Toplu taşımada yeni dönem

Yeni dönemde şöförlere yaka kartı ve tek tip kıyafet zorunluluğu getireceklerini belirten Malatya Minibüsçüler ve Umumi Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce, 'Bundan sonra minibüs şoförlerimiz kravatlı ve kumaş pantolon giyecek. Spor ayakkabısı, terlik, eşofman gibi kılık kıyafet giyilmesine asla izin vermeyeceğiz' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Toplu taşımada yeni dönem

Yeni dönemde şoförlere yaka kartı ve tek tip kıyafet zorunluluğu getireceklerini belirten  Malatya Minibüsçüler ve Umumi Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce, “Bundan sonra minibüs şoförlerimiz kravatlı ve kumaş pantolon giyecek. Spor ayakkabısı, terlik, eşofman gibi kılık kıyafet giyilmesine asla izin vermeyeceğiz" dedi.
Malatya Minibüsçüler ve Umumi Servisçiler Odası tarafından kentteki bir restoranda istişare toplantısı düzenlendi.Toplantıya,AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Minibüsçüler ve Umumi Servis Araçları Odası Başkanı Mesut İnce ilgili daire başkanları ve oda üyeleri katıldı.
Kendimize çeki düzen vereceğiz
Toplantının açılışında konuşan Oda Başkanı Mesut İnce, Minibüsçülükte denetime açık olacaklarını belirterek, “Denetlenmeden kaçmayacağız. Kendimize çeki düzen vereceğiz, disiplin altına alacağız, aramızdaki çürük elmaları temizleyeceğiz.  2 yıl önce taktırmış olduğumuz kamera araç takip sisteminin firmanın probleminden dolayı 1 yıldır kapalı durumdaydı. İnşallah firma bu sorumluluğu yerine getirecek ve 15 gün sonra açtırıyoruz. Bundan sonra esnafımız telefonunda şoförünü izleyecek, belediyemizde 24 saat izleyerek bundan sonra minibüsçülüğü kontrol altına alacağız. Dediğim gibi aramızdaki çürük elmaları ayıracağız. 3-5 kişinin yapmış olduğu hatayı bundan sonra bu camiaya mal etmeyeceğiz " dedi.
Tek tip kıyafet zorunluluğu geliyor
İnce, yeni dönemde şoförlere yaka kartı ve tek tip kıyafet zorunluluğu getireceklerini dile getirerek, "Yeni dönemde özellikle şoförlerimizin tanıtım kartlarını çıkartıp faaliyete geçireceğiz. Bundan sonra minibüs şoförlerimiz kravatlı ve kumaş pantolon giyecek. Spor ayakkabısı, terlik, eşofman gibi kılık kıyafet giyilmesine asla izin vermeyeceğiz. Birileri bizi denetlemeden biz kendi oto kontrolümüzü sağlayacağız. Sayın Belediye Başkanımız 233 hatlı minibüsçü esnafı adına diyorum ki, ilk kıyafetler sizden, giyinmesi bizden. Bundan sonrada biz devam ettireceğiz. Araçlarımızı ayrıca tek renk sistemine geçiriyoruz. Mavi, beyaz olmak üzere tek renk sistemine.  Minibüsçü esnafımızın sizden önemli bir talebi var. Bu bize büyük bir sıkıntı yaratıyor. Her önüne gelen bundan sonra minibüs şoförü olamayacak. Bunlar denetimde olacak. Tanıtım kartları almak içinde uzman doktorlardan öfke kontrolü, güvenli sürüş eğitimi, stres yönetimi ve temel ilk yardım gibi eğitimleri almak zorunda. Tam teşekküllü hastanede uyuşturucu ve keyif verici madde testi yaptırılacak. Bunu da saç telinden yaptıracağız ki, geriye dönük bir yıl hap, esrar, eroin keyif verici madde kullanmış mı, kullanmamış mı bunu belirleyeceğiz. Eğer bunlardan birini kullanmışsa şoför olamayacak. Bununla birlikte yüz kızartıcı suç işlemiş, sabıka kaydı olan şoförlerin çalışmalarına izin vermeyeceğiz. Sabıka kaydı isterken, arşiv detaylı sabıka kaydı isteyeceğiz. Şoför tanıtım kartı olmayan hiç kimse şoförlük yapamayacak. Tanıtım kartı almak içinde önce belediyeye sonra odamıza müracaat edecek. Sonrasında çoğunluğun onayına sunulacak " diye konuştu.
