Tarımsal eğitim konuşuldu
Malatya'da Battalgazi Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile sektör işbirliği toplantısı düzenlendi. Toplantıda, tarım ve ziraat alanında eğitim veren Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin öğrenci sayısının ve buna paralel olarak sektörde istihdam oranının artırılması konuları görüşüldü.
Malatya'da tarım sektörü paydaşları Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Sektör İşbirliği Toplantısında bir araya gelerek, sorunlar, çözüm önerilerini konuştu. Toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Hatice Özdemir’in yanı sıra, İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, Malatya Ziraat Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Bölge Koordinatörü Yunus Kılıç, Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Malatya Koordinatörü Murat Tunç ve tarım paydaşları katılım sağladı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Şükrü Doğan,” Okulumuz 1960 yılından beri tarımsal eğitimin verildiği eski, olduğu kadar da kıymetli bir okuldur. Özellikle günümüzde yaşanan gıda krizi ile birlikte tarımsal ve hayvansal ürünlerin üretimi de daha fazla önem kazanmıştır. Tarımın ve Hayvancılığın haliyle gıdanın üretimden başlayıp insanlara ulaşıncaya kadar her aşamada alında yetişmiş elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. İşte tam da bu aşamada okullarımıza verilen tarımsal eğitim ortaya çıkmıştır. Mesleki eğitimde uygulayarak ve yaparak öğrenme esastır ve kalıcıdır. Bu bilinçle okulumuzda uygulamaları eğitimlere ağırlık vermekteyiz. Tarım, gıda ya da hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği gibi alanlarda okullarımızın laboratuvarlarını ve sahalarının dört dörtlük olması beklenemez. İşte tam da bu aşamada bizler de öğrencilerimizin bu eksiklerini gidermek için öğrencilerimizi sizlerin yöneticisi veya sahibi olduğunuz işletmelerde mesleki eğitim almaları adına göndermekteyiz.” dedi. Tarımsal üretimde önyargıların kırılması gerektiğini kaydeden Doğan, bu tür istişare toplantıları ile sizlerden gelecek istekler ve önerilerin çok önemli olduğunu söyledi.
İstihdamın artırılması için büyük bir çaba var
İl Milli Eğitim Müdürü Hatice Özdemir ise konuşmasında okullardaki öğrenci sayısının ve sahadaki istihdamın artırılması için büyük bir çaba gösterildiğini belirterek, ” 3 aydır Malatya’daki gözlemlediğim şey hakikaten çok güzel bir eğitime destek var. Öncelikle burada bulunan sizlerin şahsına ve sizlerin şahsında eğitime katkıda bulunan tim Malatyalılara çok teşekkür ediyorum. Milli eğitim Müdürlüğü olarak saygılarımızı sunuyoruz. Geçen hafta sonu Konya’da idik. Sayın Bakanımız tarım ile ilgili orada birçok atılımların bilgisini ve haberini verdi bizlere. Özellikle sizlerin destekleriyle ben şuna da inanıyorum biz Malatya olarak tarım konusunda farkımızı fark ettireceğiz. Konya ve Gaziantep’te yapılan protokollerle beraber okullarımızdaki öğrenci sayılarının artırılması, bununla birlikte sahadaki istihdam oranlarımızın artırılması için bir çaba var” ifadelerine yer verdi.
Çok güzel yollar kat edeceğiz
Koronavirüsten sonra dünyayı gıda krizinin beklediğini ve bunun önüne geçmek için tarım alanında eğitim verilmesi, buna paralel sektörde istihdamın oluşturulmasının önemli olduğundan bahseden Özdemir, ”Biliyorsunuz ki artık Koronavirüs salgınından sonra dünya genelini bekleyen tarımsal bir kriz var. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak şuan tarımda sadece yüzde 16’lık bir istihdamı sağlayabiliyoruz. Çünkü geçen senelere göre 257 bin kişi sektörden azalmış durumda. Bunun tabi ki en büyük etliklerinden biri de köylerden şehirlere yapılan göçler. Göçlerin en büyük nedenlerinden biri de eğitim-öğretim olmadığı denildiği için yapılıyordu, ekonomik alanda da göçler başlamıştı. Biz, Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda köylerimizdeki okullarımızı açarak en azından tarıma katkıda bulunmak adına, eğitim adına bunu yapacağız. Ve inanıyorum ki sizlerle beraber tarım sektöründe de meslek liselerinde de çok güzel yollar kat edeceğiz” ifadesini kullandı.