Sulama birliği üreticiye su vermiyor
İlkbahar yağışlarını bol alan Malatya'da, çiftçiler sulama sorunu yaşıyor. Battalgazi ilçesi Kapıkaya mahallesinde yaşayan üreticiler, Derme Sulama Birliğinin ihmalkarlık yaparak su vermediğini ileri sürdüler. İddiaya göre, üretici suyun parasını ödediği halde su verilmedi, üreticinin milyonluk ekinleri kurumaya bırakıldı.
Asrın felaketinden sonra yoğun yağışların görüldüğü Malatya'da çiftçiler ektikleri ürünleri sulayamıyorlar. İddiaya göre Battalgazi ilçesi Kapıkaya mahallesinde yaşayan üreticiler, Derme Sulama Birliğinin ihmalkarlığı yüzünden ektiği ürünleri sulayamıyor.
Sulama birliği kaynaklı bir milyon lira kaybımız var
Yaşanan sulama sorunuyla ilgili gazetemize konuşan Kapıkaya mevkiinde çiftçilik yapan Erdal Kutukız, "Bu sene sulama birliği kaynaklı bir milyon lira kaybımız var. Bu sadece benim zararım. Diğer çiftçi akraba ve arkadaşlarımızın zararını söylemiyoruz bile. Malatya büyük bir afet yaşadı 6 ay önce. Ana borular toprağın altında diye birlik kontrollerini yaptırmadı. Sulama sezonu öncesinde deneme de yapılmadı. Bunca olaya rağmen kartlı sisteme geçildi. Yağışlar bu sezon bol, su barajların tahliye sisteminden atmasına rağmen temmuz ayına kadar su verilmedi. Sebze veya herhangi bir mahsul ekemedik. Suyu geç açtıkları için geçmişte ektiğimiz çok yıllık bitkilerimizde büyük zararlar gördü bu durumdan dolayı. Suyu açtılar, tam sulamaya başlayacağımız anda ana borular patlak vermeye başladı. Bir yeri sulamaya başlıyoruz, ana boru patlak verince sulayamıyoruz. Bu sıcak aylarda çok büyük sulama sorunu yaşıyoruz" dedi.
2 Ayda 13 kere ana boru patladı
Yetkililerin işlerini düzgün yapmamakla itham eden Kutukız, "Sulamaya başlayalı 2 ay olmuş ve biz sadece iki kere sulama yapabildik. 40 bin TL'ye yakın para yatırdık henüz düzgün bir sulama yapamadık. 40 dekar yoncamız kurudu, 3 derim zararımız var. Pancarımız susuzluktan kurudu. Dekara 7-8 ton rekolte bildirimi yapmıştık, rekolteden ceza yiyebiliriz. Ay çekirdeğinde de aynı şey mevcut. Hasat zamanı geldi. Biz 300-350 kilogram arası bekliyorduk dekarda şimdi yarısını alamıyoruz. Sulama birliği bizden peşin alıp su vereceğine dair taahhütname verdi. Bizden para aldılar su vermediler. Birliğin çalıştığı 4 ay bu 4 ay içerisinde herhangi bir düzen yapılmadı. Su verilmeye başlayalı 2 ay oldu ana boru 13 kere ana boru patladı. Her seferinde tamir işi 7 gün sürüyor. Son 7 patlama aynı noktada gerçekleşiyor. Orayı çözemediler. Biz söylüyoruz, bizi tersliyorlar. Başkan Sedat Bey bizi yalancı çıkarıyor. Hep deprem oldu diyor.
Geçen gün 4,3 deprem oldu. O depremden 4-5 saat sonra ana boru yine patladı. Bunu da depreme bağlıyorlar. Madem depremden oldu, neden 5 saat sonra patladı. Niye bu patlamalar hep aynı noktada? Neden sezon öncesi kontroller yapılmadı?" diyerek tepki gösterdi.
Suyun tonuna kaç para verdiğimizi de bilmiyoruz
Sulama paralarında büyük dengesizliğin olduğunu işaret eden Kutukız, "Biz suyun tonuna kaç para verdiğimizi de bilmiyoruz. Kimi 67 kuruş, kimi 80 kuruş, kimi 40 kuruştan su almış. Biz bu dengesizliğin hesabını bile bilemiyoruz. Yazıhan'da da durum aynı kapalı devre sulama mevcut ama düzen var. Su basıncı aynı, fiyat belirli tamamen düzenli disiplinli bir yer. Biz bir açıyoruz 40 fıskiye çalıştırıyor, bir açıyoruz 5 fıskiye çalıştırmıyor. Suda boşa gidiyor, mahsulde sulanmıyor. Bakın size ispatı; 35 bin dekar alanın sulama yaptığı yerde Ağustos ayındayız yani sezon sonu neredeyse barajın doluluk oranı yüzde 98. Kuruyan fidanlar, fideler ve bir sürü bitki var. Bu zarar nasıl karşılanacak bilemiyoruz. En kısa zamanda bu yönetimin değişmesini istiyoruz. Yönetimin başında Sedat Bey diye biri var. Biz kendisine telefonla ulaşıp durumu anlattık. Aynı yerde patlıyor deyip şikayetimizi dile getirdik. O ise bizi tersleyerek konuşuyor. Aynı yerden patlamıyor ben her gün oradayım diyor. Patlamaların yaşandığı ana boru benim tarlamın yanı. Biz de gece gündüz oradayız ama Sedat Beyi hiç görmedik" dedi.
Yapamıyorlarsa bırakıp gitsinler
Tepkilerinin yöneticilere yönelik olduğunun altını çizen Kutukız, "Bir tane şef koymuşlar oraya ne yaptığından haberi yok. Sakalar ellerinden geleni yapıyorlar ama ellerinden gelen bir şey yok. Şef bir basınç arttırıp düşürüyor. Ana boru bu suyu kaldırmıyorsa burada 8 ay boyunca sulama yapılmıyor. Bu süre de o boruların düzeltilmesi gerekiyor. Bu birlikte çalışanlar 12 ay devletten maaş alıyorlar. Geri kalan 8 ay ne yapıyorlar. Görevleri çiftçiye su vermek bunu yapamıyorlarsa bırakıp gitsinler. Bu işi yapabilecekler gelsinler" açıklamalarında bulundu.