Temennimiz don olmaması
Don olayı hadisesinde çiftçinin yapacağı fazla bir şey olmadığını ifade eden Malatya Meteoroloji Müdürü Ali Göksu, 'Birtakım önlemler var ama yani çok da yapacak bir şey yok. Temennimiz don olayının olmamasıdır' dedi.
Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında tarım paydaşlarına bilgi veren Malatya Meteoroloji Müdürü Ali Göksu, yaşanacak bir don hadisesi karşısında çiftçin yapacağı fazla bir şey olmadığını söyledi.
Detaylı bir bilgilendirme yapacağız
Meteoroloji Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmaları aktaran Göksu, "Don olayının Mart ayında olması muhtemel. Nisan Ayı başlarına kadar devam ediyor. Ama don olayı ile ilgili olarak Bölge Müdürlüğümüz tarafından önceden uyarıları yapıyoruz. İlgili kuruluşlara, basına konuyla ilgili bilgiler veriyoruz. Malatya Kayısıda don olayları konusunda tabii ki çok önemli bir ilimiz. Biz Bölge Müdürlüğü olarak elimizden geldiğince gerekli çalışmaları ve uyarıları yapıyoruz. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlara önceden gerekli uyarıları yapıyoruz. Bu yıl da daha titiz bir şekilde inşallah duyurularımızı, ihbarlarımızı yapacağız. İlgili kuruluşlar ileteceğiz. Zaten başkanımız da söyledi. Genel Müdürlüğümüzle Ziraat Odaları arasında yapılan protokol gereği önümüzdeki zamanda uygun bir şekilde zirai metroloji ile ilgili detaylı bir bilgilendirme yapacağız. Donlarla ilgili tabi ki meteorolojik olarak her türlü konuyu kapsayacak şekilde bir bilgilendirme toplantısı mutlaka olacak." şeklinde konuştu.
Çiftçinin yapacağı fazla bir şey yok
Don olayı hadisesinde çiftçinin yapacağı fazla bir şey olmadığını ifade eden Göksu; "Bu konuda elimizden geldiğince çalışıyoruz. İnşallah temennimiz don olayının olmamasıdır. Önceki yıllarda zaman zaman bunu yaşadık. Ben de Malatyalıyım dolayısıyla bölgeyi de iyi biliyorum. Zaman zaman don olaylarını il olarak yaşadık. Örneğin erken çiçek açan yerler, mesela alçaktaki yerlerde don olayları yaşadık. Don hadisesi olduğunda hemen dondu. Sonraki açan yerlerde de periyodik olarak önceki yıllarda hep don olayı yaşadık. İnşallah temennimiz o tür olayların olmamasıdır ama Mart ayında don olayı tabii ki oluyor. Mart ayının özelliği olarak. Bazen Nisan ayı içinde, örneğin 11 Nisan’da kar olayı da gördük. Olabiliyor ama bununla ilgili üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. İnşallah temennimiz olmaması. Don olayında da çiftçilerin de çok yapacağı bir şey de yok açıkçası. Birtakım önlemler var ama yani çok da yapacak bir şey yok. Temennimiz don olayının olmamasıdır. Erken uyarı sistemi ile ilgili ise, örneğin mesajla kayıtlı bilgileri bizde çiftçileri bilgilendireceğiz" dedi.