Tozdan korunmak için 'Maske'
6 Şubat depremlerinin vurduğu Malatya'da ağır hasarlı binaların yıkımı sürüyor. Kentte, bir yandan yıkım çalışması sürerken bir yandan da şehrin yeniden inşa süreci devam ediyor. Depremler sonrası yıkılan binalarda oluşan toz bulutları vatandaşları tedirgin etmeye devam ediyor. Toz ile ilgili uyarılarda bulunan Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Orhan Yücel, vatandaşları maske takmaları konusunda uyararak, 'Deprem bölgesinde, tozlu bölgeye gitmemek en mantıklısı ama mecbur kalıyorsak o bölgede yaşamak zorundaysak yapacağımız en önemli şey solunum yolunu korumak. Bunu da maske ile sağlayacağız' dedi.
6 Şubat depremlerinden ağır hasar alan Malatya’da ağır hasarlı binaların yıkım işlemi sürüyor. Ağır hasarlı binaların yıkımında çevrede oluşan toz bulutları vatandaşların sağlığını olumsuz etkiliyor. Yıkımlar sonrası tonlarca moloz ve toz yığınlarının kaldırılması ve dökülmesi sırasında çıkan tozun, insan sağlığına zarar vermemesi için maske kullanılmasına dikkat çeken Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Orhan Yücel, “Malatya’daki yıkımlardan kaynaklı, günlük maruz kaldığımız tozun çok üzerinde bir toz maruziyeti mevcut. Toz partikülleri yıkımdan kaynaklı olduğu için çimento partiküllerinden oluşuyor. Biz en fazla akut etkisini üst solunum yolu bölgesinde görüyoruz. Bizim gırtlak dediğimiz bölgelerde en fazla gıcıklanma yaratır” şeklinde konuştu.
Deri bölgesinde kuruluk yaratabilir
Enkaz tozlarının üst solunum yolu dışında birçok hastalığa davetiye çıkaracağını ve vatandaşların bunlara önlem alması gerektiğinin altını çizen Yücel, “Partiküller bizim dışarıya en fazla maruz kaldığımız bölgelerde, deri bölgesi, göz bölgesi bu gibi yerlerde etkisini gösterir. Mesela, gözlerde kızarıklık şeklinde kendini gösterebilir. Kaşıntı olabilir. Deri bölgesinde kuruluk yaratabilir. Derinin kuruluşuna bağlı olarak çatlamalar meydana gelebilir. Bizim halkımızın buna karşı kendi önlemini kendisinin alması gerekiyor” diye konuştu.
Toz, bronşiti çok tetikler
Yücel, toza fazla maruz kalmanın üst ve alt solumu yolu enfeksiyonlarına özellikle bronşit hastalığına sebebiyet vereceğini belirtti. Özellikle, astım ve KOAH hastalarının dikkatli olmaları konusunda da uyarıda bulunan Yücel, “Üst solunum yolu enfeksiyonu, bunun akabinde alt solunum yolu enfeksiyonu da beraberinde gelme ihtimali var. Toza maruziyet arttığı sürece alt solunum yolu enfeksiyonu, yani bronşit, zatürreyi tetikler. Bronşit yaz günü çok görülmese de şartlara göre değişiyor. Toz, bronşiti çok tetikler. Ama bronşit dediğimiz olay yabancı partiküllerin akciğere gitmesinden kaynaklı da olabiliyor. Özellikle astım, KOAH hastalarında yabancı partiküllere maruziyet, bu hastalıklara sahip kişilerde, nefes alma problemlerine daha fazla neden olabilir. Astımı olan bir kişi yabancı partikülle karşılaştığı zaman, refleksle solunum yollarına alırsa, normal bir insanın yabancı partiküle verdiği cevaptan daha anormal bir cevap verebilir vücut. Zaten astımlı kişilerin bağışıklık sistemi biraz daha farklı çalışıyor. Astımlı kişiler toza maruz kaldığı zaman daha fazla cevap verir. Bu insanların maske kullanması lazım” dedi.
Yücel, ayrıca yıkım yapılan yerlerde açıkta satılan yiyeceklerin sağlığı olumsuz etkileyeceğini ve tüketilmemesi gerektiğini söyledi.