'Suçlular suçu üzerine almıyor'

Malatya Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı meclis toplantısı,  Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın başkanlığında yapıldı. Başkan Gürkan, ruhsat verilecek yapıyla ilgili kriterlerin belirlenmesi amacıyla toplantının düzenlendiğini belirterek, 'Yapı ruhsatlarıyla ilgili kriterlerimiz ne ise o kriterleri açık, şeffaf ve net bir şekilde belirlememiz gerekiyor' dedi.

'Suçlular suçu üzerine almıyor'

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, Ağustos ayı meclis toplantısı düzenledi. Ruhsat verilecek yapıyla ilgili kriterlerin belirlenmesi amacıyla düzenlenen meclis toplantısında gündem maddeleri görüşüldü. Toplantıya başkanlık eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yapı ruhsatlarıyla ilgili kriterlerin şeffaf bir şekilde belirlenmesi gerektiğine değindi. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden ibret alınması gerektiğini vurgulayan Gürkan, depremde yıkılan yapılarla ilgili suçluların suçunu üzerine almadığını belirterek, “İşin enteresan kısmı bu işte mesuliyeti olan insanların hiçbiri suçu ve müsebbip olmayı üzerine almıyor ”dedi.

Yapı ruhsatıyla ilgili belirlenecek olan kriterlerin şeffaf ve net olması gerektiğinin altını çizen Gürkan, "Yapı ruhsatlarıyla ilgili kriterlerimiz ne ise o kriterleri açık, şeffaf ve net bir şekilde belirlememiz gerekiyor. Zaman içerisinde gerek belediye başkanlarımız içerisinde gerekse teknik elemanlarımız olsun toplumda güven diye tabir ettiğimiz güven hastalığı "Nasılsa başkası kontrol eder diye" bir ranj bırakmışız. Bu doğru bir yaklaşım değil. Herkes kurallara uymak zorunda olacak. Ben buranın jeolojik etütleriyle ilgili çalışmaları yapıp ilgili müellif firmayla görüştüm” ifadelerini kullandı. İmar planından kendi kurallarını koymaları gerektiğine değinen Gürkan, “Bakanlık ne derse o olur böyle bir mantık yok. Biz kendi kurallarımızı koyalım. Bakanlık kuralları olabilir.  Bakanlık kurallarında üst segment varsa onu da koyarız. Belki bakanlık kuralları çok güzeldir ona uyarlarız. Biz meclis olarak yapıyla ilgili meri imar planının geçerli olmasının koşullarına göre koyacağız. Yoksa meri imar planı geçerlidir. Bunun iznini verelim gitsinler yapsınlar yok öyle bir şey. Onun için ZEG başta olmak üzere kriterler belirleyeceksiniz. O hatalar bize bu felaketlerde yaşanan sorunları getiriyor. Doğru kriterler belirleyeceğiz. Bu kriterlere uymayanlarla ilgili ağır bir cezai müeyyide koyalım.” şeklinde konuştu.

Yapı kriterleri şeffaf belirlenmeli

İmar konusunda belirlenecek kriterlerin tarihe ışık tutacağını sözlerine ekleyen Gürkan, kriterler belirlenmeden yapılacak yerinde dönüşümün, Malatya’yı eski haline götürebileceğini kaydetti. Gürkan, Şu ifadelere yer verdi: “Şuanda bakanlık yetkisinde yerinde dönüşüm yaptırabilirsiniz. Ama bizim kriterlerimiz belli olmadan, yerinde dönüşüm yaptığımız zaman deprem öncesine döneriz.  İmar konusunda alacağımız kriterler yüz yıla ışık tutacak.  Adamlar diyecek ki adamlar ne güzel iş yapmışlar diyecekler. Tarihi bir sorumluluğumuz var.”