz bu kriterlere uymadığı için daha sonra emekleri boşa çıkıyor. Çok ciddi zaman ve maddi kayıplara sebebiyet veriyor. Çünkü bir ağaçta ürün almak, meyve almak en az 5 yıl sürüyor. 5 yıl bir çiftçi için çok büyük bir kayıptır. Daha sonra tereddütte düşülmemesi veya yanlış bir çeşit çıktığında hesap sorulup telafi edilebilmesi için sertifika ile beraber faturasının da alınmasının orada hangi çeşit yapıldığını beyan edilmesi için ısrarla bu konuya çiftçilerimize tavsiye ediyoruz. Çünkü bu işler çok ciddi yatırımlar gerektiriyor. Çiftçilerimizin buna çok dikkat etmesi lazım” dedi.

FİDAN DİKİMİ İÇİN ACELE ETMEYİN

Çiçek, “Günümüzde sıcaklıkların devam etmesi ile birlikte yeni yeni fidan sökülmeye başlandı.  Bazı bölgelerde fidanlar henüz yapraklarını dökmediği için söküm başlamadı. Ama içinde bulunduğumuz ayın sonu itibariyle bu işlemler başlayacak. Dolayısıyla çiftçilerimiz fidan tercihlerini, fidan taleplerini almaya başlayacaklar. Çiftçilerimize özellik ve sertifikalı faturalarını hangi çeşidi istediklerini birebir o sertifikada ve faturada belirtmeleri çok önemli. Türklük bir kişiye bu işleri bilen teknik elemanları ne maksatla bahçe kurduğunu ve yetiştiricilik yaptığını izah edip ona göre doğru çeşidi belirlemelerini ısrarla tavsiye ediyoruz. Bu sadece meyve ağaçları için değil meyvecilik için değil sebze yetiştiriciliği içinde ve benzeri üretim dalları için de çok önemlidir” diye konuştu.