Temeli Eylül'de atılacak

Şahnanan Deresi Arıtma Tesisi ile ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti MKYK üyesi Malatya milletvekili Bülent Tüfenkçi, arıtma tesisinin ihale bedeli ve projesinin bittiğini söyledi. Tüfenkçi, 'İhale süreci başladı. Ağustos ayının ikinci yarısında inşallah arıtmanın ihalesi yapıp, Eylül gibi temelini atarız' dedi.

Temeli  Eylül'de  atılacak

Milletvekili Tüfenkçi, Malatya’daki temasları kapsamında Malatya Ziraat Odaları Koordinasyon Toplantısı’na katıldı. TZOB Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıda konuşan milletvekili Bülent Tüfenkçi, AK Parti hükümeti olarak her zaman kayısı üreticilerin yanında olduklarını söyledi.

18'inci sıradayız

Malatya'nın bir yandan sanayileşirken bir yandan da tarım kenti olma hüviyetini devam ettirdiğini vurgulayan Tüfenkçi, "Tarımda, Türkiye'de üst sıralara tırman noktasında, çalışmalarımız devam ediyor.  Tarımda, orta ölçekli bir il olmamıza rağmen özellikle kayısı üretimi, tarımsal ihracat noktasında 18'inci sırada yer alan bir iliz. Malatya'yı tescilli ovalarıyla kalkındırırken, bir yandan da tarımsal sanayinin de gelişmesi noktasında gayret gösteriyoruz. Bugüne kadar ziraat odalarımızla hep birlikte olduk olmaya da devam ediyoruz.  Bu birliktelik Malatya'ya kazanımlar getireceğinden hiç şüphem yok" diye konuştu. 

Üreticinin yanında olduk

Tüfenkçi, AK Parti hükümeti olarak her zaman kayısı üreticilerin yanında olduklarını ifade ederek, "Yaşanan iki don hadisesinde, ilkinde 90 trilyonun üzerinde cumhurbaşkanımızın talimatıyla üreticinin zararının karşılanması için çiftçinin yanında olduk. Diğer hadisesinde aynı şekilde destek olduk. Dondan zarar gören çiçeğin de TARSİM kapsamına alınması için sorunlarımız var çalışılması gerekir, takipçisiyiz. Malatya'nın desteklerden faydalanması noktasında ciddi gayretlerimiz oldu. TKDK'nın özellikle projelerinden faydalanması noktasında önemli destekler aldık. En son çağrıda 70 milyonluk proje başvurusu oldu. İnşallah bunların önemli bir kısmını da gerçekleştireceğiz.  Bir yandan tarımsal işletmeleri iyileştirirken bir yandan da yeni tarım işletmelerinin ilimize kazandırmaya gayret gösteriyoruz. Doğanşehir'deki üreticimiz için önemli olan tütünle ilgili son çıkardığımız yasal düzenleme ile tütünün önündeki engellemeyi kaldırmış olduk.  Uygulamada bir takım sıkıntılar olursa da, önümüzdeki süreç içerisinde Adıyaman milletvekillerimizle beraber takip ederek, üreticimizin lehine geliştireceğiz" şeklinde konuştu. 

İhale süreci başladı

Şahnanan Deresi Arıtması sorusuna yanıt veren Tüfenkçi, "Mevcut arıtmamın kapasitesinin geliştirilmesi ve yeni arıtma noktasında keşif bedelleri ortaya çıktıktan sonra Ağustos ayının ikinci yarısında arıtmanın ihalesi bitmiş olacak. Yapmış olduğumuz görüşmelerde bunun sözünü aldık. İhale bedeli ve proje bitti. Keşif bedelleri bekleniyordu. Oda neticelendi. Şimdi ihale sürecine başlandı. Bakanımız talimatı verdi. Ağustos ayının ikinci yarısında inşallah arıtmanın ihalesi yapıp, Eylül gibi temelini atarız" dedi.  Şahnahan Arıtma Tesisi kurulduktan sonra mesire alanı yeniden kazandırılacak mı? Sorusuyla ilgilide Tüfenkçi,  şunları söyledi; "Onunla ilgili Yeşilyurt Belediye'mize devrettik. Belediyemizin çeşitli projeleri var. Gençlik merkezi yapmayı düşünüyor veya geniş bir mesire alanı haline getirme noktasında Yeşilyurt Belediyesi ve orada yaşayan vatandaşlarımızın vereceği kararla ortaya çıkacak. Sadece arıtma yapılmayacak. Arıtmadan sonra valiliğimizin bir çalışması var. Özellikle arıtmadan çıkan suyun kapalı olarak deşarj edilmesi noktasında bir çalışma var. Onu da yakinen takip ediyoruz. Çünkü her ne kadar yeni bir arıtma yapsak koku olmayacaksa da o suyu istiyoruz ki kapalı olarak gitsin. 10-12 kilometrelik bir proje. Arıtma bittiğinde o projede bitmiş olacak. Sulamada kullanılmasını istemiyoruz. Orada ki çiftçiler ve sulama birliği sulamak istiyor. Ama bana göre deşarj edilmesi lazım. Çünkü ondan sonra birçok problem çıkıyor. İlk önce talep ediliyor, ama daha sonra şikayet ediliyor, ağaçlarımız kurudu diye. Dolayısıyla sulamada kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum." 

Üretici alımı yapılmasını bekliyor

Toplantıya katıldığı için duyduğu memnuniyeti dile getiren Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç ise, üreticilerin sorunlarını dile getireceklerini kaydetti.  Milletvekillerin 24 Ocak'ta yaşanan depremde elinde gelen gayreti sarf ettikleri kaydederek, "Hayvanları telef olanlara hayvan dağıtımı yapıldı. Ağılı, ahırı yıkılanlara çadırlar verildi. Evi yıkılanlara hemen inşaatlarına başlandı. Üreticimizin borçları bir yıl faizsiz olarak ertelendi. Biz üreticiler olarak üretici temsilcileri olarak bu güzellikleri her zaman görüyoruz. Boztepe Barajı'nın su atmasıyla birlikte bir yılda 26 bin ton pancar üretilmiş de burada vekillerimiz in katkısı çok büyük. İnşallah akabinde Yoncalı Barajımızın da sulamaya geçmesiyle Malatya'mızda sulanabilir arazi daha çoğalacak daha verimli bir ürün elde edeceğiz. Bugün Yazıhan Ovası'nda tüm ürünlerde nasıl ki gururumuz,  şu anda Malatya yetecek kadar ürün üretiliyorsa Yoncalı Barajı'nın da devreye girmesiyle ürünler mutlaka Malatya'mızın dışına taşıyacaktır" ifadesini kullandı. Toprak Mahsulleri Ofisi'nun (TMO) bu yıl alımı yapmasıyla ilgili konuşan Kılıç,  Malatyalı üreticilerin dört gözle TMO'nun kayısı alımı yapmasını beklediğini vurguladı.