Ucube projeye karşıyız

Malatya Çevre Platformu üyeleri, Pütürge ilçesi Büyükçay Deresi'nin üzerinde yapılacak projeye tepki gösterdiler. Platform üyeleri adına açıklama yapan Malatya Çevre Platformu Pütürge Temsilcisi Ramazan Derin, 'Bizler Pütürge ilçesinin can damarı olan Şiro Çayı'nın Islah Projesi denilen ve hakkında hiçbir açıklama yapmayıp 2 bin 417 ıslak imzaya rağmen, halka rağmen, yargı kararına rağmen hâlen bu ucube projede ısrar eden anlayışa karşıyız' dedi.

Ucube projeye karşıyız

Pütürge ilçesi Şiro Çayı Islah Projesi tepki göstermek amacıyla Malatya Çevre Platformu üyeleri tarafından ilçede eylem yapıldı. Platform üyeleri adına bir açıklama yapan Pütürge Temsilcisi Ramazan Derin, Şiro Çayı’nın Islah Projesi olarak açıklanan ve hakkında hiçbir açıklama yapılmayan projeye karşı olduklarını söyledi. 

8 köyün haritadan silinmesine yol açacak

Vatandaşa, yargı kararına rağmen bu ucube projede ısrar edilmesine karşı olduklarını dile getiren Derin, "Pereş yeni ismi ile Büyükçay Deresi’nin üzerinde yapılacak olan ve 8 köyün haritadan silinmesine yol açan, sırf Adıyaman’ın bir köyünü sulayacak olan bu projeye karşıyız.  Bizler, Şiro Çayı Tepehan Bölgesi’nde Kurulu bulunan kum ve çakıl tesisinin değil ama hiçbir önlem olmadan tarım arazilerine, yaşam alanlarına ve akarsularımıza, atıkları ile verdiği zarara karşıyız. Bizler Türkiye geneline yayılan madencilik faaliyetlerinin ulaştığı boyutların korkunç sonuçlarını tasavvur bile edemiyoruz. Şöyle ki sırf Malatya il genelinde 11 Aralık 2021 tarihine kadar 867 adet ÇED başvurusu yapılmıştır. Malatya Merkez-14, Akçadağ-111, Arapgir-37, Arguvan-41, Battalgazi-67, Darende-38, Doğanyol-4, Doğanşehir-123, Hekimhan-72, Kale-8, Kuluncak-48, Pütürge-79, Yazıhan-43, Yeşilyurt-223 yukarıda bahsi geçen başvurulardan 328’ine ÇED gerekli değildir raporu verilmiştir. Taşmış köyümüzde yoğunlaşan madencilik faaliyetlerimizde eksiklikler ve usulsüzlükler yaşanmasına rağmen gerek idari ve gerekse hukuki muhatap bulmakta zorluk çekiyoruz"  şeklinde konuştu.