Türkiye'de ikincisi Malatya'da gerçekleşti!
Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin ev sahipliğinde ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun desteğiyle düzenlenen sempozyum 28-29 Mart 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi. Sempozyum, afetlerde yaşlı nüfusun karşılaştığı zorluklara ve bu zorluklarla başa çıkabilmek için gereken multidisipliner iş birliklerine odaklandı.
J.F. Oberlin Üniversitesi Gerontoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Hisao Osada, “Malatya Turgut Özal Üniversitesinde Geriatri ve Gerontolojinin Buluşması ve Afet Gerontolojisi Sempozyumu açılışından dolayı sizleri tebrik ediyorum. Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli ve 60+Tazelenme Üniversitesi’nden sorumlu Doç. Dr. Neşe Karakaş başta olmak üzere emeği geçen herkese saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. İsmail Tufan’a ayrıca teşekkür etmek isterim. Gerontoloji eğitim araştırmalarımdaki rehberliği ve nezaketiyle bana ve Japonya’dan diğer insanlara sempozyuma katılma fırsatı sağlayan Prof. Dr. İsmail Tufan’a minnetlerimi sunuyorum. Desteğiniz için çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerine yer vererek başladığı açılış konuşmasında Japonya’da geçmiş yıllarda gerçekleşen depremler üzerinden örnekler vererek olumsuz etkilerin boyutunu anlattı.
Prof. Dr. Hisao Osada, “6 Şubat 2023’te Türkiye’nin güneydoğusunda 7.8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini ve bu depremin 21.yüzyılın en büyük depremlerinden biri olduğunu, çok büyük sayıda hasara yol açtığını ve hala yeniden inşa aşamasında olunduğunu duydum. Bu tür afetlerden çocuklar, yaşlılar ve engelliler ciddi şekilde etkilenmekte. Ben gerontoloji alanında uzmanlaştığım için afet anında yaşlıların özelliklerini anlayarak destek aranmasının önemli olduğuna inanıyorum. Felaketten etkilenen herkese en derinden taziyelerimi sunuyorum. Bu sempozyumun Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerin daha derinleşmesine, zenginleşmesine doğru, bir adım daha ileriye atılmasına katkıda bulunmasını diliyorum.” ifadelerine yer verdi.
Simon Fraser Üniversitesi Gerontoloji Bölümünden Dr. Gloria Margaret Gutman, “Afet konusu gerçekten de çok önemli bir konu. 2005’te Katrina Kasırgası yaşandığından bu yana yaşlıların acil ihtiyaçları konusunda sadece kadınlar ya da çocukların hayatlarını kaybetmediklerinin farkına vardık. Deprem ya da hava ile ilişkili afetlerde sadece çocuklar ciddi bir şekilde etkilenmiyor, hayatını kaybetmiyor. Yaşlılar da hayatını kaybetmekte. Özellikle de en çok savunmasız ve kırılgan olanlara dikkat etmemiz gerekiyor. Fiziksel olarak da bilişsel olarak da bozukluğu bulunan yaşlılara daha fazla odaklanmamız gerekiyor. Gerontoloji alanında Türkiye’deki çalışmaları gördüğümde çok etkilendim. Veriler bize kendi toplumlarına geri dönüp hayatlarını yeniden kurma aşamasında yaşlıların hizmetlere ve programlara daha az erişebildiğini gösteriyor. Normalleşmiş bir yaşama ve sürece dönmeleri gençlere göre çok daha zor oluyor. Bu yüzden gerontoloji uzmanlarının afetin bütün aşamalarına dâhil olmaları çok önemli.” ifadelerine açılış konuşmalarında yer verdi.