'Talimatı ben verdim'

Malatya Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Belediyenin kontrol etmediği hiçbir birim olmadığını belirterek, 'Belediye her birimi her kurumu kontrol eder. Belediyelere verilen yetki hiçbir kurumda yoktur. Dolayısıyla sorumluluğumuz da bu denli büyüktür. Bugün burada bir şey oluyor herkes belediyeyi sorumlu tutuyor. Belediye sorumlu olmadığı halde. Mesela, yıkım ihalelerini YİKOP yapıyor. Yerinde ayrışım yapıyorlar. Arkadaşlara talimat verdim yerinde ayrışım yapmasınlar ve durdurdular' dedi. 

'Talimatı ben verdim'

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısı, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan başkanlığında gerçekleştirildi. Ek gündem maddelerinin oylanarak gündeme alınmasının ardından görüşülen bazı gündem maddeleri oylanarak kabul edilirken bazı gündem maddeleri ise bir sonraki toplantıya ve ilgili komisyonlara havale edildi. 

Ruhsat verdiğim binalar hasar almadı

Gündem maddelerine geçilmeden gündem maddelerinde açıklamalarda bulunan Gürkan, "2019’dan beri büyükşehir belediyemizin zaman zaman meclis açılışlarında yapmış olduğumuz konuşma özetlerini vitrine çıkardık. Hepsi depreme matuf ve buna benzer hadiselerin olmamasına yönelik cümlelerdir. Eğer onlar dinlenilirse ve yetkili birimlerce uygulansa hiçbir problem olmayacak” ifadelerini kullandı.  Belediye başkanlığı döneminde ruhsat verilen binaların depremlerde hasar almadığını dile getiren Gürkan, “En fazla belediye başkanlığı yapanlardanız. Ruhsat verdiklerimizden bir tane yıkılan binamız yok, ağır hasarlı, orta hasarlı binamız yok. Yaptıklarımız da hafif hasar da yoktur. Binalarımız hepsinin altı fırın, lahmacun, pide, kebap fırını, hamburger yeri,  zamanla yapılan işlerin daha sonra karşılığı bu şekilde çıkıyor. Güzel mağazalı olsun diye dükkanların içerisine kolon da koymamaya başladık, binaların altına bodrum da yapmamaya başladık. Siyasiler bunu söyleyebilir ama orada oturanların buna müsaade etmemesi lazım.  Bugün biz hata yaparsak yarın da bize hesabını soracaklar. İşin doğrusu neyse onu yaparız. Devlet buna kayde koymuşsa muhakkak onun uzun tecrübeler sonucunda çıkan ve doğru olan sonuca istinaden o kuralı koymuştur. Tarım arazisini açarsak 3 kat yerine 5 kat yetmezse maliye?? planı açarsak 20 kat 15 kat verirsek neticede bu sıkıntı olur. Şehrimizin o tarafı sağlam olsaydı buradaki eski yapılarla onları telafi ederdik bu kadar sıkıntıya girmezdik” diye konuştu.  

Bir keşkemiz yok 

Depremlerde belediyelerin dimdik ayakta kaldığını, bunu planlı ve prensipli hareket etmelerinden kaynaklı olduğunu vurgulayan Gürkan, “Bugün Allah’a şükür ki belediyelerimiz ve belediyemiz dimdik ayakta. Yoksa bu şehir facia ile sonuçlanırdı.  Şehrin her tarafı depremzede belediye değil de sanki dışarıdan gelmiş sınırsız kaynakla iş yapan belediye örneği. Bu bizim planlı ve prensipli hareket etmemizden geliyor. Biz bunu derdimizi anlatmak kendisini ne kadar beğenmiş mantığı içerisinde ifade etmek istemiyorum.  Bir keşkemiz yok derken onu diyoruz” dedi.

Belediye kira almayacak

Gürkan, Malatya buğday Pazar esnafından 6 ay yada bir yıl kira alınmaması için çalışma başlattıklarını söyledi. Gürkan, Temmuz ayı meclis toplantısında, Buğday Pazarı’yla ilgili sıkıntıların olduğunu, sıkıntıların giderilmesi için çalışma yaptıklarını anlatarak, “Buğday pazarı ile ilgili sıkıntılarımız var. Depremden etkilenmesi ilgili tüccarların sıkıntılar var. Oradaki işyerlerini muhtemelen biz belediye olarak alacağız. 1 yıl kirasız ilgililere veyahut 6 ay kirasız veririz. Ondan sonra da onlar ya kiralanıp ya da satılarak tevdi edilir. Bunun için gerekli kaynağı bulma sıkıntılı haftaya kaynağı bulma noktasında girişimlerimiz olacak. Cumhuriyet Tarihi’nin rekoru, deprem içerisinde hizmetlerin yapılması bir belediyenin yeni mallar alması kolay bir hadise değil” ifadesini kullandı. Toplantıda Yazıhan Atık Su Arıtma Tesisi inşaatı yapımı için kaynak teminatındaki MASKİ Genel Müdürlüğü teklifi kabul edildi. Teklifle birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a 5 milyon 850 bin TL’lik kredi kullanım yetkisi verildi.  

'Talimatı ben verdim'
'Talimatı ben verdim'