Trafo yetersiz

Malatya'nın Battalgazi ilçesine bağlı Çoloğlu Mahallesindeki kayısı üreticileri, mahallede bulunan trafonun yetersiz olmasından dolayı şalterlerinin sık sık attığını, bu durumun artezyenlerine zarar verdiğini iddia ettiler. İki yıldır elektrik dağıtım şirketine defalarca başvurmalarına rağmen kimsenin seslerini duymadığını ileri süren üreticiler, 'Şalter kaldırmaktan usandık. Böyle giderse bahçelerimiz kuruyacak' serzenişinde bulundular.

Trafo yetersiz

Malatya’nın Battalgazi ilçesi Çoloğlu Mahallesindeki kayısı üreticileri, elektrik dağıtım şirketine tepki gösterdi. Üreticiler, elektriğin tek trafodan verildiği için trafonun şalterlerinin sık sık attığını bu durumun artezyen dinamolarını patlattığı sorununu defalarca dile getirmelerine rağmen muhatap bulmadıklarını savundular. Elektrik dağıtım şirketine tepki göstermek ve seslerini duyurmak için Çoloğlu Mahallesindeki artezyen trafosunun bulunduğu yerde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan üreticiler, trafodan artezyenlere yeterli miktarda elektrik gelmediği için sık sık elektriğin kesildiği bu durumun her seferinde kendilerini mağdur ettiğini belirttiler. 

Şalter kaldırmaktan usandık

Üretici Bilal Yerli, mahallede sulamayla alakalı çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayarak, “Bahçe sahibiyim ve kayısı ağaçlarım var. Ama 2 yıldır kayışlarımızı sağlıklı bir şekilde sulayamıyoruz, artezyenlerimiz yanıyor. Burada halk olarak çok mağdur bir durumdayız. Bu konumuzu defalarca Malatya milletvekillerimize söylememize rağmen TEDAŞ müdürümüze söylememize rağmen, ‘parça gelecek, Bingöl’den gelecek, akşam gelecek, haftaya gelecek, önümüzdeki aya gelecek’ deyip bizi 2 yıldır oyalıyorlar. Buradan yetkilileri göreve davet ediyoruz ve vatandaşın sorunun giderilmesini talep ediyoruz. Sayın valimizin geçen dediği gibi vekillerimiz mikrofon kabadayılığı, tribüne oynamaktan ellerinden başka bir şey gelmiyor. 10 binlerce ağacımız kurumaya yüz tutmuştur. İnşallah sesimizi duyarlar ve sorunlarımızı giderirler. Hepimizin geçim kaynağı kaysıdan. Bakın elektrik faturaları oldukça yükselmiş. Ama biz onlara gene bir şey demiyoruz. Biz bu faturayı ödüyorsak sizde bize hizmetin en iyisini verin” dedi.

Sondaj pompamız yanıyor

Üretici Sıddık Aydemir de  “20 yıldır çiftçilikle uğraştığını ifade ederek, “2 senedir, trafonun kapasitesinin düşük olması nedeniyle durmadan şalter atıyor. Günde 1 kişiyi burada nöbetçi bulundurmak zorundayız.  Şalteri indirip, kaldırırken bir sıkıntı olsa başımız belaya girecek. ‘yatırım programında’ dediler 2 aydır ’10 gün sonra yapılıyor, haftaya yapılıyor’ denile denile bizi bugüne kadar getirdiler. Bu durumda seneye kalırsak bütün işlerimiz aksayacak. Bahçe suyunu 10 saat vereceğimize 5 saat verdik, komşumuza vermek zorunda kaldık. Durmadan şalter atıyor. Son şalteri elektrikçi getirip cebimizden yaptırdık. 100 KW’lık trafo var bağlı sistemler 200 KW. Hepsi aynı anda çalıştığı zaman şalterler atıyor. Bunu defalarca dile getirdik. 20 gün içerisinde 2 defa sondaj pompam yandı. 10’ar bin liradan 20 bin lira masrafımız oldu. Her yıl 12-13 bin lira fatura parası ödüyorum.  En geç 10 günde bir su vermezseniz ağaçlarımız yanar. 11. Aya kadar sulama yapılıyor ve hala sulama devam ediyor” diye konuştu. 

Bahçelerimiz kuruyacak

50 abonenin artezyenlerden bahçesini suladığını belirten üretici Hasan Aydemir, “Yaklaşık 500 kişi bu arazilerden ekmek yiyor. Tahmini 12 bin civarında kayısı ağacı var. Burada 28. Gün gelip aboneyi okuyorsunuz amenna güzel. Ödemeyince kilit de vuruyorsunuz. Ama mademki biz ödeme yapıyoruz, trafo yapmasını da bilmelisiniz. Orada oturup ta fanın önünde çay içip ayaküstüne atmak bir müdürlük değil. 10 gün içerisinde iki tane dinamomuz yandı. Burada TEDAŞ müdürüne söylüyorum. Ya görevini yap kardeşim ya da git. Tıpkı siyasiler gibi ‘bugün yarın, bugün yarın’ insan biraz utanır” şeklinde tepkilerini dile getirdi.