TMO alım yapacak mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 2021 yılı kayısı hasadının bitmesine sayılı günler kala TMO'nun bu sezon ki alım duyurusu yapmadığını belirterek, 'Toprak Mahsulleri Ofisi diğer bölgelerde ürün alım fiyatlarını açıklamışsa, Malatya'da da açıklanmalıdır. Bundan sonra açıklamanın ne anlamı olacak bunu da sormak lazım. Taban fiyattan vazgeçtik, kayısı alımı yapıp yapmayacaklarını daha açıklamadılar' dedi.

TMO alım yapacak mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba beraberinde İl Başkanı Enver Kiraz ile birlikte DEVA Partisi Malatya İl Başkanlığını ziyaret ederek İl Başkanı Onur Güneş ve parti yöneticileriyle bir süre görüşerek,  orman yangınlarına ve gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren DEVA Partisi Malatya İl Başkanı Onur Güneş, ülkemizin içerisinden geçtiği bu zor dönemde muhalefetin bir olması gerçekten harikulade bir durum olduğunu söyledi. Ülkemizin zor dönemden geçtiğini kaydeden Güneş,  "Maalesef ülkemizin birçok bölgesinde ve ilinde kontrol edilemeyen yangınlar var. İktidar mensupları önleyici tedbirleri alamadığı gibi cereyan eden olaylara da yerinde ve usulünce müdahale edemiyor. Ülkemizin ciğerleri şu anda yanıyor. Orman yangını kontrole edilemiyor ve ülkemiz yanıyor. Bu konu hakkında bazı iddialar var bu konunun da araştırılması gerekir. Bunlar haricinde ekonomideki göstergeleri görüyorsunuz, dünyanın bağımsız kuruluşlarınca açıklanan rakamlarda memleketimizin durumu her geçen gün geriye gidiyor. 2015 yılından bu yana ülkemiz maalesef fakirleşiyor" diye konuştu.

‘Önce tarımı şimdi de ormanları bitiriyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, sağcısı solcusu herkesin gözü yaşlı orman yangınlarını izlediğini kaydetti. Tarım ve Orman Bakanı'nı sert ifadelerle eleştiren Ağbaba, "Tarım ve Orman Bakanı, önce tarımı bitirdi, şimdi de ormanları bitiriyor. Bu yangınlar ilk kez karşılaştığımız yangınlar değil. Hatırlarsanız bu yangınlarla geçtiğimiz yıllarda da karşılaştık. Bir kurumu yok pahasına etme pahasına, düşmanca yok etme pahasına ormanların yanmasına göz yumdular, THK uçaklarının hangarda bekletilmesine sebep oldular. Şimdi ne diyor ‘yerleşim yerlerinin korunmasında sorumluluk belediyelerin’. Utanmaz adam, yüzü kızarmaz adam, sanki yangınlar Marmaris’te, Manavgat’ta yerleşim yerlerinde çıkmış gibi, utanmazca açıklamalar yapıyor. Onda biraz utanma varsa, ar varsa, derhal o görevden istifa eder. Sorumluluk onundur, şimdi belediyelere yüklemeye çalışıyor. Buradan bile siyaset çıkartmaya çalışıyor. Yangın nerede çıktı, ormanlarda çıktı. Sanki yerleşim yerlerinde çıkmış da müdahale edilmemiş gibi anlatıyor, tıpkı sahibinin sesi gibi konuşuyor" dedi. 

