Üretici endişeli

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, meyve bağlama döneminde, çağla kayısının soğuk havadan çok etkilendiğini belirterek, 'Pazar günü başlayan halen devam eden zirai don tehlikesiyle karşı karşıyayız' dedi.

Üretici endişeli

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Özcan, on beş gün önce çiçek ve tomurcuklanma döneminde zirai don hadisesinin gerçekleştiğini hatırlatarak, “Özellikle tomurcuk bağlama ve çiçeklenme dönemindeki don hadisesinde kayısı çok fazla zarar görmeyebiliyor. Şuanda Nisan ayının 20’sinde başlayan 22’sinde devam eden meyve bağlama döneminde devam eden çağla dediğimiz dönemde kayısı soğuk havadan çok etkileniyor. Dün başlayan halen devam eden zirai don tehlikesiyle karşı karşıyayız. Tabi burada hadisenin nasıl gerçekleşeceği konusunda henüz sağlıklı bilgi alınmış değil. Mutlaka soğuk havalar bittikten sonra zirai don hadiseleri gerçekleşip gerçekleşmediğini meteorolojiden, Tarım İl Müdürlüğü ve TARSİMden gerekli yetkililerin yapacağı çalışmaların sonucunda ortaya çıkacak hasarı ancak o zaman konuşabiliriz. On beş gün önce gerçekleşen bir don hadisesi vardı bundan kayısı kısmen bir zarar gördü.  Dün bugün, yarın gerçekleşeceğini tahmin ettiğimiz meteorolojiden alınan son raporlara göre özellikle bölgede sadece Malatya’da değil Sivas üzerinden gelen bir soğuk hava kitlesi var bu durum bir zirai don gerçekleşeceği teknik açıdan meteorolojinin bildirdiği durumlar söz konusu. İnşallah bu gece de sağlıklı bir şekilde atlatırsak, kayısıda ortaya çıkacak haşarıda bundan on beş gün sonra öğreneceğiz” diye konuştu.

Hasar boyutu henüz tespit etmiş değil

Zirai don hadisesinin gerçekleşmesi için havanın mutlaka açık olması gerektiğini vurgulayan Özcan, “Rüzgarın hızının çok yavaş olması gerekiyor. Ondan önceki akşam hava kapalı olması hadisenin ne kadar ve hangi boyutta gerçekleştiğini henüz tespit etmiş değiliz. Ama kısmen ilçelerde rakımın 1100’un üstünde olduğu bölgelerde mutlaka hasarlar oluştu. Hasarların boyutlarını bilmiyoruz. Şu ana kadar 700 ila 1100 rakımları arasındaki bölgelerde henüz ciddi anlamda bir hasar oluşmadı. Dün akşam Malatya merkez dahil olmak üzere Malatya’nın tamamında bir zirai don tehlikesi var. Burada rakım çok önemli zaten önceki gün itibariyle özellikle rakımın 1200’un olduğu bölgelerde ciddi anlamda bir kar yağışı gerçekleşti. Kar yağışından bu bölgelerdeki ağaçlar zarar görmüş olabilir bunu da birkaç gün bekleyip, bugün ve yarını da atlattıktan sonra özellikle TARSİM’e gelecek olan ihbarlar, sigortaya alınmış bölgelerden hasar tespiti o zaman sağlıklı bir şekilde ortaya konacaktır. Ama dün itibariyle kayısıda oluşmuş zararı konuşmak çok doğru değil elimizde henüz sağlıklı bir bilgi bu akşamı atlattıktan sonra ortaya çıkacak tabloyu değerlendirmek gerekir. Çiftçilerimizin burada yapacağı bir şey yok. Bu bir doğa ve tabiat olayı. Lastik yakmalar çok dar bölgelerde belki havanın şiddetli olan bölümünde soğuğu kırmak için etkili olabilir, ama daha çok don hadisesinin gerçekleşeceği saat önemlidir. Yani çiftçi orada hangi saatte don hadisesinin geçekleşeceğini verileri meteorolojiden alabiliyor. O saatlerde engel olmak için bunu yapmak lazım. Mutlaka belli bir sürede belli bir noktada durgunlaşarak, bulunduğu bölgedeki soğuk havayı imha edebiliyor” ifadelerine yer verdi.