Süre uzatılsın
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından verilecek olan 100+100 adet S plaka ile ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Servis Şoförleri Dayanışma Derneği Başkanı Aziz Apaçık, S plaka almak için Pazartesi günü sürenin biteceğini anımsatarak, başvuru süresi uzatılması talebinde bulundu.
Malatya Servis Şoförleri Dayanışma Derneği Başkanı Aziz Apaçık, servisçi esnafının sıkıntıları ile ilgili basın açıklaması yaptı. Apaçık, koronavirüs(Kovid-19) nedeniyle ülkede birçok alanda iş yerleri geçici olarak kapandı, okullar tatil edildi ve tatil süresi uzatıldığını belirterek, uzatılan tatil süresince de okul servisi çeken esnafın, kontak kapatmak zorunda kaldığını söyledi.
Birçok esnaf iş yerini kapatmak zorunda kaldı
S plaka almak için pazartesi günü sürenin sona ereceğini hatırlatan Apaçık, "Böyle bir kara günde belediye yanımızda olsun ve başvuru süresi uzatılsın. 45 gün öncesine kadar Malatya'da bir S plaka gündeme geldi ve bu sürece '3 ay' dediler süreci en hızlı bir şekilde 25 güne düşürdüler. Bu ayın 30'u itibariyle de alan aldı, almayanların bütün hakları yanmak şartıyla büyükşehir belediyesi böyle bir karar aldı. Ancak karar alındıktan bir hafta sonra malum dünyaya yayılan bir virüs Türkiye'de de görüldü ve birçok esnaf iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Büyükşehir Belediyesine dilekçemizi verdik. Dilekçemize cevap verdiler. Şifahen görüştüğümüzde de, 'sürecin uzatılamayacağını' söylediler. Pazartesinden itibaren servisçilerin S plaka almayanların hakları ölüyor. Süreç uzatılmasını talep edeceğiz, süreç uzatılmadığı takdirde haklarımız için yasal yollara başvuracağız. Esnafı bu kadar sıkboğaz etmemeleri için mücadelemizi vereceğiz. Malatya Büyükşehir Belediyesini, kara günde esnafın yanında olmadığını bir kez daha gündeme geldi. Bu dar günde Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımızın esnafımızın yanında olmasını umut ediyorum" dedi.
Verilmeyen hizmetin bedeli alınmamalı
Okulların kapanmasıyla servis ücretleri alınacak mı, alınmayacak mı? Sorusuna da yanıt veren Apaçık, "En büyük sorunumuz olan servis ücretleri. İşin gerçek boyutuna bakarsak, evet bütün esnafımızın 9 taksit eşit olarak servis ücreti toplama hakkı vardır. Ancak bu güne kader ne böyle bir sorun yaşadık, ne de böyle bir kaos geldi. Şuanda velilerimizin kimisi esnaf, kimisi işçi gurubunda zaten. Esnaf olarak dükkanını kapatan, işçi olup işine gidemeyene, 'Biz 9 ay üzerinden para alacağız, bizim aidatımızı verin' demek gibi bir şansımız yok olamazda ve böyle bir hakka da sahip değiliz. Vermediğimiz bir hizmetin karşılığını benim esnafımın istemeyeceğini de biliyorum. Hele hele özellikle böyle dar bir günde. Ancak okullar açılır, Milli Eğitim Bakanı bu kapanan süreci telafi ederse o zaman esnaf, mevcut olan hakkını velilerden toplama hakkına sahiptir. Bu süreç sadece servis camiasını kapsamamalı, özel okulları da kapsamalı. Çocuğunu özel okula göndermiş, özel okuldan hiçbir eğitim ve destek almamasına rağmen, pek çok okular velimizden para talep ediyor ve para topluyorlar. Vermedikleri eğitimle birlikte ücret topladıklarını hatta bizim servis ve camiasının da ücretlerini topladıklarını duyduk. Toplanılan ücretler servis camiasına yansımadı. Bu yanlışın Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzeltilmesini istiyoruz. Özel okullar bizim ilgi alanımız dışında olabilir ancak, sonuçta havuz aynı havuz. Bizde bu havuzun içerisindeyiz. Esnafın adına da, kendi adlarına da para toplanıyor. Böyle zor bir günde verilmeyen hizmetinde bedeli alınmamalı" diye konuştu.
Bankalar kendi bildiklerini okuyor
Apaçık, okul servisi yapan esnafın, tamamen kontağını kapattığından mağdur durumda olduğunu ifade ederek, "Bu arkadaşlarımızın da çoğu borçlu. Bankalar esnafa destek verecek diye hükümetimiz açıklama yaptı. Şuan bankalar bahsedilen kredi desteğini veriyor, ancak hiçbir yere borcu olmayan kredi skoru yüksek olan esnafa veriyor. Zaten borcu olmayan bir esnafın gidip de gereksiz yere kredi çekmesinin bir manası da yok. Sadece açıklamayla da bu iş olmaz. Hepimiz sadece açıklama yapıp duruyoruz. Malatya'da ESOB başkanımız, en çok saygı duyduğumuz başkanımız çıksın sahaya desin ki, 'bütün oda başkanları, bütün STK başkanları ve bütün esnaf hemen yola çıksın' 1 dakika içerisinde Malatya yer yerinden oynar. Hükümetin bankalara verdiği talimatı, bankalar yerine getirmedikleri için bankalara gereken yaptırımları yaptırırlar. Biz hükümet hiçbir şey yapmıyor demiyoruz. Hükümet talimat veriyor ama ciddi anlamda bir şikayet gitmediği için yaptırım yok. Bankalar yine kendi bildiklerini okuyorlar. Şuanda ertelenen hiçbir borç yok. Doğalgaz, elektrik faturaları, araç sigorta ödemeleri alınıyor. Hükümet buna bir el atsın. Şuanda araçlarımız evde yatıyor. Sigortaya müracaat edenin araç sigortası dondurulsun. Bu süreç dondurulabilir. Bu araç trafiğe çıkmıyor, kapıda yatıyor. Sigorta şirketi almasın bu sigorta ücretlerini almasın dondursun ve bu mağduriyete hep birlikte el atalım" şeklinde konuştu.