Sütte soğuk zincir kurulmalı

Malatya İli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Malatya'da süt üreticilerine yönelik üretimin artırılması, yetiştiricilerin teşvik edilmesi amacıyla soğuk zincir sisteminin kurulması gerektiğini belirterek, 'Pandemide gördük gıdanın ne kadar önemli olduğunu yaşayan insanlarımızın kırsalda yaşamlarını sürdürebilmeleri üretime devam etmeleri için soğuk zincirin olması demek hem tarımın hem de hayvancılığın gelişmesi anlamına gelecek' dedi.

Sütte soğuk zincir kurulmalı

Malatya İli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, üretimin sürekliliği için kente bir an önce soğuk zincir sisteminin kurulması gerektiğini belirtti.  Kurtoğlu, soğuk zincirin kentteki süt üretimini artıracağını ifade ederek "Süt üreticileri birliği olarak geçmişten beri soğuk zincirin kurulması ile ilgili çalışmaları ciddi verileri bu işi yapabilecek bilgi, kapasite ve tecrübesine sahiptir. Şu anda çiftçilerimiz çok zor durumda. Bu soğuk zincire hayallerinde bile inanmıyorlar.  Fırat Kalkınma Ajansı'nın DAP'ta faydalanmak üzere Battalgazi'de ve Yeşilyurt'ta 5 tane toplama merkezi kurup bir görmek istiyor. Yani bir bölgeye kurup onun çalışma sistemini görerek Malatya'nın tüm ilçelerini kapsayacak şekilde soğuk zincir kurulması gerekiyor. Biz defalarca projeler yaptık. 2009 yılından beri mücadelemiz devam ediyor.  Projelerimiz şu anda arşivlerimiz dolu.  Yani yazıyla bilgi ile dolu. İnşallah Öznur Çalık'ın da müdahalesiyle inşallah bir soğuk zincir bir an önce kurulur. Çiftçilerimiz de rahat eder. Ülkenin tarımını hayvancılığını ayakta tutan üreticinin sorunu çözebilmek önemli.  1 ile 9 baş arasında hayvanı olan üretici sütünü bir türlü satamıyor. Yani bunlara çözüm bulabilmek, eğer bu soğuk zincir kurulduğu takdirde ben inanıyorum 5 baş hayvanı olan 10 başa çıkaracak 15 olan 20 başa çıkaracak. Kendi köyünden mutlu huzurlu yaşayacaklarını düşünüyorum. Çünkü 5 tane ineği olan bir yetiştiricinin sütü eğer kapıda satılırsa tabii ulusal süt konseyi verdiği sütün, en azından en alt limiti olmak üzere şu anda süt 3,2 lira. Ama bizim burada 2  lira 2,5 liraya  satılıyor. Ama ulusal firmanın belirlediği en az limitle üretici de satarsa en az da kendi yağlarında kavururlar, kendilerini idare ederler " diye konuştu.

Yerel yöneticiler ciddi çalışma yapmalı

Sütte soğuk zincire sadece birliğin değil, yerel yönetimlerin de destek olması gerektiğini anlatan Kurtoğlu, "Malatya İli Süt Üreticileri Birliği olarak sahada ciddi çalışmaları yaptık. Köylere süt tankı aldık.  Tanklar hala depoda yatmaktadır. İnşallah bu proje ile birlikte köylere bu tankları kurup herkes kendi ürettiği yerde sütünü satıp bir maaş  gibi işletmesini sürdürebilir yapması lazım. Önümüzdeki sürecin stratejik silahıdır tarım ve hayvancılık. Muhakkak bütün yerel yönetimlerin de bu işle ilgili ciddi çalışmalar yapması gerekiyor. Bir farkındalık yaratmaları gerekiyor. Ama ne yazık ki yerel yöneticilerimiz önümüzdeki süreci gıdaya, pandemide gördük gıdanın ne kadar önemli olduğunu. Kırsalda yaşayan insanlarımızın kırsalda yaşamlarını sürdürebilmeleri üretime devam etmeleri için soğuk zincirin olması demek hem tarımın hem de hayvancılığın gelişmesi anlamına gelecek" şeklinde konuştu.

Bakanlık üreticiyle birliği düşman etti

Kurtoğlu, Tarım Bakanlığı'nın üreticiyle, birliği birbirine düşman ettiğini savunarak, "Onlara teşekkür ediyorum. Üretici önce birlik veya  herhangi bir örgüte üye olup destek alma imkanı vardı. Şu anda onu da Tarım Bakanlığı sağ olsun bunu bitirdi. Çiftçi ile örgütünü birbirine düşman etti. Bakanlığımızın ya bu birliklere gerekeni yapması lazım. Bu birlikler gerçekten bu ülkeye bu çiftçiye yük ise bunları ortadan kaldırmak için mecliste bir karara bağlı. Bir kararın iptali mecliste bir karar alıp birlikleri feshedebilir. Ben de örgüt kirliliğine %100 katılıyorum ve bunu her platformda dile getirdim. Ya gereğini yapsınlar ya da yazık insanları birbirine düşman eden insanları kutuplaştırmanın bir anlamı yok" açıklamasında bulundu.