Taze kayısı tezgahta

Dünyanın yüzde 85 kuru kayısı ihtiyacını karşılayan ve Malatya ekonomisinin can damarı olan Malatya kayısısı, Şire Pazarı'ndaki tezgahlarda yerini aldı. Kale ilçesinden getirilen ilk kayısı mahsulü tezgâhları süslerken, kilosu 15 TL'den alıcı buluyor. Kayısının ilk mahsulünden hem esnaf hem de vatandaş memnun.

Taze kayısı tezgahta

Herkesin dört gözle beklediği kayısının ilk mahsulünün çıktığı için çok sevinçli olduklarını belirten Şire Pazarı esnaflarından İrfan Yılmaz, "Bilindiği üzere Malatya kayısının anavatanı ve kayısı da Malatya’nın can damarı. Burada düğün dernek olsun herkes kendini kayısı sezonuna göre ayarlanıyor. Çünkü buranın en önemli ekonomisi ve geçim kaynağı kayısıdır. Çok şükür hepimizin dört gözle beklediği ilk mahsul Kale ilçemizde çıktı. En son mahsul ise Hekimhan ilçemizin dağ köyleri olan Kuluncak ve Kurşunlu’da bitiyor. 10 Mayıs’ta meydana gelen dondan dolayı yüksek kesimlerdeki kayısılar yandı. Bundan dolayı bu yıl ki mahsul, diğer senelere göre 10-15 gün daha erken biter" dedi.

Herkes dört gözle yeni mahsulü bekliyordu

Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85’nin Malatya’dan karşılandığı için herkesin yeni mahsulün çıkmasını dört gözle beklediğini kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti: “Malatya kayısısında bulunan tat diğer bölgelerde yetişen kayısılarda yok. Zaten Malatya denilince ilk akla kayısı gelir. Bu da Allah’u Teala’nın (Celle Celaluhu) biz Malatyalılara bahşetmiş olduğu bir nimettir. Burada herkes kayısıya endeksli iş yapar. Örneğin kayısı tutarsa düğün nişan yapılır ama kayısı tutmasa diğer seneye ertelenir. Çünkü burada herkesin geçim kaynağı kayısıdır. Çıkan mahsulü ilk biz getirdik, çok şükür talepte çok iyi. Kilosunu 15 TL’den satıyoruz. Zaten herkes özlemişti ve çıkmasını bekliyordu. Bilindiği üzere kayısı çok faydalı bir ürün. Bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Hem yaşı hem kurusu ilaçtır. Günde en az 3 tane yenilmesi lazım."

Yeni mahsulün çıkmasını bekliyorduk

Kayısı almak için pazara geldiğini belirten müşterilerden Mustafa Maviş, "Yeni mahsulün çıkmasını bekliyorduk. Tadına baktık ve aldık. İstanbul’a göndereceğiz. Tabi Malatya kayısısı olduğu için güzeldir ve memnunuz. Özellikle yeşil olanlarını seçtim. Kayısı yemenin dışında güzellik sektöründe de kullanılıyor." diye belirtti. Ankara’dan Malatya’ya gezmeye geldiğini ve çarşıda gezerken yeni mahsul kayısıyı gördüğünü belirten Bilal Doğan ise kayısının bağışıklığa iyi geldiği için aldığını ve aldıkları kayısıları Ankara'ya götüreceğini ifade etti.