Üniversite öğrencileri barınma sorunuyla karşı karşıya

6 Şubat depremlerinin ardından Malatya'da üniversiteler yüz yüze eğitime başlamaya hazırlanırken şehir dışından Malatya'ya gelecek öğrenci velileri tedirgin. Malatya'da bulunan devlet yurtlarının yeterli olmayacağını düşünen aileler özel yurtlara da güvenmiyorlar. Bu duruma tepki gösteren veliler, 'Üniversitelerden barınmayla ilgili bir açıklama yok, öğrenciler çadır mı açsın?' diyerek öğrencilerin barınma sorununa çözüm bulunmasını istiyorlar.

Üniversite öğrencileri barınma sorunuyla karşı karşıya

Asrın felaketini yaşayan Malatya üniversitelerde deprem sonrası ilk defa yüz yüze eğitime geçiyor. Şehirde konut sıkıntısının yaşanması Malatya’da üniversite okuyacak öğrencilerde ve ailelerde endişeye neden oluyor. Özel öğrenci yurtlarına güvenmediklerini belirten aileler, devlet yurtları çıkmazsa çocukların okulu dondurmayı düşünüyorlar. Yurt kapasitesinin yetmeyeceği durumlarda uygulamalı olmayan bölümlerde uzaktan eğitime geçilmesini talep eden veliler, üniversiteyi aramalarına rağmen hiçbir yanıt alamadıklarını, seslerinin duyulmasını istiyorlar.

Devlet yurdu çıkmazsa ne olacak

Malatya'da iki tane üniversite olduğunu ifade eden başka şehirdeki öğrenci aileleri gazetemize yaptığı açıklamada, "Bu üniversitelerin toplam 40-50 bin öğrencisi var. Bunların karşısında öğrencilerin barınabileceği öğrenci kapasitesi belli. Malatya'nın durumu da belli. Ev desen ev yok. Özel yurtlara zaten güvenmiyoruz. Çünkü az hasarlı da olsa bir hasar söz konusu. Devlet yurtları bizlere güven veriyor. Başvurularımızı yaptık. Çıkar mı çıkmaz mı bilmiyorum. Devlet yurdu çıkmazsa ne olacak. Üniversitelerin sayfalarında herhangi bir duyuru yapılmamış. Velilerin aydınlatılması gerekiyor. Küçük bir afet değil bu. Kaç sefer aradık. Sekreterler, Genel sekreter ve bölümleri arıyoruz sürekli yetkililerin toplantıda olduğunu söylüyorlar. Biz tedirginiz. Fiziki şartlar olgunlaşmazsa velilerin akılları sürekli çocuklarda olacak" dedi.

Okul kaydını dondurma düşüncesindeyiz

Asıl mesele mesafe diyen veliler, "Biz çocuğumuzun yanında olsaydık endişelenmezdik çünkü; ne olursa olsun beraberiz. Depremde olsa olağan üstüm başka bir şey de olsa endişelenmezdik. Sonuçta gidersek hepimiz gideriz kalırsak hepimiz kalırız. Ancak biz farklı şehirlerde olduğumuz zaman aklımız hep evladımızda olacak. Çocuğu olanlar bilir. Kendi çocuklarını düşünsünler. Barınma sorunu çözülmezse okul kaydını dondurma düşüncesindeyiz. Olmadı uzaktan eğitim yapsınlar. Uzaktan eğitim kapsamı daraltılabilir. Uygulamalı olacak bölümler açılsın teorik derslerin olduğu bölümler uzaktan eğitim yapabilir. Ben üniversiteyi kapatın demiyorum. Covid döneminde iki sene uzaktan eğitim yapıldı" açıklamasını yaptı.

Malatya perişan gören yok

Rektörlüğün, ‘her şeyimiz hazır açıklamasını güvenilir bulmadıklarını’ belirten aileler, "Bakın Hatay Üniversitesi uzaktan eğitim kararı aldı. Malatya pek gündeme gelmedi ama il olarak Malatya perişan gören yok. Sürekli Adıyaman, Maraş ve Hatay gündeme geliyor ama Malatya'nın durumu onlardan iyi değil. Malatya'da deprem yaşadı. Malatya'nın da artık görülmesi gerekir" şeklinde konuştu.