Tüm esnaf faydalansın

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, deprem bölgesindeki esnafın kredi borçlarının bir yıl faizsiz ertelenmesi, esnafa 50 bin liraya kadar 5 yıl faizsiz kredi verilmesiyle ilgili bir belirsizliğin olduğunu belirterek, 'Belirlenen formatları bir kenara bırakıp, esnaf statüsünde ve maliyeye kayıtlı olan herkesin bu 50 bin TL'lik krediden faydalanması gerekir' dedi.

Tüm esnaf faydalansın

MTB Başkanı Ramazan Özcan deprem bölgesindeki esnafın kredi borçlarının bir yıl faizsiz ertelenmesi, esnafa 50 bin liraya kadar 5 yıl faizsiz kredi verilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özcan, esnafların krediden faydalanmasında bir belirsizliğin olduğunu kaydederek, yetkililerden sağlıklı bir açıklama beklediklerini söyledi.

Doğal afetlere hazırlık olmalıyız

24 Ocak akşamı merkez üssü Elazığ-Sivrice olan 6.8 şiddetinde bir depremle karşı karşıya kaldığımızı hatırlatan Özcan, doğal afetlere hazırlıklı olmamız gerektiğini kaydetti. Özcan, Malatya'nın hareketli fay hatlarının bulunduğu bir bölgede olduğunu anımsatarak, "Her zaman bu tür doğal afetlere hazırlık olmamız gerekiyor. Depremde 41 tane vatandaşımız hayatını kaybetti. Malatya’da da 4 tane vatandaşımızı yitirdik. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyoruz, yaralılara da geçmiş olsun diyoruz. Devletimiz çok hızlı bir şekilde hem sahada gücünü ve kuvvetini hem de merhameti ile şefkatini ortaya koydu. Cumhurbaşkanımız 24 saat geçmeden deprem bölgelerini ziyaret etti. Yaralar hızla sarılmaya başlandı. İlk etapta AFAD üzerinden insanların gündelik ihtiyacı olan malzemeler temin edildi. Gıda malzemeleri getirildi, çadırlar kuruldu. Bundan hemen sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bir taraftan hasar tespitleri yapıyor, bir taraftan yıkılacak binalar da yıkılıyor" diye konuştu.

Esnaflarla ilgili önemli kararlar alındı

Özcan, depremden sonra Malatya ticaretini ilgilendiren, esnaflarla ilgili iki önemli karar alındığını ifade ederek, "Bir taraftan borçlar erteleniyor, bir taraftan sadece depremde zarar görenler değil, ama deprem bölgesi ilan edilen Yeşilyurt, Battalgazi, Pütürge, Doğanyol ve Kale gibi ilçelerdeki esnaflarımızın da yararlanabileceği 50 bin TL’lik bir kredi ve depremden zarar görenler için KOBİ üstünden 100 TL’lik bir kredi uygulamasına hızlı bir şekilde başlandı" şeklinde konuştu.

Belirsizlik var

50 bin TL’lik krediyle ilgili ciddi bir belirsizliğin olduğuna dikkat çeken Özcan, "Özellikle Maliye Bakanlığı’nın, Esnaf Sanatkarlar Odası’nın, Halk Bankası’nın bu konuda daha net bir şekilde ortaya bir kriter koyması gerekiyor. Şu anda biz ciddi anlamda telefon alıyoruz, esnaflarımızın büyük bir bölümünün bu krediden faydalanamadığını görüyoruz veya şartlara baktığınız zaman şartlara uyan sayısının çok az olduğunu görüyoruz, dolayısıyla bu konuda kamuoyunda ciddi anlamda bir belirsizlik var, mutlaka siyasi iradenin, milletvekillerimizin, Bakanlık görevlilerinin, bürokratların bununla ilgili sağlıklı bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Halk Bankası, Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri Birliği üzerinden daha önce kredi kullanmış arkadaşlarımız var. Onlarla ilgili bir belirsizlik var. Esnaf odalarına üye olmayanlara bu kredi verilmeyecek diye başka bir açıklama var, Ticaret Odasına üye olanlara verilmeyecek, çünkü Ticaret Odasına üye olanlar esnaf sınıfına girmiyor sanayici sınıfına giriyor, onlar alamayacak, Ticaret Borsası’na üye olanlar bu krediden faydalanamıyor. Sadece Esnaf odalarına üye olanlar bundan faydalandığı zaman da kapsam daralıyor. Halk Bankası’na müracaat eden üye sayısı farklı, dolayısıyla burada bir belirsizlik var. Pazartesi itibariyle müracaatlar alınacak dendi ama dün ve bugün müracaatlar alınmaya başlandı" dedi. 

Malatya’daki bütün esnafları kapsamalı

Özcan, siyasi irade temsilcilerinin, milletvekillerin ve bürokratların bütün esnaflara bu kredinin verileceği şeklinde açıklama yapıldığını hatırlatarak, arkasından krediyi alabileceklerle ilgili başka bir format belirlenmesinin kafaları karıştırdığını vurguladı. Özcan, "Hızlı bir şekilde devletin gücü Malatya’daki ve Türkiye’deki bütün esnaflara da 50 bin lira kredi verecek güçtedir. Malatya’daki bütün esnaflarımız bu krediden faydalanabilecekleri yeni bir karar almaları lazım. Aksi takdirde bu iş herkesi yorar. Hem tüccarı hem siyasetçilerimizi hem de bürokratlarımızı yorar. Bu konu Maliye Bakanlığı’yla görüşüldüğünde mutlaka bir sonuca gidilecektir. Ben bu belirlenen formatları bir kenara bırakıp Malatya’da şu anda hizmet veren, esnaf statüsünde olan, maliyeye kayıtlı olan herkesin bu 50 bin TL’lik krediden faydalanması gerekir"  ifadelerini kullandı.