Toplu taşımaya zam yolda

Malatya'da toplu taşımaya zam kararı alındı. Malatya Minibüs ve Umum Servis Araçları Odası Başkanı Mesut İnce, mazot ve ÖTV'ye gelen fahiş zamlar sonrası Büyükşehir Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'ye fiyat güncellenmesi için talepte bulunduklarını söyledi. 

Toplu taşımaya zam yolda

İnce, zam kararının UKOME’den geçtikten sonra yürürlüğüne gireceğini belirten İnce, yeni tarifede sivil 10, öğrenci ise 7 TL olacağını açıkladı.  
Malatya Minibüs ve Umum Servis Araçları Odası Başkanı Mesut İnce, artan girdi fiyatları karşında fiyat artışına gittiklerini belirterek, “Önümüzdeki gün içerisinde şehir içindeki toplu taşımaya yeni fiyat artışına gidiyoruz. Burada sivil 10 TL, Öğrenci 7 TL, yapıyoruz. Organize Sanayi’ye giden servis araçlarımızdaki fabrika personel taşıyan servis araçlarımızdan en düşük km’yi 950 TL’ye çıkarıyoruz. Öğrenci servisi fiyatlarını ise en düşük kilometremiz 975 TL başlayacak ve kilometreye göre artış devam edecek. J plakalı minibüslerimiz köy, ilçe, kırsaldan gelen minibüslerimize de yaklaşık yüzde 45 oranında bir fiyat artışı gidiyoruz” dedi. 
En düşük servis fiyatının Malatya’da olduğunu dile getiren İnce, “Gelen mazot ve diğer zamlara baktığımızda bizim minibüslerdeki, servis araçlarındaki fiyat artışımız çok değil. Elazığ, Samsun ve diğer ilerle baktığımızda en düşük fiyat Malatya’dadır” şeklinde konuştu.
Mazot fiyatları arttığı takdirde yeniden düzenleme yapacaklarına da değinen İnce, “Mazot artışı inşallah devam etmez. Mazot 40 TL’yi bulduğunda tekrar bir düzenlemeye gitmek zorundayız. Ancak mazot 34, 35 TL seyrinde kaldığı zaman biz bu süreçte bu fiyatlarla devam ederiz. Yeter ki toplu taşıma yapan servis aracımız ayakta kalabilsin” diye konuştu. 
Deprem bölgesindeki toplu taşıma esnafına pozitif ayrımcılık tanınması gerektiğini söyleyen İnce, “Burada en büyük gider kalemi akaryakıttır. Toplu taşıma yapan esnaflarımızın sorunlarını çok iyi biliyoruz. Sorunlarımızı yetkili birimlere aktarıyoruz. BAĞKUR ödemeleri 2 yıl ertelenmesi gerekli. Banka kredilerinin mutlaka 2 yıl faizsiz ertelenmesi gerektiğini dile getiriyoruz. Esnafımıza 250 bin TL faizsiz kredi verilerek, esnaflarımızın geçimini sağlayacak, işini kurabilmesi için devletimiz mutlaka bu desteği vermeli. Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay illerine pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini bir kez daha dile getiriyorum” dedi.