Sütü pazarlayamıyoruz
Malatya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergün Günaydın, büyükbaş hayvan üreticilerinin en büyük sıkıntılarının süt pazarlanmasında yaşandığını belirterek soruna çözüm bulunmasını istedi.
Günaydın, son zamanlarda artan yem fiyatlarının süt üreticilerinin önemli bir sıkıntısının süt fiyatlarının su fiyatlarından da düşük olduğunu diğer yandan pazar sıkıntısı da yaşadığını dile getirerek bu konuda üreticilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Günaydın, Malatya’da 100 bin civarında Büyükbaş hayvan potansiyeli olduğunu dile getirerek, üreticilerinin en büyük sıkıntılarından birisinin yem sıkıntısı olduğunu hatırlattı. Günaydın, “Birliğimiz üyelerinin yaklaşık 35 bin kadar hayvan varlığı var. Malatya’nın tamamında da 90-100 bin civarında büyükbaş hayvan varlığımız olduğunu biliyoruz. Bu sayı ilimiz içinde bölgeye kıyasladığımızda iyi değil. Daha da artırılması gerekiyor. Hayvancılık politikaları doğrultusunda bu sayı daha da artırılabilir. Bu da ciddi bir sıkıntı şu an İçinde bulunduğumuz dönem hayvancılık için çok sıkıntılı bir dönem. Özellikle girdilerin yüksekliği 1 kilogram etin yetiştiriciye maliyeti yaklaşık 30-32 TL gibi mezbahane de ve kombilerde kesimler 26 TL’ye kadar düştüğü söyleniyor. Yani maliyet pahalı alım fiyatı düşük. Bu da üreticilerimizi ciddi bir sıkıntıya sokuyor. Bu konuda acilen önlem alınmalı diye düşünüyoruz” dedi.
Su fiyatları sütten pahalı
Malatya'daki süt üreticileri süt ile ilgili ciddi sıkıntıların olduğunu kaydeden Günaydın, “Şuanda piyasada pet şişelerde satılan su fiyatlarına baktığımızda su sütten pahalı satılıyor. Üretici sütü 120-150 kuruş arasında satabiliyor. Diğer yandan sattığı sütün parasını da doğru dürüst alamıyor. İl merkezine yakın yerlerde bulunan süt üreticileri sütlerini sokak sütçüleri dediğimiz kişilere satıyor. Onlar vasıtasıyla kısmen pazarlayabiliyor. Sanayiciler bunlara karşı çıkıyor ama onlar da olmasa hayvancılık biter. Sokak sütçüleri tarafından alınan sütler yetiştiricileri biraz da olsa rahatlatıyor. Zaten hayvancılık sorunlarının çözümü de çıkış noktası da sütten geçiyor. Eğer süt için güzel bir pazar oluşturulup sütler gerçek değerinden satılırsa üreticimiz rahatlar. Bununla ilgili bir bakanlığımız bir çalışma yapıp sahaya indirgerse üreticinin bu konuda bir sıkıntısı kalmaz” şeklinde konuştu.