Tedbirleri artırdık
Malatya Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, halkın temel gıdası olan ekmeği üreten iş yerlerinde hijyen tedbirlerinin olağanüstü durumda olduğunu belirterek, 'Artık fırınların içerisine de müşteri almıyoruz. Müşterilerimizin ekmekle teması kesinlikle yok' dedi.
Malatya Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, odada düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, olağanüstü tedbirlerin artması durumunda dahi vatandaşların ekmeksiz kalmasının söz konusu olmadığını belirtti.
Müşterilerimizin ekmekle teması kesinlikle yok
Malatya Fırıncılar Odası olarak fırınlarda hijyeni daha fazla artırdıklarını dile getiren Büyükelçi,, " Artık fırınların içerisine de müşteri almıyoruz. Maske fazla kullanılmasa da fırınlardaki personeller iş elbisesi ve eldiven kullanmaya gayret ediyorlar, temizlik yapmaya ve hijyene oldukça fazla önem veriyorlar. Maskenin çok faydalı olduğunu düşünmüyoruz zaten ilgililerin de açıklamaları bu yönde. İlgili ve yetkililer maskeyi kronik hastalar için öneriyorlar. Müşterilerimizin ekmekle teması kesinlikle yok. Biz Fırıncılar Odası olarak marketlerde ekmek satılmasını bu süreç içerisinde talep ediyoruz. Marketlerde ekmek reyonu yok. Sadece Malatya’da 2 markette ekmek reyonu var. Reyon olan marketlerin tezgâhtarları bulunuyor. Bu süreçte vatandaşların fırınlarda ekmek almasını tavsiye ediyoruz. Ekmeklerin ambalajlarda satılmasıyla ilgili olarak, bunu kavuşturmaları mümkün değil. Herkese ambalaj makinesi gerekiyor. Durumu iyi olan fırınlar bu makineyi alırlarsa çok iyi olur. Fırıncılar da sağlıkçılar kadar risk altında. Günde yüzlerce kişiyle muhatap oluyorlar" dedi.
Masraflar hep cebimizden gidiyor
Büyükelçi, Ramazan ayından önce ekmeğe zam yapmayı düşünmediklerini vurgulayarak, "Özellikle Koronavirüs salgının olduğu bu günlerde hiç düşünmüyoruz. Fırıncılar çok zarar ediyor ve mağdurlar. Fırıncının gücü kalmadı. Bu şekilde bir ay daha giderse fırıncılar tamamen biter. Koronavirüs dolayısıyla satışlarda çok düştü. Artık 3’te bir kadar satış yapabiliyoruz. Hiçbirimiz işçi parasını karşılayamıyoruz. Un, odun masrafları arttı ve cepten gidiyor. Sadece işçi parasını karşılıyoruz. Diğer masraflar hep cebimizden gidiyor" diye konuştu.
Ekmek stokları yanlış
Ekmek stoku yapılmasıyla ilgili konuşan Büyükelçi, "İnsanlar yufka ekmeği stok yapıyor. Bu da yanlış. Fırınlar savaşlar gibi kötü durumlarda bile kapanmadı. Fırınlar daima çalışır. İnşallah hastalığın verdiği sonuçlarda da zarar etmezler. Umarız kısa zamanda bu virüsü atlatırız. Ekmek stokları yanlış" şeklinde konuştu.
Destek bekliyoruz
Büyükelçi, fırıncıların durumunun çok kötü ve devletten destek beklediklerini aktararak, "Bir ay sonra esnaflarımızın bu şartlara dayanacağını düşünmüyoruz. Özellikle pide fırınlara tamamen bitecekler. Bir ay sonra bir pide fırını ne un ne de odun alabilir. Şu anda belki birikimleri var, belki borç alıp idare ediyorlar ama bir ay sonra bir fırıncının ne olacağını düşünemiyorum" sözlerine yer verdi.