Araçlardaki yaş sınırlaması kaldırılsın
Araçlardaki yaş sıkıntısının çözülmesini talep eden İnce; " Minibüsçü esnafımızda şuan 200-300 bin lira verecek ve araç alacak bir maddiyatımız yok. M ve J plaka yönetmeliği gereği toplu taşıma yapan araçlarımız her yıl düzenli olarak periyodik olarak muayeneden geçmektedir. Ancak büyükşehir belediyesi tarafından yapılan denetimler sonucu özel izin belgesi verilmektedir. Bu sisteme ve kriterlere uymayan minibüslere zaten özel izin belgesi verilmemektedir. Bir araç tüm tür muayenesinden geçiyorsa, o araçta teknik olarak problem yoktur dur. Ankara'da minibüslerde araç değişimi için 7 yaş, ondan sonra kullanımda sınır yok. Bir araç tüm tür muayenesinden geçtikten sonra bizim sıkıntı yoktur. Araç yaş sınırlamasını kaldırmanız için esnafım adına sizlerden rica ediyorum" dedi.
Malatya'daki ilk Türkiye'ye örnek olacak
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise kılık kıyafet düzenlemesini Malatya'da gerçekleştirdikleri taktirde Türkiye'ye örnek olacaklarını ifade etti. Gürkan, “Burada şöyle bir kompleks içerisine girmeyelim. Bir kravat takmak ayıpları kapatıyor. Böyle olunca düzgün bir görüntü ortaya çıkıyor. Kravatı kendimize olan saygımız ve karşıdakine olan saygımızdan dolayı takıyoruz elbisemiz temiz olmalı tertipli olmalıyız düzenli olmalıyız. Minibüs esnafı ile ilgili hafızalarda oluşan olumsuz imajında kaldırılmasına neden olacak durumda olmamızı minibüsü kardeşlerimize canı gönülden arzu ediyorum. İnşallah bir ay içerisinde de bu elbiselerle ilgili gerekli siparişi de veririz. İlk giyecekleriniz bizden daha sonrası da sizden olsun. Göreceksin farklılığınız fark edilecek. Hem kendinize hem milletimize hem çevrenize saygınız artacak. Vatandaş aracınıza bindiği zaman size olan güvenini onun yüzünde göreceksiniz hissedeceksiniz. Malatya'daki ilk Türkiye'ye örnek olacak. Malatya ilklerin ve öncüleri şehridir. İnşallah bir ilki gerçekleştirecek ve bu işin sürdürücüsü olacaksınız" şeklinde konuştu.
Elimizden geleni yapacağız
Yaş sınırlamasını ile ilgili konuşan Gürkan, kontrol muayenesi ile ilgili bürokratik gereksizlik varsa onun kaldırılması gerektiğine dikkat çekerek, “Araç yaşları ile ilgili onun kuralları olacak ilgili yerlerden muayeneden geçecek ama görüntü açısından da yer bazı araçlar çok iyi bakılır. 15-20 yıllık olsa dahi güzel görünür bazıları hiç bakılmaz. 5 yıllık da olsa harap bir şekilde görünür. Biz aracın hem şehir estetiği açısından, hem görüntüsü açısından, hem de insanların bindiğin zaman huzurlu bir binmeleri açısından önemlidir. Bununla ilgili arkadaşlarımız çalışırlar. Ona göre bir değerlendirme yapanlar. 10 yıllık 12 yıllık yıl mı çalışır ona göre biz de sizin yanınızda oluruz" dedi.
 Ulaşımı en iyi şekilde sağlamak için çalıştık
Minibüsçülerle birlikte Malatya'ya hizmet etmeye gayret ettiklerini kaydeden AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır ise, " Sizlerle birlikte belediyemizde ulaşımı  en iyi şekilde sağlamak için çalıştık. Bunun için de sürekli bir yarış halinde olmak gerekiyor. Alınan bir tedbir tamamen kalıcı olarak bir çözüm getirmiyor. Dolayısıyla yaşayan bir trafiğin yoğunlaştığı bir süreç. Haliyle sürekli bir çalışma gerekiyor. Bu vesileyle de belediyemize gerçekten çok yetişmiş değerli bir kadroları var. Tek amacımız Malatya ve hemşerilerimize en güzel ortamda en huzurlu bir şekilde en güvenli bir şekilde ulaşabilecekleri yerlere götürmektir. Hizmet sektörünüz zor bir sektör zor bir meslek.  Dolayısıyla sizlerin de işiniz ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Bu vesileyle de belediyemizin odamızın düzenlemiş olduğu ve eğitimler de katkılar sağlıyor. Kurallar bir disiplin gerektiriyor.  Kurallı çalışmak müşteri memnuniyetini getiriyor" ifadelerini kullandı.