Tarımda Teknolojiye Geçiş Yapmalıyız!

Yapay zekânın hayatımıza girmesiyle birlikte birçok sektör yeni düzene entegre olmaya başladı. Tarım sektörü de bu dönüşümden nasibini aldı. Peki, verimli tarım arazilerine sahip Malatya'da tarım sektöründe yapay zeka kullanımında ne durumdayız? Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, bu konuda değerlendirmelerde bulundu. İşte detaylar…       

Tarımda Teknolojiye Geçiş Yapmalıyız!

Son yıllarda tarımda modernleşme ve teknolojik gelişmeler hız kazanırken, tarımsal üretim süreçlerinde bilgisayarlar, dronlar, robotlar ve otomatik kontrol sistemleri gibi teknolojilerde yapay zeka yaklaşımları kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden biri olan ve kayısı, kiraz, hububat gibi birçok ürünün yetiştirildiği Malatya'da, tarım sektöründe yapay zeka kullanımı nasıl? Bu soruya cevap veren Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, malatyanethaber.com.tr’ye yaptığı açıklamada, Malatya’daki tarım sektöründe yapay zeka kullanım durumunu değerlendirdi.

Tarımda Teknolojiye Geçiş Yapmalıyız!

Tarımda Dijital Dönüşümde Geç Kalıyoruz

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, tarımda teknoloji kullanımının önemine değinerek, Malatya’nın bu alanda gelişmiş ülkelere göre geride kaldığını belirtti. Çiçek, "Henüz 2.0 düzeyindeyiz, 3.0'a bile geçemedik. Tarımsal üretimde teknolojiyle buluşmada çok geç kaldık" ifadelerini kullandı.
4.0'a geçişin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Çiçek, dijital teknolojilerin tarıma entegrasyonunun önemine dikkat çekerek tohum ekimini sensörlü sistemler, zirai mücadelede dron teknolojilerinin kullanılmasını gerektiğini belirtti. Çiçek, "Maliyeti düşürüp, verimliliği de arttırmak için teknolojiden yararlanmamız gerek. Sulama yöntemlerinde toprak nemini ölçen sistemler geliştirip ona göre sulama metotlarını geliştirmeliyiz. Yani toprak nemine göre bitkinin en çok ihtiyaç duyduğu zamanda ve miktarda su verme tekniklerini artık entegre etmemiz gerekiyor, solar sistemde. Sonra yenilebilir enerjileri kullanmamız gerekiyor. Depolama tesislerinden tutun, ürün işleme tesislerine kadar su kaynaklarımızı değerlendirmeye kadar her şeyi düzenlemeliyiz. 4. 0’a geç kalıyoruz" dedi. Avrupa’da özellikle gıda temininde söz sahibi ülkelerin neredeyse yatay tarımdan dikey tarıma geçtiğini vurgulayan Çiçek, Türkiye'nin de bu dönüşüme ayak uydurmak zorunda olduğunu belirtti. Kontrollü tarım üretimlerine geçti. Çiçek, “Avrupa devletleri, kontrollü tarım üretimlerine geçti. Bizler artık buna entegre etmemiz gerekiyor. Çünkü 4.0 yapmazsak geç kalacağız biz artık Pazarlarımızı kaybettiğimiz gibi Pazar konumuna da düşeceğiz. İşgücümüz düşüyor. Genç nüfusumuz azalıyor. Buna rağmen iklim faktörleri, su kaynakları toprak verimliliği aleyhimize gelişiyor. Biz bunu daha rahat daha verimli kullanabilmeniz için 4-0 dediğimiz dijital teknolojiye hızlı bir şekilde geçmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.