Aklını yitirmiş durumdalar

Ağbaba, Cumhurbaşkanı'nın yangın bölgesine gitmesiyle ilgili olarak da,  "Herkesi hayrete düşüren görüntülerle karşılaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı yangın bölgesine gidiyor, yangın bölgesine önce onlarca özel uçakla gidiyor, sonra yüzlerce araçlık konvoyla mitinge gidiyor. Mitingde bir taraftan otobüste, bir taraftan kürsüde milletin üstüne çay atıyor. Aklını yitirmiş durumdalar. Acaba bu bir zaytung’un haberi mi, bir trol haberi mi diye bakıyorsunuz. Ne yazık ki görüntüler gerçek. Bir kişiye 13 makam uçağı varken, 83 milyona ise 3 adet yangın söndürme uçağı düşüyor. Yunanistan’da iki makam uçağı varken 39 adet yangın söndürme uçağı var. Fransa’nın 8 makam uçağı var, 32 adet yangın söndürme uçağı var. İspanya’nın 3 makam uçağı var, 17’si kendilerine ait 57’si kiralık 74 adet yangın söndürme uçağı var. İtalya’nın 8 makam uçağı var, 88 adet yangın söndürme uçağı var. Asrın Lideri bizim fakirin 1150 odalı sarayı, 300 odalı yazlık sarayı, Ahlat’ta kışlık sarayı var. Vahdettin köşkü, Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Huber Köşkü, Yıldız Sarayını kullanıyor. Abdülaziz’in altın varanklı padişah koltuğunda oturuyor. Ama kendimize ait yangın söndürme aracımız 3 adet, onlar da kiralık. Dünyanın en büyük araç üreticisi olan ülkelerden Almanya’nın 9 bin, Japonya’da 10 bin, Fransa’da 8 bin aracı var. Türkiye’de ise 125 bin makam aracı var. Bakın bir tarafta yangın söndürme uçaklarına bakın, diğer taraftan bizim makam araçlarına, özel uçaklarımıza bir bakın" şeklinde konuştu. 

TMO alım yapacak mı belli değil

Bir basın mensubunun Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı alımı yapmaması ile ilgili sorusunu cevaplandıran Ağbaba, "Maalesef TMO da bir siyasi amaç için kullanılıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi diğer bölgelerde ürün alım fiyatlarını açıklamışsa, Malatya’da da açıklanmalıdır. Bundan sonra açıklamanın ne anlamı olacak bunu da sormak lazım. Kayısı sezonu Haziran ayında başlıyor, Ağustos ayına gelmişiz şimdiye kadar neden açıklamadınız taban fiyatı. Üreticinin ilaç parası var su parası var, elektrik parası var kapısında işçi bekliyor hala fiyatı açıklayamamışsın, neyi bekliyorsun? Acaba köylünün elinde çiftçinin elinde ürün bitsin ondan sonra mı açıklarsın ve neye yarayacak bundan sonra açıklaman onu da sormak lazım. Taban fiyattan vazgeçtik, kayısı alımı yapıp yapmayacaklarını daha açıklamadılar. Geçen sene büyük bir şov ile açıkladılar, birkaç ay sonra alım yaptılar. Toprak Mahsulleri Ofisinin kayısı alması önemlidir. Fiyat teklifi açısından önemlidir, çiftçinin ürünü açısından önemlidir. Alım ile ilgili açıklamaların yapılmasını bekliyoruz" dedi.

Bu yaşanılanlar sürpriz değil

Ağbaba, bir başka basın mensubunun TEDAŞ ile ilgili sorusunu yanıtlarken, "Elektrik kesintileri nedeniyle 35 bin tavuğun telef olduğu söyleniyor, tabi bu rakam ciddi bir rakam.  Üreticiye herhangi bir ihbar yapılmadan elektrik kesintisi yapıldığı söyleniyor, eğer bu doğruysa çok ciddi bir ihmal var. Bu durumun değerlendirilmesi lazım.  Bu bir milli servet. Haber verilmeden elektrik kesintisinin yapılmasını doğru bulmuyoruz. Maalesef özelleştirilmelerin sonucunu yaşıyoruz. Bakın, haber verilmeden elektriklerin kesilmesi, aboneliklerin iptal edilmesi, yatırım yapılmaması, nerdeyse bir yel esse elektriklerin kesilmesi, bunların hepsinin sebebi TEDAŞ‘ın özelleştirilmesidir. Önce TEDAŞ özelleştirildi, şimdi iletim kısmı da özelleştirildi. Bu yaşanılanlar bizim için bir sürpriz değil, özelleştirmelerin sonucunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.