Tamamen bittik
Malatya Servis Şoförleri Dayanışma Derneği Başkanı Aziz Apacık, esnafın, tamamen bittiği devlet tarafından resmi olarak ispatlandığını öne sürerek, 'Ancak bunu ispatlamalarına rağmen devlet yetkilileri hiç bir şey yapmıyorlar' dedi.
Malatya'da, okullarda yüz yüze eğitimin başlaması ile birlikte öğrenci servisleri yönelik denetimlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Malatya Servis Şoförleri Dayanışma Derneği Başkanı Aziz Apacık, yapılan denetlemelerde esnaf ciddi şekilde mağdur edildiği iddia etti. Apacık, okulların, ayın 12'si itibariyle açıldığını anımsatarak, "5 gün içerisinde emniyet teşkilatının yapmış olduğu denetim çerçevesinde 1 bin 453 araç denetlendi. Tabiki, bu denetlenen araçların çoğu tekerrüre girdi. Yani net olarak denetlenen araç sayısı 740 tane. 740 araç içerisinde kurallara uymayan 2 meslektaşımız var. Yolcu kapasitesinden 2 yolcu fazla aldığını basına açıkladılar. Ancak araç içerisinde yapılan denetlemelerde 64 aracımız; muayenesiz ve evrak eksikliğinden cezai işlem gördü. Bu demektir ki, yapılan denetlemelerde esnaf ciddi şekilde mağdur edildiği aşikar bir şekilde ortaya çıkmıştır. Yetkililer, bununla ilgili herhangi bir açıklama, denetleme, uygulama yapmıyor. Okul taşıtı olarak saha çıkan şuanda ki, araç sayımız; 97 tane. 97 aracın 64 tanesinde muayene yok. Okullar tamamen açılırsa 750 aracımız sahaya inecek bu demektir ki, 750 aracın 600 tanesinde muayene yok. Muayene yapamadığı açıktır. Çünkü muayene yapabilmesi için araç sigortası yapması lazım. Sigortasını yapabilmesi için vergi borcunu ödemek zorunda" diye konuştu.
Esnafın bittiğini kendileri görüyor
Esnafın, tamamen bittiği devlet tarafından resmi olarak ispatlandığını öne süren Apacık, "Ancak bunu ispatlamalarına rağmen devlet yetkilileri hiç bir şey yapmıyorlar. Bundan 3 yıl önce yetkililer, şöyle bir açıklama yapmışlardı; 'Biz Türkiye'de 3 milyon Suriyeliye bakarız, 3 milyon Suriyeli daha olsa bakabiliriz' Ancak 3 milyon Suriyeliye bakan devlet, 40 yıldır vergisini ödeyen 100 bin servis esnafına bakamıyor. Servis esnafı para istemiyor. Arabası, evde yattığı için muayenesi, sigortası, bir şekilde ertelenmesini istiyor. Ama hiçbir yetkiliden ses çıkmıyor. Maliye ve sigortadan yapılandırmaya gidileceği söyleniyor. Yapılandırma sadece servis camiası için gidilmiyor, bütün esnaf için gidilecek. Bu yüzden diyoruz ki, devletin yapmış olduğu açıklamaların ciddi anlamda takipçisi olmalarını istiyoruz. Esnafın bittiğini kendileri gördüğü halde, bir an önce çıkıp, çalışma yapmalarını istiyoruz. 5 gün içerisinde bin 453 aracın denetlendiği söyleniyor. Halen denetlemeler devam ediyor. Kurallara uymayan hiç bir meslektaşımız yok. Bu araç içerisinde sadece 2 aracın kurallara uymadığını gördüler. Sürekli aynı psikolojik baskı, denetleme yapılarak, esnafı ciddi anlamda toplumun gözünde küçük düşürme bizi rahatsız etmektedir. Sayın Valimizin olaya el atmasını ve esnafın mağdur olduğunu gördüğünü buna göre bir çalışma yapmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.