Üreticilere şeker desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sistemine kayıtlı olan hayvan yetiştiricileri ve arıcılık yapan vatandaşlara tek seferlik destek öngören kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. Malatya Arıcılar Birliği Başkanı Ali Çolak, bakanlık tarafından üreticilere kovan başına 4 kilo şeker desteği verileceğini belirterek, bu hafta içerisinde dağıtım yapmaya başlayacağını söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde deprem bölgelerindeki 10 bin 328 arı üreticisine, 1 milyon 339 bin 613 kovanı için 5 bin 358 ton 452 kg besleme şekeri dağıtılacağını açıkladı. Tek seferlik destek öngören kararname Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Malatya Arıcılar Birliği Başkanı Ali Çolak, kovan başına 4’er kilo şeker desteği verileceğini ve şekerin üreticilere bu hafta içinde dağıtılacağını belirtti.
Arılar kurtulamadı
6 Şubat’ta yaşanan depremlerde arıcıların çok büyük zarar gördüğünü anımsatan Çolak, depremin şiddetiyle arı kovanlarının asılı olduğu yerden düştüğünü, etkili olan kar yağışının, düşen kovanları etkilediğini ve arı kayıplarına neden olduğunu vurguladı. Çolak şu şekilde devam etti: “Arıcılar olarak depremden etkilenmemek mümkün değildi. Depremin olduğu günlerde havalar soğuktu ve kar yağıyordu. Deprem sarsıntısı yüzünden yüksekte olan arı kovanları yere düştü ve düşen arılar kurtulamadı. Arı kayıplarımız oldu. Devlet kayıpları karşılayacaktı ancak o günlerde destek sağlanmadı.”
Üretim için desteğe ihtiyaç var
Çolak, şeker dağıtımının sonuna geldiklerini vurgulayan Çolak, bakanlığın deprem bölgesindeki arı üreticilerine, kovan başına 4'er kilo şeker desteğini hibe olarak vereceğini belirtti. Çolak, şekerin yarsının geldiğini ve bu hafta içerisinde dağıtılacağını kaydetti. Çolak, üretimin durmaması için hibe desteğine ihtiyaç duyduklarını vurgulayarak, mazot, nakliye giderleri ve ilaç desteğine ihtiyaç duyduklarını, verilen şeker desteğinin ise sadece kayıplar için yeterli olduğunu dile getirdi.
Arı kayıplarımız yüzde 40Çolak,
6 Şubat’ta yaşanan deprem ve yanlış ilaçlamalardan kaynaklı arı kayıplarının yüzde 40 olduğunu ve ilaçlamaların hala devam ettiğini sözlerine ekledi. En çok arı kayıplarının Doğanşehir ve Akçadağ ilçelerinde yaşandığını vurgulayan Çolak, “Arı kayıplarımız yüzde 40. Doğanşehir ve Akçadağ'da en çok ari ve kovan kayıplarımız oldu. İlaçlama şuanda da devam ediyor. Bahçeleri ilaçlarken çiftçilerden ricamız, sabah erken saatlerde ve aksam geç saatlerde ilaçlama yapsınlar. İlaç kutularını sağa sola ve göl kenarlarına atmasınlar. Arılar suya giderken ilaç kutuları yüzünden zehirleniyorlar. Doğaya ve arılara zarar verilmesin. Sadece hava koşulları değil, çiftçilerin yanlışları yüzünden de kayıplar olabiliyor ”dedi. Çolak, yağışların verimli olmasından dolayı çiçeklerin güzel açtığını ve sezondan umutlu olduklarını sözlerine ekledi.