Üretici mağdur!
Yeşilyurt İlçesi Şahnahan bölgesindeki 4 mahallede yaşayan çiftçiler, Kuzey Kuşak Çevreyolu'nun geçtiği bölgede yapılan köprüden dolayı yıkılan kanaldaki suyun karşıya geçmesi için döşenen sulama borularının yetersiz olduğunu savundular. Üreticiler, 100 metrelik mesafeye iki binlik boru döşenmesi gerekirken, binlik boru döşendiği bu durumun suyun boşa akmasına, arazilerinin susuz kalma endişesiyle karşı karşıya kaldığına ve üreticileri mağdur ettiğini öne sürdüler.
Malatya'nın Yeşilyurt İlçesi Şahnahan bölgesinde Kuzey Kuşak Çevreyolu'nun üstünde yapımı süren köprü için sulama kanalı yıkıldı. Kanaldaki suyun karşıya geçmesi için yer altına döşenen boruların yetersiz olduğunu, bu durumun arazilerinin susuz kalma endişesiyle karşı karşıya bırakacağını öne süren üreticiler, köprü inşaatının yanında bir araya gelerek, basın açıklamasında bulundular.
Suyumuz kanala sığmayıp taşıyor
Üreticiler adına konuşan Suluköy Mahalle Muhtarı Bayram Çay, döşenen borunun yetersiz olduğunu söylemelerine rağmen DSİ'nin inatla bu boruyu taktığını ileri sürerek, "Şahnahan, Tepeköy, Bindal gibi mahallelerin sulama kanalı problemi bulunuyor. 4 aydır su kesildi ve biz bunu karayollarına söyledik. Elazığ’a gittik. Bu problemin en büyük nedeni Devlet Su İşleri Müdürü Arif Bey’dir. Kuzey Çevreyolu köprüsünün olduğu alana 2 binlik boru yerine, binlik boru döşemişler. Suyumuz taşıyor. Ben bunu DSİ İl Müdürü Arif Bey’e söyledim. Bu su kanala sığmazsa yarın tekrar sökme imkânımız yok. Köylerimiz susuz kalır dedim. Buraya 2 binlik boru koyacaklardı, 2 binlik boru yerine binlik boru koydular. Suyumuz kanala sığmayıp taşıyor. Bu sorunu Vali Bey’e kadar söyledik. Su köylere gitmiyor. Devletimiz dağları deliyor, buraya en az bin 500’lük boru koyamıyor mu? Bu mahsus yapılıyor. Sorunumuzu herkese söylememize rağmen DSİ inatla bu boruyu koydu. Karayolları bize yazın, biz istediğiniz boruyu verelim derken, DSİ buna uymuyor. Biz ne yapacağız şimdi? Neredeyse 5 bin dönümlük arazi susuz kalacak. Suyu kesmesek su taşıp, kanalı yıkacak. Eğer bu kanal yıkılırsa biz bu kanalı 7 ayda yapamayız" dedi.
Araziler susuzlukla karşı karşıya
Taşan suların kanalı yıkma tehlikesi yarattığını öne süren Şahnahan, Suluköy Sulama Kooperatif Başkanı Hasan Hüseyin Özkahraman ise, "Kuzey Çevreyolu yapıldığı sırada dikey olarak sulama kanalımız kırıldı. Şifahen yaptığımız görüşmelerde çözüm yolları aradık. Şantiye Müdürü, DSİ İl Müdürüyle görüştük. Görüşmelerde bir çözüm bulamayınca Elazığ Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne gittik. Karayollarıyla görüştüğümüzde bizi DSİ’ye yönlendirdi. Elazığ Bölge Müdür Muavini, sorunun kendilerinde olmadığını, buradaki sorunun DSİ Malatya İl Müdürlüğü’yle ilgili olduğunu söyleyince durumu tekrar izah ettik. Bizim istediğimiz bin 500’lük veya 2 binlik bir boruydu. Bütün çabalarımıza rağmen, verdiğimiz resmi dilekçelere rağmen bu talebimiz kabul görmedi ve bizle inatlaştılar. Biz Elazığ’dayken DSİ Malatya İl Müdürlüğü’nden beni aradılar, ‘binlik boru yetersizmiş, size 2 binlik boru vereceğiz’ dediler. Biz de bu haberi aldığımızda sevindik. Bunu da bütün köylülere anlattım. Sonra tutanağı imzaladık, tekrar baktık ki, binlik boru tekrar döşeniyor. Tekrar DSİ İl Müdürü’ne konuştuk ve bize ‘Ben mühendis getirdim, ölçtürdüm, binlik boru size yeter’ dedi. Şimdi görüldüğü gibi suyumuz kanaldan taşıyor. Eğer bu şekilde bir hafta su gelirse kanalın ilerisi tamamen yıkılacak. Yıkılan kanalın yapılması da 2-3 ayı bulur. Buradaki 3 köy susuz kalır. Ben Malatya kamuoyuna şunu soruyorum: Devletin bir müdürlüğü vatandaşı kandırır mı? Bizi ne diye kandırıyorsunuz? Sizin buradaki amacınız nedir? 4 köyün kaderi 100 metrelik bir boruyla mı ölçülecek? Burada 10 bin dönüm araziden fazla arazi sulanıyor. Sorunumuz çok büyük. Malatyalı tüm büyüklerimden bizim bu sorunumuzu acilen çözmelerini rica ediyoruz. Şu milletin haline bu mübarek günde görüyorsunuz" diye konuştu.
Çiftçilerin hali ortada
Üreticilerden Ali Arıkan' da, köprü çalışmasının yapıldığı 100 metrelik yere 2 binlik boru döşeneceği sözü verildiği halde binlik borunun döşendiğini aktararak, "Bundan dolayı sulama kanalındaki sular taşıyor. Borunun ağzı geniş olması lazım ki, suyu çekebilsin. Boru dar olduğu için su geçmiyor. Köylü burada toplandı ve çözüm bekliyor. Biz buradaki çalışmaları durdurduk. Bu iş çözülmeyene kadar makineleri çalıştırmayacağız" şeklinde konuştu. Suluköy'de çiftçilik yapan Mehmet Türkoğlu ise, "Kanalımız yapılırken tam çalışma olan yere binlik boru döşemişler. Borudan su geçemeyince kanalda su taşıyor. İleriki günlerde kanalımızın tamamen yıkılmasından korkuyoruz. Bunun da en az 5-6 bin dönüm arazinin susuz kalması anlamına geliyor. Bu kanal yıkılırsa kim bize sahip çıkacak? 100 metre 2 binlik boruyu devlet çiftçileri için yapmıyorsa, biz ne yapalım. Çiftçilerin hali ortada" açıklamasında bulundu.