Türkiye'nin gözde fakültesiyiz

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karaman, İlahiyat Fakültesinin yürüttüğü eğitim çalışmaları ile Türkiye'nin gözde fakülteleri arasında yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin gözde fakültesiyiz

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bünyesinde yürüttüğü 6 program ile ülke genelinde tercih edilen fakülteler arasında yer almaya başladı. Hazırlık programı başta olmak üzere, örgün eğitimi, ikinci öğretim yüksek lisans ile uzaktan ilahiyat eğitim programı İLİTAM (İlâhiyat Lisans Tamamlama Uzaktan Eğitim Programı) ile 60 civarında öğretim elamanı ve araştırma görevlileri eğitimini sürdürüyor.

4 bin 500 öğrencimiz var

Öğrencilerin tercihleri arasında ilk sıralarda yer aldıklarını belirten Karaman, fakülteyi tercih eden öğrencilerin büyük bir bölümünün il dışından geldiğini kaydetti. Karaman, “İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin her bölgesinden tercih ediliyoruz. Fakültemize gelen öğrencilerimiz Eskiden DGS denilen dikey geçişle buraya geliyorlardı. Yada önceki yıl hazırlanan tamamlama programı ile buraya gelen öğrencilerden oluşuyordu. Geçtiğimiz yıl bu kapsamda 1000 öğrenci aldık. Bir önceki yılda 700 öğrenci almıştık. Şuanda 2000 civarında İLİTAM programımızda uzaktan eğitim öğrencimiz var. 2500 civarında da örgün eğitimde hazırlık ve gece lisans programı var. Toplamda 4500 öğrencimiz var. Eskiden üniversite mezunu hemen iş bulabiliyordu. Şimdi öyle değil. Şuanda son yıllarda üniversite mezunu istihdam alanı garanti değil. Ama diğer fakültelerin kıyas yaparsak ilahiyat Fakülte mezunları şu anda işi alınıyor.  Bizim yaptığımız araştırmada şu ana kadar bekleyen bir adayımız yoktur. Öğrencilerimiz mezun olunca çok düşük puan alırsa bir şey diyemem ama yüksek lisans öğrencilerimizin büyük bir bölümü okuldan mezun olduktan kısa bir süre sonra iş bulma imkânına kavuştu. Bu şunu gösteriyor mezunlarımızın yüzde 95'i görev alabiliyor” dedi.

Fakültemiz sertifika veriyor

Karaman, İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin eğitim sertifikalarını kendi fakültelerinden almalarının önemine değinerek, “Son 2 yılda ilahiyat mezunları için pozitif bir gelişme oldu daha önce bizim mezun öğrencilerimiz öğretmenlik sertifikasını eğitim fakültelerinden alıyorlardı. Geçen yıldan itibaren bu hak ilahiyat fakültelerine tekrardan verildi. Dolayısıyla öğretmenlik sertifikası için lüzumlu olan dersleri 4 yıla yayıyoruz. Şuan normal 4 yılın sonunda öğrenciler öğretmenlikle ilgili şartı yerine getirmiş oluyor. Böylelikle mezunlarımız din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri olarak İmam hatiplere öğretmen olarak atanıyorlar. Milli Eğitim'de öğretmen olarak görev alıyorlar. Diyanet İşleri başkanlığında görev alabiliyor. Eğer akademisyenlik üzerine çalışmak istiyorlarsa yüksek lisansa başvuruyor asistan olarak üniversiteye girebiliyorlar. Ama bu şartlara rağmen hiç sıkıntı çekilmeyecek anlamına da gelmiyor.  Eğer burada bir doyum noktasına ulaşılırsa sınavın şekli biraz daha zordur zorlaşabilir. Ama şu anda ilahiyat mezunları bir problem yaşamıyorlar” şeklinde konuştu.