Üretici sıkıntıya düşer

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, Kurban Bayramı sonrası et fiyatlarında herhangi bir değişiklik beklemediklerini açıklamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, et fiyatlarının 32 liradan 34 liraya çıkmaması halinde üreticilerin ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Üretici sıkıntıya düşer

Birlik binasında basın mensuplarına et fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Taneli, son bir yılda besici ve üreticinin ciddi sıkıntılar içerisinde olduğunu ifade etti. Taneli,  üreticilerin sıkıntılarını sürekli gündeme getirdiklerini belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Bakanlık temsilcilerimize ve gerekse et ve süt kurumuna bu konuyu gündeme getirdik, çalmadık kapı bırakmadık. Tarım Bakanlığının kendi istatistiklerine göre 1 kg etin 31,75 liraya mal olduğunu biliyorlar. Bu son dönemde yerli hayvanı 32 liraya yükselttiler, bu da ciddi anlamda üreticilerin bir beklentisiydi, Bakanlığın üstünde baskı vardı ve millet zarar ediyordu. Eğer bu et fiyatları 32 lira yükselmeseydi, birçok üreticimiz batmış olacaktı. Bununla beraber, kurban bayramının da gelmesiyle biraz piyasa rahatladı. Üreticinin elinde kurbanlıklar vardı, hayvanları sattılar ama bu sıkıntının geçtiği anlamına gelmiyor. Çünkü yem fiyatları ciddi anlamda yükseliyor, et fiyatları geçen senenin fiyatı ile satılıyor. Et fiyatı 26 liraya kadar düşmüştü. Yem fiyatlarında ise yüzde 50 artış olmuştu. Marketlerdeki reyonlarda ise et fiyatları düşmedi" dedi.

Üreticilerimiz iflasın eşiğine geldi

Şuanda et fiyatının 32 liranın üzerinde satılması gerektiğini vurgulayan Taneli, “Et fiyatları ortalama 33–34 lira olması gerekiyor ki üreticiler kazansın. Türkiye’de 2019 yılında tüm ürünler yüzde 50 oranında artış gördü ama 2018 yılında et fiyatları üreticilerin elinde 32 liraydı, bu yıl ise 26 liraya düştü ve şuan et fiyatları geçen senenin fiyatına çıkabildi. Üreticilerin aldığı yem fiyatı artmasına rağmen et fiyatı yerinde saydı, daha da düştü. Şuan Tarım ve Ormanlığı ile Et ve Süt Kurumundan talebimiz, et fiyatlarının en azından üreticinin elinde 34 lira olması gerekiyor, aksi halde insanlarımız zara görüyor. Yani kar etmedikten sonra bu üreticinin bu işi yapmasının bir anlamı yok. Yetkililerimiz bunu biliyor ve bu et fiyatlarının biraz daha yükselmesini istiyoruz, aksi halde üreticilerimiz iflasın eşiğine geldi. Biz üreticilerin öncelik talebi etin biraz daha zamlanmasıdır. Defalarca Tarım Bakanımıza, Bakanlık yetkililerin bunu sorduk. 32 lira ancak maliyeti kurtarıyor ve bir şey maliyetle de devam edemez. Yani en azından bir 2 lira daha et fiyatlarına zam gelmesi lazım. Büyük marketler ve bu sektörde rant elde eden kişilere karşı bu makasın biraz daha daraltılması lazım. Örneğin bizden 32 liraya alıyor, 50 liraya satıyor, böyle bir kar olamaz. Bu sektörde çok ciddi paralar kazanan insanlar var ama biz üreticiler nedense zarar ediyoruz, zararla iş yürümez. Bunu kasaplara değil, bu işin kaymağını yiyenlere diyorum" diye konuştu.

Yem fiyatlarına da müdahale edilsin

Yem fiyatlarında ki artışın devam ettiğini hatırlatan Taneli, yem fiyatlarına müdahale edilmesi gerektiğini kaydetti. Taneli, “Daha önce 70-75 liraydı, şimdi 10 lira daha zam geldiğini duydum. Arpa fiyatlarına da eğer TMO müdahale etmezse fiyatlar 1800-2000’i de bulur. TMO’dan bu konuya da acil müdahale etmesini istiyoruz. Fakat maliyet ve girdilerin çok yüksek olması et fiyatlarını mecburen yükseltiyor. Bizim Türkiye’de hayvancılığın maliyetleri çok yüksek. Güney Amerika ve Avrupa’da maliyet sıfır ve bizim ise maliyetlerimiz yüksek, devletin ise bu konuya el atması lazım, yem fiyatlarına standart uygun bir fiyat getirilmesi lazım. Nasıl ete müdahale edilebiliyorlarsa, yem fiyatlarına da müdahale edilmesini istiyoruz. Bu işi yapacaksak, bu bizim tabii hakkımızdır. Yem fiyatlarında bir artış yaşandı" dedi.

Et Balık Kurumu kurbanlıktan kalan hayvanları alacak

Taneli, Et Balık Kurumu’nun kurbanlıktan kalan hayvanları alacağını söyleyerek, “Üreticiler son çare olarak en azından hayvanlarını satmış olurlar, ellerine para geçer, borçlarını öderler. Bu konuda Et ve Balık Kurumunun kurbanlıkları kesmesi avantajdır. Şuan Türkiye’de Et ve Balık Kurumlarından ara verilmeden kesilen tek yer Malatya’dır. Hafta 80-100 tane de olsa hayvan kesimi devam ediyor. Temennimiz üreticilerin ellerinde kalan hayvanların biraz daha yüksek fiyata almasıdır ki üreticilerimiz zarar etmesin. Et Balık Kurumunun taban fiyatı yerli hayvan 32 lira, yabancı 31 lira" şeklinde konuştu.