Turgut Özal Karakucak Güreşlerinin Ardından!
Gazeteci-Şair Ahmet Süreyya Durna, geçtiğimiz hafta sonu Yeşilyurt Belediyesi tarafından düzenlenen 19. Uluslararası Turgut Özal Kara Kucak Güreşleri anlattı.
12 yıl aradan sonra Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit’in çabaları sonrası yeniden yapılan 19. Uluslararası Turgut Özal Kara Kucak Güreşleri'ni bir çok davetli katıldı. Yeni Şafak gazetesi eski köşe yazarklarından Gazeteci-Şair Ahmet Süreyya Durna, 19. Uluslararası Turgut Özal Kara Kucak Güreşleri’nde edindiği gözlemlerini anlattı.
Ahmet Süreyya Durna’nın köşe yazısı:
Malatya Turgut Özal Güreşleri
Malatya deyince, akla mert insanların yaşadığı yer gelir. Battal Gazi ile özdeş sayıldığından ötürü, böyle bilinir öteden beri. Plakası gibi dört dörtlüktür doğrusu.
Söylemem gerekirse, şehrin göbeğinde dikkatlere şayan bir güreş organizesine tanık olduk. 19. Uluslararası Turgut Özal Kara Kucak Güreşleri'ne...
Daha önceleri 18 defa kesintisiz yapılan güreşler, bazı sebeplerden dolayı uzun zamandır inkıtaya uğramışken, Malatya'nın medar-ı iftiharı konumundaki milli güreşçi ve TGGF il temsilcisi Dursun Ateş pehlivan; bu geleneği tekrar sürdürmek için yoğun çaba göstermek suretiyle 19. güreşlerin icra edilmesinde yeniden etkin rol üslenmiştir.
Merkez ilçe Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, söz konusu dev organizasyonun açılış konuşmasında; "Turgut Özal Güreşleri'ni iki temel düşünce ekseninde yeniden ayağa kaldıracağız. Birincisi Ülkemize mal olmuş bir devlet adamının ismini yaşatmak, ikincisi de Ata
Sporumuzu unutulmuşluğa terk etmemek" derken, önümüzdeki yıllarda daha şümullü ve daha ihtişamlı bir şekilde gerçekleştireceklerini vurguladı.
Aynı zamanda; "Gönlümüz ister ki herkes bu taşın altına elini koysun ve herkes gücü nispetinde hissedarlığa soyunsun. Şayet kimse omuz vermese ve kimse yanaşmasa bile ben, tüm imkânlarımı zorlayarak Ata mirası sporumuzu gençlerimizin geleceğine armağan edeceğimi belirtmek isterim" diyordu.
Durumdan anlaşılıyordu ki Yeşilyurt Belediye başkanının duyarlılığı ve meseleye bakış açısı, bir siyasi yatırım değil, sıradan bir söz değil; hakikaten de bir milli hasletin ihyasına ve ikamesine yönelikti.
Her sıklette 26 kulübün iştirakiyle yaklaşık 300 pehlivanın boy gösterdiği Çilesiz Mahallesindeki Aksa Camii bitişiğinde bulunan meydanda, muhteşem kapışmalar ve muhteşem centilmenlikler sergilendi.
Biraz zaman darlığından ve biraz da acele tutulmasından mütevellit, her ne kadar alan müsait olsa da; tribünlerin ve gölgeliklerin eksikliği göze çarpmaktaydı. Bunların ötesinde her şey mükemmeldi diyebilirim.
Bir de buna mümasil etkinlikler, birkaç gönüllünün üzerine yığılıp kalma yerine, daha katılımcı ve daha paylaşımcı kurumların/kuruluşların katkılarıyla vücut bulursa; elbette ki Turgut Özal'ın ismiyle örtüşen bir nice müsabakalar yapılacaktır Malatya’mızda.
Heyecanla izlenen güreşlerde başpehlivanlığı Tokat'tan Samet Özaslan kazanırken, yine Tokat'tan Bekir Demirtaş ise ikincilik elde etti.
Komite Başkanı Dursun Ateş pehlivan ayrıca, kendisiyle birlikte efor sarf eden arkadaşları; “Doçent ve ulusal güreş hakemi Mehmet İlkim'e, meclis üyesi Halil Mutlu'ya, Kadiruşağı muhtarı Yılmaz Kılınç'a, Türk Ocağı Başkanı Nadir Günata' ya; sponsorlardan Şampiyon Otomotiv'e, Ramada Hotel sahibi Erdal Göçmez'e, Ilıcak Grubundan Sadullah ve Salim Ilıcak'a, Toyota Bayisi Yüksel Yiğitvar'a, Tuncaylar Un Fabrikası sahibi Oğuz Tuncay'a ve Şeker Fabrikası Müdürü Mustafa Kurter'e…” hassaten teşekkürlerini yazmamızı söyledi.
Hülasa bizler de, güreş sever bir gazeteci/ yazar hüviyetiyle memnuniyetimizi izharla devamını diliyoruz. Nicelerine inşallah.