Toplu taşımaya zam kapıda

Malatya Minibüsçü ve Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce, akaryakıta sürekli yapılan zamlar nedeniyle esnafın zor durumda olduğunu belirterek, 'Düşüncemiz Ocak ayında zam yapmaktı. Ancak olağanüstü bir durum oluştu. Mazotun litresinin 8,5 liraya çıkmasından sonra toplu taşımaya zam kaçınılmaz hale gelmiştir' dedi.

Toplu taşımaya zam kapıda

Döviz kurunda meydana gelen artışlar, dünya piyasalarında akaryakıt fiyatlarının yükselmesi sonrasında, benzin, motorin ve LPG fiyatlarına zam geldi. Benzin ve Motorinin litre fiyatı 8 TL’nin üzerine çıkarken, LPG fiyatları da 6 liraya yükseldi. Malatya Minibüsçü ve Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce, son zamanlarda akaryakıta gelen zamlarla esnafın çarkını döndüremediğini bitme noktasına geldiğini en kısa sürede toplu taşımada fiyat artışına gideceklerini söyledi.

Aşırı denetim huzursuz ediyor

 Minibüsçü esnafına yönelik yapılan denetimlerle ilgili konuşan İnce, "Minibüsçü esnafı olarak denetim yapılmasın demiyoruz ancak toplu taşıma aracının içerisine bir sivil polis binerek denetim yapması gerek telefonla konuşma gerek fazla yolcu gerekse ışık ihlali gibi uygulamalardan son 15 20 gündür esnafımızın yoğun bir şikayetler alıyoruz. Esnafımız rahatsızlıklarını bize iletiyorlar. Biz şunu anlamak istiyoruz; yaklaşık 2 yıldır covid 19 salgının en büyük mağfuru toplu taşıma esnafıdır. Özellikle servisçi esnafımızda 2 yıla yakındır çark dönmüyor, büyük bir mağduriyet yaşıyoruz.  Bu süreçte gerek halk otobüsü gerekse minibüsçüler 2 yıla yakındır zararına çalışıyor. Aşırı derece de yolcu kaybımız oldu. Covid 19' da büyük mağduriyet yaşadık ama cepheyi hiçbir zaman terk etmedik.  Toplu taşıma devam ettik. Kamu hizmeti veriyoruz dedik. Bir polisi de bir hemşireyi de bir doktoru da götürdük. Akaryakıt parasını cebimizden karşılayarak hizmetimize devam ettik. Şuan ağırımıza gelen minibüsçü esnafının sanki büyük bir suç işlemiş gibi sivil polis ekipleriyle araçların içerisinin denetlenmesi esnaflar arasında ayrımcılık yapılıyor algısı oluşturuyor. Rutin denetimlere bizim karşı gelmemiz söz konusu değil. Genelge yönetmeliklere yapılıyor, yapılmaya devam edilecek aşırı bir denetim esnafımızı huzursuz etmekte. Covid dolayısıyla mağdur olan esnaf bu denetimlerle daha da mağdur olmaktadır" diye konuştu.

Önce covid şimdi zamlar mağdur etti

İnce, son zamanlarda akaryakıta gelen zamlarla esnafın çarkını döndüremeyerek, bitme noktasına geldiğine dikkat çekerek, " Oda olarak düşüncemiz Ocak ayında zam yapmaktı. Mazotun litresinin 8,5 liraya çıkmasından sonra toplu taşımaya zam kaçınılmaz hale gelmiştir. Okul servis araçlarımıza olağanüstü bir durum olduğundan yüzde 10 zam yapmayı planlıyoruz. Bu noktada taşımalı eğitim yapan servis araçlarımızda mazot desteği olmadığı için bakanlığımızın son zamlardan sonra mazot desteği vermesi gerektiğini dile getirmek istiyorum. Minibüs ve halk otobüslerine de son akaryakıt zamlarından sonra yeniden bir fiyat düzenlemesi yapmayı planlıyoruz. Gerek minibüs gerek halk otobüsü gerekse servisçi esnafımız şuan para kazanamıyor. Zaten covid 19 sürecinde mağdur olan esnaf akaryakıta gelen aşırı zamlardan sonra tamamen mağdur duruma düşmüştür. Oda olarak üzerimize düşeni yapacağız. Esnaf da kolluk kuvvetleri de üzerine düşeni yapacak" şeklinde konuştu.