Sulama Birliği'nden yüzde 400 zam

Malatya'da, 6 Şubat depremlerinden etkilenen ve halihazırda maddi kayıplar ve sulama sorunlarıyla boğuşan üreticiler, Derme Sulama Birliği'nin sulama bedeline yüzde 400 zam yaptığı iddiasıyla yeni bir sıkıntı ile karşı karşıya. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 50 dönüme 6 bin TL ödeyen bir üreticinin bu yıl aynı dönüme 24 bin lira ödemek zorunda kalması, depremin yarattığı zorluklar üzerine ek bir mali yük oluşturuyor.

Sulama Birliği'nden yüzde 400 zam
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Birlikler üreticiyi soyuyor

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da, birçok üretici depremin neden olduğu maddi kayıplar ve sulama sorunlarıyla boğuşurken, Derme Sulama Birliği'nin sulama bedeline yüzde 400 zam yaptı. İddiaya göre geçtiğimiz yıl yaklaşık 50 dönüme 6 bin TL ödeyen üretici, bu yıl aynı dönüme 24 bin lira ödemek zorunda kaldı. Cumhurbaşkanı kararı ile 2023 yılı sulama bedellerinin yüzde 50'sinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanması, depremden etkilenen çiftçiler için önemli bir destek olmuştu. Bu destek sayesinde bir nebze nefes alan üreticiler, şimdi ise sulama birliklerinin uyguladığı zamlı fiyatlarla yüzleşti.

Malatya'da Birlikler Üreticileri Soyuyur..! Üreticiler Ne Yapacağını Bilmiyor..!

Üreticiler zamma tepkili!

Malatya'da bir üreticinin iddiasına göre, Derme Sulama Birliği, geçen yıl 50 dönümlük arazi için 6 bin lira olan sulama bedelini 24 bin liraya yükseltti. Bu durum, depremden zaten zarar görmüş ve sulama sorunu yaşayan çiftçiler için büyük bir mali yük oluşturdu. Yapılan zamma tepki gösteren üretici, yapılan zamla mağdur olacaklarını dile getirerek şunları kaydetti: "Birlikten mesaj gönderilmişti; gelin yeni kartınızı doldurun diye. Ödeme yaparken zam geldiğini öğrendik. Geçen sene 50 dönüme yaklaşık 6 bin TL ödemiştik. Bu sene 24 bin istediler. Yüzde 400 ila 500 arasında zam uygulanmış. Bu kadar zam mı yapılır? Bize devlet geçen sene size destek verdi, bu sene destek vermiyor diye açıkladılar. Bize ÇKS getirin dediler, ÇKS'yi getirdik kayda girdiniz dedik. Devlet kabul etmedi diyorlar. Şimdi biz mağdur olduk. Tek seferde 24 bin ödemek zorunda kaldık." Üreticiler, sulama bedellerindeki artışın haksız olduğunu ve kendilerini zor durumda bıraktığını savunuyorlar. Yetkililerden zamların geri çekilmesini ve sulama sorunlarının çözülmesini talep ediyorlar.