TSO göz bebeğimiz

Son günlerde, Malatya Valiliği ile MTSO arasındaki, I. Organize Sanayi Bölgesi'yle (OSB) ilgili 'usulsüzlük' ve 'yolsuzluk' iddialarına ilişkin konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, 'TSO siyaset üstü bir kurumdur. Herkes kendi işini yapmalı. TSO bizim göz bebeğimizdir. Malatya da en çok istihdamının sağlandığı, son dönemde de istihdamın çok artığını, örnek fabrikaların yapıldığını görüyoruz. Bu tartışmalara Ticaret ve Sanayi Odası çekilmemeli' dedi.

TSO göz bebeğimiz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, beraberindeki partililerle Türkiye Emekliler Derneği Malatya Şubesini ziyaret etti.  Ziyarette konuşan Ağbaba, emeklilerin kuru ekmeğe talim ettiğini söyledi. 

Emekli kuru ekmeğe talim

Emeklilerin örgütlü olması önemli olduğunu söyleyen Ağbaba, "Umarım önümüzdeki zamanlarda sendikalaşmanın da önü açılır. Türkiye’de yaklaşık toplam 9 milyon 236 bin kişi yaşlılık aylığı, 3 milyon 906 bin kişi de dul ve yetim aylığı almakta. TÜİK verilerine göre 4 milyon 697 bin kişi emekli olduğu için işgücüne katılamamakta. Ama bir gerçek var ki, emeklilerimizin 4 milyon 435 bin kişisi ya bir işte çalışıyor ya da bir iş arıyor. Bu da emeklilerin yüzde 47 oranında iş ve iş aradığını ya da çalıştığını göstermekte. Yani emekli maaşıyla geçinememektedir. Bunu da söylemek lazım. Yine gün ve prim şartını dolduramayan emeklilikte yaşa takılan insanlar arasında 2013 ve 2020 yılındaki 7 yılda 2 bin kişi iş cinayetine kurban gitmiştir. Türkiye'de 7 milyon 900 bin emekli açlık sınırının altında yaşamaktadır. 2 milyon 600 bin dul ve yetimimiz aylık 763 TL parayla geçimini sağlamaktadır. 2 milyon 600 bin emeklimiz de bin 500 TL maaş almaktadır. Emekli maaşlarına zam geliyor, ama en az en düşük emekli maaşı bin 500 liraya sabitlendiği için bin 500 TL emekli maaşına zam gelmemektedir. Emekli Derneği ve emeklilerimizin araştırmasına emeklilerimizin yüzde 82,7’si ‘emekli maaşımız yetmiyor’ diyor. Yüzde 55,6’sı kredi kartı borcu olduğunu söylüyor. Yüzde 39’u ise çocukları ve torunlarına yardım ettiklerini belirtiyor. Emeklilerin en çok tükettiği gıda maddesi yüzde 82 ile ekmek. Yüzde 73 ise emekli maaşlarının yeterli gıdaya yetmediğini söylüyor. Yani 40 yıl devlete hizmet eden emeklimiz kuru ekmeğe talim ediyor" diye konuştu. 

100 TL zam büyük bir lütuf gibi sunuldu

Ağbaba, emekli ikramiyesine yapılan 100 TL'lik zam ile ilgili olarak da, "100 TL zam büyük bir lütufmuş gibi sunuldu. Ama 100 TL’lik zamma rağmen bir emeklinin alım gücü yumurtada 476 adet, ekmekte 16 adet, domateste 40 kilo, patateste 32 kilo, tavukta 17 kilo, makarnada 8 paket, ette ise 4 kilogram geriledi. Zamma rağmen alım gücü gerilemiş oluyor. Bizim en düşük emekli ikramiyesi 2 bin lira olsun dedik ama maalesef bu kabul görmedi. Ayrıca Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında emekliler arasındaki gelir dağılımı eşitsizliğinin en yoğun olduğu ülke. Türkiye’de en düşük emekli maaşıyla en yüksek emekli maaşı arasında tam 7.5 kat fark varken, Avrupa’da bu ortalama 4.2’dir. Bizim çalışanlarımız arasındaki gelir dağılımında da adaletsizlik var. Emekli aylık ve gelirlerinin artırılmasında sadece enflasyon değil ekonomik büyüme de göz önünde bulundurulmalıdır.  Aynı koşullarda emekli olanlar arasındaki ücret farkı kapatılmalı, emeklilerin sağlık ve tedavi katkı payları alınmamalı" şeklinde konuştu. Amerika'nın Afganistan'dan çekilme kararıyla ilgili olarak Ağbaba, Türkiye'nin de asker ve polisimizin burnunun kanamaması için acil olarak oradan tahliye edilmesi çağrısında bulundu. Son günlerde, 

Valilik, TSO kendi işini yapacak

Malatya Valiliği ile MTSO arasındaki,  I. Organize Sanayi Bölgesi’yle (OSB) ilgili ‘usulsüzlük’ ve ‘yolsuzluk’ iddialarına ilişkin olarak Ağbaba şu ifadeleri kullandı;  "Ticaret ve Sanayi Odası ile Valilik arasındaki konunun tam detayını bilmiyorum. Ortada çeşitli iddialar var. Ama Ticaret ve Sanayi Odası siyaset üstü bir kurumdur. Herkes kendi işini yapmalı. Valilik kendi işini yapacak, Ticaret ve Sanayi Odası kendi işini yapacak. Geçmişte Ticaret ve Sanayi odaları nasıl yönetiliyorsa bugün de öyle yönetilmeli. Ama Ticaret ve Sanayi Odası kimsenin arka bahçesi değildir. Ticaret ve Sanayi Odası Malatya’da her görüşün temsil edilmesi, herkesin içinde bulunması gereken bir kurumdur. Ticaret ve Sanayi Odası bizim göz bebeğimizdir. Malatya’nın en çok istihdamının sağlandığı bir yerdir. Son dönemde de istihdamın çok artığını gözle görüyoruz. Son dönemde de Türkiye’de örnek fabrikaların yapıldığını görüyoruz. Bu tartışmalara Ticaret ve Sanayi Odası çekilmemeli, bu tartışmalardan çıkmalıdır."