Tarım sektörü göz ardı edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan, 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketini değerlendiren Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketinde diğer sektörlerin ihtiyaçlarının acil görüldüğü ancak ülkemizin gıda güvencesini sağlayan tarım sektörünün göz ardı edildiğini söyledi.

Tarım sektörü göz ardı edildi

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, koronavirüsle mücadele kapsamında açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketinde, tarım ve çiftçiye dair bir tedbirin bulunmamasına tepki gösterdi.

Hep ezilen üretici çiftçilerimizdir

Kılınç, yaptığı açıklamada koronavirüsün ekonomiye zararlarını azaltmak için verilecek destek paketinde tarım ve çiftçiye yönelik bir tedbirin bulunmadığını belirterek, "Geçtiğimiz günlerde açıklanan koronovirüsle (COVİD-19 Virüs) mücadele için ekonomik istikrar kalkanı paketi açıklandı. Ancak bu ekonomik istikrar kalkanı paketinde sanayiciden ticaretçiden KOBİ’lerden Türkiye'de her sektöre yönelik tedbirler vardı. Sadece tarım sektörü ve çiftçilere yönelik hiçbir tedbir yoktu ve olmadığı için toplantıda her sektörün temsilcisi var iken Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşu olan beş buçuk milyon üyesi bulunan TZOB'nın başkanı çiftçilerin üreticinin temsilcisi Genel Başkan Sn. Şemsi Bayraktar bu toplantıya çağrılmamıştı. Halbuki ülkemizde istihdamın % 25 ini sağlayan 85 milyon nüfusu doyuran 5 milyon mülteciyi doyuran gelen 40,50 milyon turisti doyuran hükümete en büyük desteği veren kitlenin temsilcisi seçilmiş genel başkanın böyle önemli bir toplantıda bulunmaması tüm çiftçi ailesinin aklında büyük bir soru işareti bırakmıştır. Bu ekonomi paketinden sanayiciye KOBİ’ye esnafa, tüketiciye bu imkanlar sağlanırken üretenlerin unutulup hiç isimlerinin dahi anılmaması çiftçilerimize biz nerede hata yaptık düşüncesine bizleri sevk etmiştir. Yapılan açıklamalarda gıda sorunumuz yoktur. Tüm depolarımız doludur. Kimse endişe etmesin diye açıklamalar yapılırken en zor şartlarda bu üretimi yapan muhannet kapılara ülkeyi muhtaç etmeyen, parası olmayan kahraman üreticimize bir teşekkür dahi edilmemiştir. Üreten tüketenden üstündür. Veren al alan elden üstündür. Hep ezilen üretici çiftçilerimizdir. Çiftçi tatil yapmaz, çiftçi ütülü takım elbise giymez, çiftçi güzellik salonlarına gitmez, eğlence mekanlarına gitmez hep tarlasında ahırında çalışır vatanı milleti uğruna canını verir. Herkesin sofrasını şenlendirir" şeklinde konuştu.

Çiftçinin borçları ertelenmeli

Kılınç, tarım sektörü için acil olarak çözüme kavuşturulması gereken beklentileri şöyle sıraladı; "Çiftçimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Borçlarının faizsiz ertelenmesi, SGK prim borçlarının ertelenmesi, hayvan pazarına gidip hayvanlarını satamayan üreticilerimize yem desteği sağlanması, faizsiz destekleme kredilerinin verilmesi, TEDAŞ elektrik borçları ve sulama borçlarının 1 yıl ertelenerek destek sağlaması, cefakar üreticilerimizin bu virüs krizinden etkilenmeden üretimine devam etmesini bir hak olarak görüyoruz" ifadesini kullandı