Tok tutan ekmek 'Siyez'
Siyez ekmeği hem inşaların sağlığı koruyor hem de diğer ekmeğe oranla daha tok tutuyor. Alternatif tıp ile uğraşan Hikmet Akpur, siyez ekmeğinin faydalarından bahsederek, içerdiği zengin mineraller ve bileşenler sayesinde özellikle şeker hastalarının ve romatizma hastalarının kullanması gerektiğini söyledi.
Son dönelerde en çok konuşulan konularından biri olan siyez ekmeği vücuda sağladığı faydalarla dikkat çekiyor. Organik ve sağlıklı beslenmeye dikkat eden kişilerin sık kullandığı siyez ekmeği, siyez buğdayından elde ediliyor. Genetik yapısı bozulmadığından, insan sağlığını beyaz un gibi tehdit etmeyen siyez buğdayı unundan yapılan ekmek besin değeri bakımından zengin bir ekmek türü. Malatya’da alternatif tıp ile uğraşan Hikmet Akpur, siyez ekmeğinin faydaları hakkında gazetemize değerlendirmede bulundu. Akpur, şehir dışında üretilen siyez ekmeğini Malatya’da tüketicilerle buluşturduğunu söyledi.
Siyez ekmeğinin farkı
Akpur, siyez buğdayından elde edilen ekmek, doyurucu, lif oranı yüksek , kromozom yapısı ve glüten miktarı oldukça düşük olduğu için bağırsakta herhangi bir rahatsızlığa yol açmayarak, tok tuttuğunu vurguladı. Siyez ekmeğinin, günümüzde daha çok tercih edilen unlardan farkını anlatan Akpur,“Siyez ekmeği, fırınlarda kullanılan yaygın undan farkı 14 kromozomlu olmasıdır ve Allah nasıl yarattıysa o fıtrat üzerine kalmasıdır. Günlük ekmeklerde kullanılan buğdaylar 46 kromozomlu ve glüten içeriği çok yüksek” dedi. Günümüzde yaygın olan bağırsak hastalığının, buğday ve buğday ürünlerinden elde edilen yiyeceklerdeki glüten miktarının yüksekliğinden kaynaklandığını dile getiren Akpur, insanların geçmişte siyez buğdayını doğal haliyle, kepeğiyle tükettikleri için bağırsak türü rahatsızlıklara daha az yakalandığını söyledi. Beslenme hastalıklarının temelinde yaygın olarak ekmeğin akla geldiğini belirten Akpur, “Ekmeğin içerisinde çok katkı maddesi var. Katkı maddelerinden bir tanesi brom olarak biliniyor o da insanların gıdalardan almaları gereken iyotun vücut tarafından emilmesine engel oluyor. Dolayısıyla guatr hastalıklarının bu kadar yaygın olmasının sebeplerinden biri de iyot içeriksiz beslenmek” dedi.
Siyez ekmeği oldukça tok tutuyor
Siyez buğdayı ile üretilen ekmeğinin doyurucu, lif oranı yüksek, kromozom yapısı ve glüten miktarının oldukça düşük olduğunu vurgulayan Akpur, siyez ekmeğinin bağırsakta herhangi bir rahatsızlığa yol açmadığını ve tok tuttuğunu söyledi. Ekmeğin elde edilme yönteminin de önemli olduğunun altını çizen Akpur, “Doğal yöntemlerle elde edilmesi, ekiminde zirai ilaçların kullanılmaması siyez buğdayından yapılan ekmeği diğer undan yapılan ekmekten ayırıyor. Dolayısı ile faydası da azami derecede oluyor. İçerdiği zengin mineraller, bileşikler sayesinde özellikle şeker hastalarının ve romatizma hastalarının kullanması gerekiyor. Romatizma hastalarının beyaz ekmekten uzak durması gerekir mutlaka. Az miktarda tüketilse bile doyurucu olduğu için diyet yapanlar için de faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.