TÖTM'e tıp tarihine geçti

Karaciğer naklinde Avrupa'da birinci, dünyada ikinci sırada bulunan Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde gerçekleştirilen 4'lü çapraz nakli ABD'nin en saygın bilimsel Amjtransplant Dergisi'nin Temmuz sayısında yayımlanarak tıp tarihine geçti. Karaciğer Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, 6 Şubat depreminde yaşanan bütün zorluklara rağmen karaciğer nakillerini durdurmadıklarını ve depremlerden önceki ivmeyi tekrar kazandıklarını söyledi. 

TÖTM'e tıp tarihine geçti

Dünyada tıp tarihinde en ileri çapraz karaciğer nakli Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde Türk doktorları tarafından yapıldı. Yapılan çalışma TÖTM’de düzenlenen tanıtım toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı. Gerçekleştirdiği organ nakilleriyle dünyada dikkatleri üzerine çeken karaciğer nakli merkezi, “Asrın Felaketi” olarak nitelendirilen depremlerin ardından da faaliyetlerini aksatmayarak şifa dağıtmaya devam ediyor. Bütün fedakarlıklarıyla enstitüyü ayakta tutan Karaciğer Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, 2023 yılında 300-350 arasında karaciğer nakli hedefiyle yola çıktıklarını ancak 6 Şubat’ta yaşanan depremler sonrası nakillerin durma noktasına geldiğini ancak yeniden eski ivmeyi kazandıklarını söyledi.

35 günde 35 karaciğer nakli yaptık

Karaciğer Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz başkanlığında, sürekli adından bahsettiren ve şehrin gözbebeği Turgut Özal Karaciğer Nakli Enstitüsü, depreme rağmen insanlara şifa dağıtmaya devam ediyor. Yılmaz, 2023 yılında 300-350 arasında karaciğer nakli hedefiyle yola çıktıklarına ancak 6 Şubat’ta yaşanan depremler sonrası nakillerde durma noktasına geldiğini ancak yeniden eski ivmeyi kazandıklarını söyledi. Yılmaz, 6 Şubat depremlerine kadar 35 günde 35 karaciğer nakli yaptıklarını belirterek, sonrasında ise yaşanan bütün zorluklara rağmen karaciğer naklini durdurmadıklarını söyledi. Enstitü olarak ayakta durmaya çalıştıklarını belirten Yılmaz, “Sayılar azalsa da yeniden eski ivmemize döndüğümüzü söyleyebiliriz. Bu sene çok iyi bir başlangıç olmuştu. 300-350 arası karaciğer nakli yapmayı planlıyorduk ama şartlar, hastanemizin depremzedelere kapılarını açması ve konaklamalarına imkan vermesi dolayısıyla hastaneyi çok az kullanabildik. Yine de 2023 yılında beklenenin üzerinde bir çalışma gerçekleştirdik” dedi. 

“Dünyaya bir mesaj vermek istedik”

Depremler sürecinde bilimsel bir dergi çıkardıklarını kaydeden Yılmaz, “Büyük afetten sonra Avrupa’nın en büyük karaciğer nakil merkezinde öğrendiğimiz ve çıkarılacak derslerle ilgili dünyaya bir mesaj vermek istedik. Yeni Cami’nin deprem öncesi ve sonrası yine Şire Pazarı’nın deprem öncesi ve sonrası halini de dergide paylaştık” ifadelerini kullandı. Haziran 2019’da Malatya’da aynı gün 5 canlı vericili karaciğer nakli yaptıklarını hatırlatan Yılmaz, 2018 yılında 3’lü eşzamanlı karaciğer nakli yapmıştık. Bunlar dünyada ilkti. Gerek 3’lü gerekse 5’li canlı vericili karaciğer nakilleri 2023 yılında Amerika’da bir bilimsel dergide kabul edildi ve yayınlandı.”

