Üretici korunsun
Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, üreticinin gerçek anlamda desteklenmesi gerektiğini belirterek, 'Desteklerin amacına hizmet etmesi ve sahaya yansıması gerekiyor. Sadece maddi destek değil, yem, gübre desteği de verilsin. Verimliliğin artışını istiyorsak tarım ve hayvancılığın desteklenmeli, üretici ve tüketicinin de artık korunması lazım' dedi.
Ancak yıllardır yaylarda çözüme kavuşturulmayan sorunların üreticiyi endişelendirmeye devam ediyor. Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaylarda bazı sorun ve sıkıntıların yıllardır çözüme kavuşturulmadığını söyledi. Yaylaların birçok yerinde telefon çekmediğine dikkat çeken Akın, “GSM şirketleri müthiş para kazanmalarına rağmen halen reklam yapıyorlar, reklamlara milyonlarca para veriyorlar. 1 km. öteye gittiğinizde, çukur yere girdiğinizde, tepenin arkasına geçtiğinizde telefon çekmiyor. Yaylaya giden inşalar 6-7 ay orada kalıyorlar en ufak bir sıkıntıda nasıl haber verecekler. İnsanların cenazesi, hastası ve başka bir acil durum olduğunda 2-3 kilometre çıkıp telefon çeken bir yer bulup, birilerine ulaşmaya çalışıyorlar. Bu çok acı bir durum. Yetiştiricilerimiz 6-7 ay yaylada kalıyorlar. GSM şirketleri bir an önce yaylalara baz istasyonu kurmaları gerekiyor. Binlerce yetiştiricimiz rahatsızlar. İkincisi yaylalarda gerek yol güzergâhlarında gerekse yayladaki sosyal ihtiyaçlarla ilgili birtakım sıkıntılar yaşanıyor. Yaylada elektrik ve sosyal ihtiyaçlar hat safhada. Sosyal ihtiyaçlarla ilgili Ankara’da görüşmeler gerçekleştirdik, projemizi hazırladık inşallah Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte projeyi sunacağız, geçmesini istiyoruz, bunlar lüks değil temel sosyal ihtiyaç” dedi.
Desteklerin sahaya yansıması gerekiyor
Akın, yem ve girdi maliyetlerinde yaşanan artışa vurgu yaparak, “Bakanlığımız bununla ilgili bir çalışma yapıyor. Bizde destekliyoruz, isabetli bir karar. Yıllardır bununla ilgili taleplerimiz oldu. Ama bunun bir an önce çıkıp yetiştiriciye ve üreticiye yansıması lazım. Gerçek anlamda üreticinin desteklenmesi lazım, desteklenmiyor demiyoruz destekler için teşekkür ediyoruz. Desteklerin amacına hizmet etmesi ve sahaya yansıması gerekiyor. Sadece maddi destek değil, yem, gübre desteği değil de yem verilsin. Para desteği yerine direk yem, gübre gibi destek verilirse daha iyi olur. Çünkü para o an farklı bir ihtiyaca kullanılabiliyor, ihtiyacı olan yemi az alıyor bu da verimliliği azalmasına neden oluyor. Verimliliğin artışını istiyorsak tarım ve hayvancığın desteklenmesi, üretici ve tüketicinin artık korunması lazım. Nasıl korunacak? Ortak bir noktada buluşularak, tarladan markete geldiğinde o uçurum noktayı bitirmemiz lazım. Sadece devletin desteklediği; kooperatifler, tarım marketleri değil de diğer üreticilerin de desteklenmesi için çalışma yapılarak, tarladan üreticiye geldiğinde arada uçurum giderilmiş olacak. Arada aracı olabilir ama kontrollü bir şekilde. Aradaki aracı fahiş fiyat koyduğu zaman üretici de tüketici de memnun değil. Aradaki uçurumun kesinlikle kaldırılmasın gerekiyor. Fırsatçılara fırsat vermememiz lazım kurum ve kuruluşların takipçisi olması lazım” diye konuştu.
Çobanlık problemini sosyal güvence ile çözülmeli
Üreticiler küçükbaş hayvanlarını satmaya başladılar bunun sebebi nedir? Sorusuna yanıt veren Başkan Akın, bir taraftan satılırken diğer taraftan alınıyor. Burada şu var: Çobanlık zor, çoban çobana kız vermiyor. Sosyal güvence yok. Bir ailede en az bir kadının sosyal güvencesi olması lazım. Bununla ilgili bir çalışma yapılmalı. Çobanın, hanımı, kız kardeşi, annesi bir kişinin sosyal güvencesi olursa kırsaldan gelen göçü engeller, kırsaldaki istihdama da katkı sağlamış olur. Burada yapılması gereken en önemli şeylerden bir tanesi; çobanlık problemini sosyal güvence ile çözmek. Çobanlara kız verilmiyor. Maaş, gelir fazla ama bakıyorsun iş zor olduğun için bir çoban bir diğer çobana kız vermek istemiyor. Bu sorunun bir şekilde çözülmesi lazım” şeklinde konuştu.