Üretemiyoruz

Malatya Ziraat Odaları Birliği Başkanı Yunus Kılınç, pandemi, kuraklık, artan maliyetler ve kur dalgalanmalarının üreticiye ağır maliyetler yüklediğini belirterek, 'Bir litre mazot 14 lira, bir kilo gübre 13 lira, ilaç, sulama, elektriğe zam. Bu şartlarda üretim zor. Hükümet sesimizi dinlesin, biz artık üretemiyoruz' dedi.

Üretemiyoruz

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Malatya Ziraat Odaları Birliği Başkanı Yunus Kılınç ve Ziraat Odası Başkanları 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Malatya Gazeteciler Televizyoncular Cemiyetini(MGTC) ziyaret etti.

Üretimden uzaklaşıyoruz

2021 yılının sıkıntılarla geçtiğini ifade eden Kılınç, "Pandemi süreci, arkasından kuraklık, arkasından kur dalgalanmaları ve onun akabinde vicdanlarını kaybeden para babalarının üreticiye maliyetleri ağır hale getirmeleri, üreticimizi üretimden uzaklaştırdı. Biz çiftçi olarak şunu söylüyoruz: Hükümet sesimizi dinlesin, biz artık üretemiyoruz. Bu şartlarda üretim zor. Eğer bugün kendilerini bizim yerimize koyarlarsa, masa üzerinde yazıp, çizenler şunu bilsinler: Bugün et fiyatına tüketici pahalı diyor, bizler de üretici olarak diyoruz ki, bir tosunun günde 100 liraya yem ve diğer girdi maliyeti var. Eğer 100 lira girdi maliyeti varsa günde bir kilo et artırıyorsa, o zaman bu hayvancılık nasıl yapılır, bunu kendilerine soruyorum. Tarımda yine öyle. Bir litre mazot 14 lira, bir kilo gübre 13 lira, ilaç, sulama, elektriğe zam. Bu şartlarda üretici bir yıl emek sarf edip üretecek ve kime ve kaç paraya satacağını bilmeyecek. Böyle bir tarım sürdürülebilir değil. Sürdürülebilir olması için çiftçinin ürettiğini ne kadar satmasını bilmesi gerekiyor. Çünkü bu şartlarda üretimden uzaklaşıyoruz" diye konuştu.

Tütün üreticisi mağdur

Kılınç, tütün yasasıyla ilgili olarak da, "Malatya’mızın birkaç ilçesinde ve Adıyaman’da üretilen ve çiftçilerin alın terinin karşılığını alabildiği bir tütünümüz var. Bu tütünü yıllardır tekel fabrikaları kapandıktan sonra devlet alım yapmıyor. Ama yöneticimiz ekmeğini taştan topraktan çıkartarak bu tütünleri işleyip insanların kullanımına sunmuş ve bundan da bir ekmek kazanmışlardı, kazanmaya da devam ediyorlar. Ancak kanunda yasaklamalarla beraber tütün üreticimiz şu anda mağdur durumda. Şimdi bunu bilmeleri lazım ki, her toprakta her ürün yetişmez. Eğer bu topraklarda en iyi tütün yetişiyorsa çiftçilerimizin tütün üretmeye devam etmesi lazım. Her şey kar amaçlı gösterilmemeli. Bu insanlar istihdamını sağlıyor, bu insanlar evlerinin geçimini bundan sağlıyorlarsa devlet olarak bunu yasaklamak değil, buna katkı sunmak lazım" şeklinde konuştu.