Dünyada ilk kez 4’lü canlı vericili karaciğer naklini yaptık

Prof. Dr. Tayfun Sönmez ile çapraz nakiller ile ilgili bir görüşme yaptıklarını ve hazırladıkları sistemi anlattıklarını dile getiren Yılmaz, “Protokolle hazırladıkları sistemi İnönü Üniversitesi’ne karşılıksız olarak hibe ettiler. ‘Banu Bedestenci Sönmez Çapraz Nakil Algoritması’ adı verilen çapraz nakil sistemiyle hastalarımıza nakil yapabileceğimize karar verdik. 2022’nin Temmuz ayında dünyada ilk kez 4’lü canlı vericili karaciğer naklini yaptık. Daha sonra büyük afete rağmen Nisan 2023’te 3’lü çaprazı da yaptık. Buda dünyada 3’üncü yapılan çaprazdı” şeklinde konuştu. Yılmaz, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Hastanesi’nin dünyadaki tek karaciğer nakli enstitüsü olduğunu kaydederek, “En detaylı fiziki donanım ve teçhizata sahiptir. Aynı anda 6canlı vericili karaciğer nakli yapacak özverili, yetenekli ve çalışkan bir kadroya sahiptir. 5 canlı vericili karaciğer nakli yaptığımızda burada bir tarih yazıldığı ifade edilmişti. Malatya İnönü Üniversitesi’nde tarih yazmaya devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi. Yılmaz’ın konuşmasının ardından Boston College Üniversitesi’nden Prof. Dr. Utku Ünver, Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Şükrü Emre çapraz nakil çalışmasıyla ilgili telekonferans aracığıyla bilgi verdi. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran da depremler sonrası karaciğerde 110, böbrekte 7, kemik iliğinde ise 86 nakil gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Bu tarihi olay yeni bir Nobel ödülünü hak ediyor

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, nakil yapan ekibin başarıyı dünyaya tarih olarak yazdığını ifade ederek, “Bu büyük bir başarı. Nakil yapan ekip bu başarıyı dünyaya tarih olarak yazdı. Karaciğer naklinde yeni bir milat yeni bir tarih sunuyoruz. Bu tarihi olay yeni bir Nobel ödülünü hak ediyor” dedi. Kızılay, karaciğer nakli merkezi ve hocaları reklam yapılmakla suçlayanların özür dilemesi gerektiğini vurguladı. 

Bu ekibi gıptayla seyrediyoruz

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’da Turgut Özal Tıp Merkezi’nde karaciğer naklin de güzel bir ekibin olduğunu kaydederek, “Sezai hocamızın kendini vakfetmiş bir hayatı var. Bu ekibi gıptayla seyrediyoruz. Sezai hocamız Türkiye’ye dünyada ikinci sıraya getirmiş bir bilim adamımız” dedi. Malatya Valisi Hulusi Şahin ise sırf skor için burada 5’li organ naklinin yapılmadığını belirterek, “Başka suretle hiçbir şekilde yapılamayacak olan bir prosedür. Mutlak ölümle karşı karşıya olan 5 hastanın hayatı kurtarıldı. Bu algoritma olduğu sürece hayat kurtarma süreçleri de devam edecek. Bunun ne kadar önemli olduğunu hastalar ve yakınları anlayabilir” ifadelerini kullandı.

Daru’l Rıfat deyince aklıma Sezai hocamız geliyor

Karaciğer Nakli Enstitüsünde büyük işlerin yapıldığını aktaran Şahin, “Büyük bir iş yapılmış yapılmaya devam ediliyor. Tüm işin başında Sezai hocamız geliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Malatya’yı anlatırken hep Daru’l Rıfat derdi. Yani kıymetli yüksek kaliteli insanların memleketi. Ben Daru’l Rıfat deyince aklıma Sezai hocamız geliyor. Büyük fedakarlıklarla burada bulunuyor ve bu enstitü, kenar yapıların üstünde son bir taş vardır. O taş tutar bütün yapıyı Sezai Hoca da bütün yapıyı tutan baş taştır. Kendisine uzun, sağlıklı başarılı bir hizmet ömrü diliyorum. Malatya’yı da Sezai hocamıza ve Turgut Özal Tıp Merkezine sahip çıkmaya çağırıyorum” diye konuştu. Haber-Foto: Hatice Yetmen-Sena Saka
 

TÖTM'e tıp tarihine geçti
TÖTM'e tıp tarihine geçti
TÖTM'e tıp tarihine geçti
TÖTM'e tıp tarihine geçti
TÖTM'e tıp tarihine geçti
TÖTM'e tıp tarihine geçti