Üretici rahatlayacak

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 2023 yılı Mart ayında ödenmesi planlanan 2022 yılı mazot ve gübre desteği ödemelerinin 6 ay öne çekildiğini açıkladı. Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk, alınan kararın yerinde olduğunu belirterek, 'Yapılacak ödeme ile çiftçi, gübre mazot alarak ekim yapmak için rahatlayacak ancak karar Resmi Gazetede yayınlanmadı ve ne kadar bir ödeme yapılacağı ile ilgili bir belirsizlik var, belirsizlikler bir an önce giderilmeli' dedi.

Üretici rahatlayacak

2023’ün ilk 3 ayında ödenmesi planlanan 2022 yılı mazot ve gübre desteği ödemeleri 6 ay öne alındı Mazot ve gübrede dekar başına 22 lira olan destek ödemeleri ise 75 liraya çıkarıldı. Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk gazetemize yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde çiftçilerin hesaplarına yatırılması planlanan 2022 mazot ve gübre desteklerinin Ekim ayında yeni yıl için hazırlıklara başlayacak çiftçiyi rahatlatacağını söyledi.

Üretici olumlu karşıladı

Mazot gübre desteğinin öne çekilmesi çiftçi tarafından olumlu karşılandığını vurgulayan Aslantürk, “Bende bir çiftçi olarak olumlu karşıladım. Yalnız hala önümüzde belirsizlik var. Halen resmi gazetede yayınlanmamış. Bu desteğin nasıl olacağı, ne kadar olacağı. Çiftçi bunun ne kadarından faydalanacak konusunda çiftçi tarafında bir belirsizlik var. Bunun bir an önce belirlenip çiftçiye basın yoluyla ya da devlet kanallarıyla duyurulmasını talep ederiz. Çiftçi şuanda ekim aşamasında. Adı üstünde Ekim ayı dediğinde ekime başlayacak çiftçi. Ama bunun hazırlığını yapıyorlar gübre alacaklar, mazot alacaklar tohum hazırlığını yapıyorlar bu tür desteklerin bir an önce açıklanması gerek. Madem öne çekildi çok güzel oldu. Ama bir an önce resmi yollarla açıklanması lazım. Resmi gazetede yayınlansın miktarı ne kadar olacak ve çiftçi bundan nasıl yararlanacağı konusunda daha detaylı ir açıklama yapılırsa çiftçide kafasındaki soru işaretlerini gidermiş olacak” dedi.

Çiftçiye pozitif ayrımcılık yapılmalı

Aslantürk, tarımdaki girdi maliyetlerinin geçen yıla oran yüzde 300 artığına dikkat çekerek, “200 TL’ye Tarım Kredi Kooperatifinden aldığımız gübre şimdi 630 TL. Şuanda bu yüzde 300 artmış. Ama bizim gübre desteğimiz ne olmuş 22 TL gübre desteği varken 46 TL yapmışlar. Mazotta aynı, gübrede aynı, tohumda aynı. Yani devletin bu konuda biraz daha ciddiyetle üstünde durmasını tavsiye ederim. Ülke genelinde tarımsal üreticiye ve hayvansal üretim yapan çiftçilerimize pozitif bir ayrımcılık yapmaları ülkenin menfaatine olur. Bu tür ayrımcılıkta çiftçilerimiz üretime daha iyi bakacaklardır. Bir üreteceklerse iki üretmenin yolunu arayacaklar. Şuanda tedirginlik sürüyor. Adamın cebinde parası yoktur gübresiz tohum ekiyor. Ya da kaliteli tohum ekemiyor evde ürettiği tohumu ekiyor. Mazottan kaçıyor. 2-3 defa süreceği tarlasını 1 defa sürüyor. Mazottan kaçıyor, gübreden kaçıyor, masraftan kaçıyor, girdi maliyetlerinden kaçınca da veriminde kalitesi düşüyor. Bu sebeple dışa bağımlı hale gelmişiz zaten daha çok bağımlı hale geliyoruz. Çiftçiye pozitif bir ayrımcılık yaparlarsa bunu da nasıl yaparlar destek konularını arttırıp yükseltip çiftçiyi bu dar boğazdan çıkarmanın yoluna gidecekler. Bunun için çiftçiye desteğini biraz daha artırması gerekiyor. Zaten şuan ki destekle geçen seneki maliyetlerle şuan ki maliyetler arasında destek yanında çok cüce kalıyor” diye konuştu.