Süt raporu hazırladık

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, MTB olarak hazırladıkları süt raporu ile ilgili bilgiler paylaştı.

Süt raporu hazırladık

MTB Başkanı Ramazan Özcan gazetemizi ziyareti esnasında paylaştığı raporda yer alan bilgileri değerlendirerek Malatya’nın süt üretimi, üretilen sütün, hijyen ortamda, soğuk hava zinciri ile iyi bir şekilde pazarlanmasını ve üreticilerden alınan süt fiyatının düşüklüğünü değerlendirdi. Özcan, Hayvancılık sektörünün en önemli sorununun yem fiyatlarının yüksek olması ve süt fiyatlarının yem fiyatlarından düşük olması olduğunu ifade etti. MTB olarak bu konuda rapor hazırlayarak yetkililere sunduklarını belirten MTB Başkanı Özcan, “Et ve süt üreticiler yem fiyatlarının yüksekliği nedeniyle hayvancılıktan kar edemez duruma gelmişlerdir. Avrupa'da parite olarak üreticinin 1 litre süt ile 1.3 kilogram kesif yem alabilmesine karşın Türkiye'de çifti 1 litre süt sattığında ancak 700 gram yem alabilmektedir. Üreticiler sattığı süt ile süt sığırlarının yem ihtiyacını karşılayamadığı için hayvanlarını kesime göndermektedir. Böylelikle ilimizde süt sığırı ve dolayısıyla üretilen süt miktarı azalmakta ve süt fiyatları artmakladır. Buna bağlı olarak hayvan fiyatları da artmakta ve hayvancılık gelir getiren bir meslek veya uğraş olmaktan çıkmaktadır” dedi.

ÜRETİCİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİ SATMALI

Sorunlara çözüm aradıklarını belirten Özcan, “Malatya’da elverişli meraların olmasına ve arpa, fiğ vb. yemlerin ekilmesine müsait araziler bulunmasına rağmen süt fiyatlarının düşük olması nedeniyle çiftçiler hayvancılık ile uğraşmamaktadır. Diğer bir faktör ise ürettiği sütü satamayan üreticinin köyden kente göç etmesidir.  Bu amaçla kısa vadede Malatya’da süt sığırcılığını geliştirmenin yolu çiftçilerin ürettikleri sütün satılmasını sağlamaktır. Bunun için ise Süt Toplam Merkezi ve Soğuk Zincirin sisteminin ilimize kazandırılması gerekmektedir. Böyle bir tesisin kurulması Malatya’da süt sığırcılığını arttıracağı gibi Malatya’ya süt işleyen yeni firmaların kurulmasını da sağlayacaktır” diye konuştu. Özcan, soğuk zincir sisteminin bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Sonuç olarak süt üreticisi, kaliteli süt üretiyor olsa bile, pazarlama sürecinde gerekli hijyen şartlarını yerine getirmediği ve piyasanın kaliteye prim veren bir yapısı bulunmadığı için kalite problemi yaşanmaktadır. Sütün aracılara teslim edildikten sonra da standartlara uygun taşınmadığından kalitesinde düşmeler yaşanmaktadır. Böylelikle işlenen sütün verimi de düşmekte ve kalitesiz sütten üretilen ürünün raf ömrü de kısalmaktadır. Bu sorun ancak Soğuk zincirin kurulmasıyla aşılabilecek bir sorundur” şeklinde konuştu.