TMO 14 bin 135 ton arpa sattı
Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, Toprak Mahsuller Ofisi(TMO) aracılığıyla besicilere son 4 ayda 14 bin 135 ton arpa dağıtımı gerçekleştirdiklerini söyledi. Taneli, 'Mart ayı peşin satışları 10 Mart itibariyle sona erdi. 3 ay vadeli satışların başvurusu ise 20 Mart'a kadar devam edecek' dedi.
Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, arpa dağıtımı ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Taneli, TMO'nun arpa satmasıyla birlikte piyasalarda oluşabilecek spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçildiğini belirtti.
TMO aracılığıyla besicilere 2019 yılı Kasım ayından itibaren 14 bin 135 ton arpa dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirten Taneli, "Kasım ayında 2 bin 820 ton, Aralık ayında 4 bin 215 ton, 2020 Ocak ayında 3 bin 650 ton, Şubat ayında 3 bin 450 ton 4 ayda toplam 14 bin 135 ton arpa dağıtımı gerçekleştirildi. Mart ayı peşin satışları 10 Mart itibariyle sona erdi. 3 ay vadeli satışların başvurusu ise 20 Mart’a kadar devam edecek" diye konuştu.
TMO stokçulara, spekülatörlere fırsat vermedi
Taneli, TMO Malatya Ajansında 7 bin 500 ton arpanın stoklandığını aktararak, "7 bin 500 ton arpa stokumuzda mevcut, 3 bin 300 ton civarında arpamız da gelecek. Nisan ayında da arpa dağıtımı yapılması için genel müdürlükten talebimiz olacak. Biliyorsunuz Malatya ve Elazığ bölgesinde meydana gelen depremden dolayı üreticilerimiz mağdur olmuşlardı. Malatya ve Elazığ birliği ve birlikleri olarak Toprak Mahsulleri Genel Müdürlüğünden en az 3 ay vadeli faizsiz ve çiftçi kartlarına arpa satışı yapılması talebinde bulunduk. Yapılan istişareler neticesinde TMO talebemizi uygun buldu; 3 ay vadeli, vade farksız ve çiftçi kartlarına arpa satısı yapacaklarını ifade ettiler. TMO kara gün dostu olduğunu bizlere gösterdi. Stokçuların spekülatörlerin fırsatçıların elerine bırakmadıkları için teşekkür ediyoruz. Bugün arpanın, samanın yokluğunda değil; var ama fırsatçılar stok yapmışlardır. Eğer TMO olmasaydı bin liraya aldıkları arpayı, 2 bin liraya satacaklardı. TMO’nun üreticinin yanında olması stokçuların oyununu kursağında bırakmıştır. Gönül isterdi ki Şeker Fabrikası Genel Müdürlüğü de aynı hassasiyeti gösterseydi ama maalesef şeker küspesine yaptıkları yüzde 150 zamdan dolayı stokçuların ekmeğine yağ sürdü ve saman fiyatları 400 TL den 1 bin 200 TL çıkmasına sebep oldular takdiri kamuoyuna bırakıyorum. Bizleri yalnız bırakmayan Tarım ve Orman Bakanımızın TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’a Bölge Müdürü Ramazan Yavaş'a Malatya Ajans Amirliğine ve çalışanlarına üyelerimiz adına teşekkür ederim" şeklinde konuştu.